‘Bedel ödüyoruz’

‘Bedel ödüyoruz’
AKP kapatma davasının iddianamesini yazan ve yaz kararnamesiyle Üsküdar’a sürülen Yargıtay Savcısı Zekeriya Sevimli, üniter, laik Cumhuriyete sahip çıkanların “bedel” ödediğini söyledi. Yapılanların uzun süredir yargıda tezgâhlanan oyunların bir parçası o

Yargıtay Savcısı Zekeriya Sevimli, tasfiye kararnamesini Cumhuriyet’e değerlendirdi

AKP hakkındaki kapatma davasının iddianamesini yazan ve HSYK kararnamesiyle Üsküdara savcı olarak sürülen Zekeriya Sevimli, üniter, laik cumhuriyet devletine sahip çıkanlarınbedelödediğini vurgulayarak Görevimizi yaptığımız için görevden alınıyoruz dedi. Yargıtay Başsavcısı Hasan Erbilin 16 Yargıtay Savcısının ismini HSYKye iletmesine ilişkin olarak Sevimli, Açık konuşmak gerekir başsavcı bu 16 ismi ne tanır, ne bilir. Yargı içerisinde adı telaffuz edilmeyen aslında Fethullahçılar diye bilinen ekibin tek tek yaptığı isim tespitidir ve tasfiye operasyonudurdeğerlendirmesini yaptı.

AKP hakkındaki kapatma davasının 14 Mart 2008 tarihli iddianamesini düzenleyen Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Sevimli, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun kararnamesiyle kendisinin Üsküdara düz savcı olarak, birlikte çalıştığı tüm savcıların da başka illere atanmasını Cumhuriyete değerlendirdi.

Zekeriya Sevimli kendisi ve siyasi partiler masasında birlikte çalıştığı meslektaşlarının yalnızca görevlerini yapmış olmaktan ötürü görevden alındıklarınıvurgulayarak Yaklaşık 40 yıldır Yargıtay Başsavcılığı müessesesi siyasi partilerle ilgili görevli. Bu süre içerisinde yüzlerce savcı çalışmıştır. Nasıl ki diğer 11 masa varsa, bu masada da (siyasi partilerin sicilinin tutulduğu birim) savcılar, başsavcı tarafından görevlendirilir. Bu kişiler kimi zaman normal yollardan başka masaya kendi isteğiyle gitmekle ya da Yargıtaya üye seçilmekle görevlerinden ayrılırlar. Bugüne kadarki prosedür budur. İlk defa sırf burada çalışmış olmaktan dolayı insanlar görevlerinden alınıyor. Önce siyasi partilerdeki görevinden alınıyor sonra da bu kadro olduğu gibi kararnameye konulup il dışına gönderiliyordeğerlendirmesini yaptı.

Süreci üniter devlete, laik cumhuriyet devletine sahip çıkanların ödediği bir bedelolarak nitelendiren Zekeriya Sevimli, Biz bu bedeli ödemeye zaten hazırdık. Çok da sürpriz olmadı bizim için dedi.

Yeni Yargıtay Başsavcısı Hasan Erbilin 16 kişilik Yargıtay Savcısı ismini HSYKye bildirmesi ve bu isimlerin çalışmadığı iddiasıyla ilgili olarak Sevimli, şu yorumu yaptı:

Çalışmadıkları iddiası nasıl bir iddiadır? Kendi irademize tabii değiliz. Başsavcının verdiği görevleri yaparsınız. Dosya okumanız gerekli görülüyorsa dosya okursunuz. Partilerin kongre süreçleri zamanında iş yoğunluğu olur. Kimi kongreler sancılı olabilir, bu bize de yansır. O dönemlerde tüzük incelemeleri gündeme geldiğinden ceza dosyaları okunmaz. Bu kararı tamamen başsavcı verir, bizim seçimimiz değildir. Açık konuşmak gerekirse başsavcı (Hasan Erbil) bu 16 ismi ne tanır, ne bilir. Yargı içerisinde adı telaffuz edilmeyen aslında Fethullahçılar diye bilinen ekibin tek tek yaptığı isim tespitidir ve tasfiye operasyonudur. Bu liste ilgili mercilere verilmiştir adı da başsavcı bunlarla çalışmak istemiyorolmuştur. Bu kadar basit.

Yapılanların sürpriz olmadığını, uzun süredir yargıda tezgâhlanan oyunların parçası olduğunu anlatan Sevimli, Bunun arkası da gelecek. Tasfiye operasyonunun ilk bizi götürmesi geride kalanların teminat altında olduğu anlamına gelmiyor. O açıdan sürpiz değil. Çok değerli birikimli olan insanlar da tasfiye edildi. Kişisel olarak almıyorum dedi.

Emekliliği düşünüyor

Sevimli, yargının aks değiştirdiğini, birileri tasfiye edilirken birilerine verilen sözlerin yerine getirildiğini kaydetti. Sevimli, Yeni yapıya uyum sağlayacak yargı yapısı oluşturuluyor. Önümüzdeki anayasal süreç yargıda bir takım engellere çarpmasın diye tepeden başlayarak aşağı doğru yansıyacak şekilde şekillendiriliyordeğerlendirmesini yaptı.

Yargıtay Savcısı iken Üsküdar savcılığına atanan Zekeriye Sevimli, 32 yıllık meslek yaşamı boyunca sistemin demokrasiye karşı olan bütün unsurlarıyla mücadele ettiğine işaret ederekBurukluk var, ama sadece bunlara değil. Geçmişte de yargı içinde oligark yapılar vardı. 12 Eylül rejiminin faşist uygulamalarından bugünlere geldik. 30 yıldır sadece yorulduğumu hissediyorum. İsterdim ki, demokraside birilerinin söylediği gibi değil, gerçekten ilerleme olsaydı dedi. Sevimli, emekli olmayı düşündüğünü, ancak kesin kararını henüz vermediğini bildirdi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.