Borsa İstanbul Genel Müdürlüğü’ne atanan Hakan Atilla istifa etti

Borsa İstanbul Genel Müdürlüğü’ne atanan Hakan Atilla istifa etti
Borsa İstanbul Genel Müdürlüğü’ne atanan Hakan Atilla istifa etti. Kendi isteğiyle istifa ettiğini, herhangi bir görev beklentisi olmadığını söyledi.

Amerika savcılık makamının Halkbank ve bankanın yöneticilerini İran, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki kişi veya paravan şirketleri kullanarak Amerika’nın İran’a uygulamış olduğu yaptırımları ihlal etmekle suçladığı dava 1 Mayıs 2021 tarihide görülecek.

Hakan Atilla, bir süre önce izne ayrılmıştı. O zaman istifa edeceği gündeme gelen Atilla,  “Göreve devam edecek misiniz?” sorusuna “Yorum yapmak istemiyorum” karşılığını vermişti.

Eski Halkbank Genel Müdürü, bugün Borsa İstanbul Genel Müdürlüğü'nden istifa ettiğini açıkladı. Hakan Atilla' 26 Mart'tarihinde yapılacak olan Borsa İstanbul Genel Kurulu'nu beklememesi dikkat çekti.

Bu istifanın herhangi bir görev beklentisiyle olmadığını belirten Hakan Atilla, "Ben kendi isteğimle istifa ettim. Başka bir açıklama yapmak istemiyorum. Çünkü yaptığım her açıklama bir başka tarafa çekiliyor."

Halkbank davası 1 Mayıs'tarihinde görülecek

"New York’taki mahkemenin, Halkbank’ın Reza Zarrab’a, İran yaptırımlarının ihlalinde Türk Hükümeti'nin talimatıyla yardımcı olup olmadığının açıklığa kavuşturulacağı" belirtildi.

Halkbank ne ile suçlanıyor?

Amerika savcılık makamı "Halkbank ve bankanın yöneticilerini İran, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki kişi ya da paravan şirketleri kullanarak Amerika’nın İran’a karşı uygulamış olduğu yaptırımları ihlal etmekle" suçluyorlar. Banka yöneticileri ve hükümet ise bu iddiaları reddediyor.

Savcılar ayrıca Halkbank’ı; 1 milyar doları Amerika üzerinden olmak, İran’ın gizlice 20 milyar dolar transfer etmesine yardımcı olmakla suçlamışlardı. Davanın bir sonraki duruşma 1 Mayıs 2021’de yapılması kararlaştırıldı.

Halkbank daha önce Manhattan Federal Temyiz Mahkemesi'ne başvurarak “taraflı” olduğunu iddia ettiği yargıç Berman’ın yerine başka birisinin atanmasını talep etmiş, Berman ise bu iddiayı reddetmişti.

Berman, daha evvel 2018’de Halk Bankası yöneticisi Hakan Atilla’nın mahkum olduğu ve Rıza Sarraf'ın suçunu kabul ettiği diğer benzer davalarda yargıçlık yapmıştı.

Hakan Atilla kimdir?

1970 yılında Ankara'da doğdu. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümünden mezun olan Hakan Atilla, lisans eğitiminden sonra  1995 yılında Halkbank AŞ'de Araştırma, Geliştirme ve Planlama Müdürlüğü'nde Uzman Yardımcısı olarak göreve başladı. Daha sonra ise Bankacılık Kartları ve Nakit Yönetimi Müdürlükleri'nde bir süre uzman sıfatıyla görev aldı.

Stratejik Planlama Daire Başkanlığı'nda Yönetmen ve Bölüm Müdürlüğü görevlerini üstlenen Hakan Atilla, 2007-2011 yılları arasında ise Finansal Kurumlar ve Yatırımcı İlişkileri Daire Başkanı olarak görev aldı. Amerika'da tutuklanana kadar Halkbank'ın Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısıydı.

Hakan Atilla, Mart 2017' yılında bono ihracıyla alakalı görüşmeler yapmak üzere gittiği Amerika'da havaalanında gözaltına alındı ve yargılandığı davada 32 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Hakan Atilla, hapiste geçirmiş olduğu süre göz önünde bulundurularak ve iyi hal indirimi uygulanması sonucu 20 Temmuz 2019' yılında tahliye edildi.

Göçmen bürosundaki sınır dışı işlemlerinden sonra Hakan Atilla, 24 Temmuz 2019' yılında Türkiye'ye geldi, 21 Ekim 2019' yılında Borsa İstanbul Genel Müdürü olarak atandı.

Atama kararını, Hakan Atilla Türkiye'ye döndüğünde kendisini havalimanında karşılayan dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak duyurmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı olan Berat Albayrak da 8 Kasım 2020' yılında görevinden istifa etmişti.

Kaynak Halk TV

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.