"BUNLAR BÜYÜK DEPREMİN SANCILARI"

"BUNLAR BÜYÜK DEPREMİN SANCILARI"
İstanbul'da yaşayan Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, kendisine ait internet sitesinde, 'Marmaris'teki deprem fırtınasını' değerlendirdi.

Muğla'nın Marmaris İlçesi Bozburun açıklarında dün akşam saatlerinde başlayıp bugün de devam eden depremlerle ilgili Jeofizik Mühendisi Prof.Dr. Ahmet Ercan, kendisine ait internet sitesinde bir değerlendirme yazısı paylaştı.

Depremin odak noktasının Yunanistan'ın Simi Adası'nın karşısında, Hisarönü Koyu ile Bozburun Koyu'nun birleştiği çatlak olduğunu belirten Prof. Dr. Ercan, "Bu bölgedeki çıtırdamalar, bu büyüklüklerde 2005 yılından beri süre gitmektedir. Ancak, böyle bir fırtına ile ilk kez karşılaşıyoruz.

Bunlar büyük deprem öncesi Ege'de olan çıtırtılardır. Bozburun, Türkiye'nin güney batısında Ege ile Akdeniz sınırında, Güney Ege Dalma Batma Kuşağı'nın hemen kuzey sınırında yer alır. Bu bölgede bu büyüklükteki depremler olağan olup, daha büyüğünün çarçabuk arkasından gelmesi de beklenmez. Ancak sancılar gelecekteki büyük depremin doğum sancılarıdır" dedi.

ERCAN: OTELLERE DAYANIKLILIK BELGESİ ASILMALI

Bölgedeki turizm faaliyetlerinin güvence altına alınabilmesi için turistik konaklama tesislerine, 'Yapı Güvenlik Belgesi' alması koşulu getirilmesi gerektiğini savunan Prof. Dr. Ahmet Ercan, şöyle devam etti:

"Güney-Batı Anadolu'nun Türkiye turizmine yıllık katkısı 5 ile 6 milyar dolardır. Türkiye'nin turizminin baltalanmaması için, yalnız Bodrum-Marmaris-Fethiye değil tüm Marmara, Ege ile Akdeniz kuşağında yer alan turistik konaklama tesislerinin, sırası ile 7.5, 7.3, ile 7.0'lik depremlere dayanıklı olduğunu belirten bilimsel `yer-yapı-deprem güvenlik belgelerinin' incelemeler sonucu elde edilerek dinlence köylerine, otellere, motellere, pansiyonlara asılması, tanıtım belgelerine geçirilmesi sağlanmalıdır.

Bu doğrultuda TÜRSAB ile Kültür ve Turizm Bakanlığı gerekli yaptırımları, denetimleri ivedilikle oluşturmalıdır."

112 DEPREM MEYDANA GELDİ

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü verdiği bilgiye göre, dün saat 23.04'te, merkez üssü Marmaris'in Bozburun açıkları olan, yerin 10.7 kilometre derinliğinde ve 4.4 büyüklünde bir deprem meydana geldi.

Bu deprem ardından son olarak bugün saat 10.28'de 2.7 büyüklüğünde bir deprem oldu. Bölgede 12 saate yakın bir süre içinde, en büyüğü 4.4 en küçüğü de 1.4 şiddetinde olan toplam 112 deprem meydana geldi. Marmaris ve çevresinde hafif hissedilen deprem nedeniyle can ve mal kaybı yaşanmazken yaralanan da olmadı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.