Bunlar salon subayı

Bunlar salon subayı
Balyoz Planı iddialarına ilişkin 196 emekli ve muvazzaf askerin yargılandığı davanın İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan 31’inci duruşmasında tutuklu sanık emekli Tuğgeneral Mehmet Kaya Varol’un çapraz sorgusu yapıldı.

Savcı Savaş Kırbaş, sanık Varol’a, Birinci Ergenekon Davası’nın tutuklu sanığı Hayrettin Ertekin ile 12 Aralık 2007’de yaptığı telefon konuşmasını sordu. Sanık Varol, telefon konuşmalarını okuyan Savcı Kırbaş’a sinirlenerek, “Bu telefon konuşmalarının davamızla ilgisi yok. Sorulara cevap vermeyeceğim” dedi. Savcı Kırbaş bu sözler üzerine, “Ben sorumu sorayım, sen ister cevap ver ister susma hakkını kullan” diyerek konuşmaları okudu.

- Ertekin: Abi de boş çıktı. Abi de duruyor şimdi. İki duble içince ateşleniyor, çaptan da düştü herhalde.
- Varol: Ya o da şimdi idare ediyor, şurada kaldı diyor 7-8 ay diyor.
- Ertekin: Ergun Saygun dün konuşmuş falan okudum şimdi gazetelerde. O nasıl biridir, vatanperver mi yoksa böyle hani o da salla başı al maaşı.
- Varol: Valla askerliği bilmez o da. Aynen aynen o da bürokrattır, yani şeydir dışçıdır o da, yani o da NATO’lardan, dış görevlerden işte yabancı dil ordan gelme yani terörü merörü Güneydoğu falan bilmez, o da bilmez İlker Başbuğ’u da bilmez bunlar kıta komutanı değil ki, bunlar sosyete bunlar, salon subayı...”

Savcı Savaş Kırbaş, ’Abi de boş çıktı abi de’ cümlesinde geçen ağabeyinin kim olduğunu sordu. Varol “Susma hakkımı kullanacağım” dedi. Kırbaş, Ağabeyi dediğiniz Yaşar Büyükanıt mı yoksa” diye sordu. Sanık yine susma hakkını kullandı. Kırbaş telefon konuşmalarında geçen “Yani Ergun Saygun terörü Güneydoğu falan bilmez, o da bilmez İlker Başbuğ’u da bilmez bunlar kıta komutanı değil ki, bunlar sosyete bunlar, salon subayı” sözlerini okuduktan sonra “Sadakat anlayışınız bu mu?” diye sordu. Varol yine susma hakkını kullanırken söz alan avukatlar ’Bu nasıl soru ya’ diyerek tepki gösterdi.

Yürekliler yukarı gelemiyor

Savcı Kırbaş tekrar Ertekin ile Varol arasında geçen telefon konuşmalarını okudu. Konuşmalar şu şekilde:
- Ertekin: ‘Yok mu yürekli bir tane böyle paşalardan komutanım ya böyle hop hop diyecek’
- Varol: “Yürekli olacaklar üst makamlara gelemiyor. Üst makamlara gelecek kadar yürekli olacak nerede.”
Savcı Kırbaş, okuduktan sonra sanık Varol’a, “TSK’yı yönetenler yürekli değil mi” diye sordu. Sanık Varol ise savcının sorularına cevap vermeyeceğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.