Çekya Cumhurbaşkanı'ndan Putin'e aşı talebi

Çekya Cumhurbaşkanı'ndan Putin'e aşı talebi
Çekya Cumhurbaşkanı Zeman, ülkesine Sputnik V aşısı tedarik yapılması için Rusya Devlet Başkanı Putin'e bir mektup gönderdiğini ve Kremlin'den olumlu cevap beklediğini söyledi.

Çekya Cumhurbaşkanı Zeman, Rusya Devlet Başkanı Putin'den Sputnik V aşısı talep ettiğini söyledi.

Rus lideri Putin'e başvurmadan önce konuyu Başbakan Babis'le görüştüğünü, "Bana verilen bilgi doğruysa, bu talebe olumlu yanıt verilecek ancak elbette aşının kullanılması için onay gerekecek. Devlet İlaç Denetim Enstitüsü'nün onayı benim için yeterli olur."

Çekya Cumhurbaşkanı Zeman Sputnik V konusunda ısrarcı

Aşı sıkıntısı çekilen ve Kovid-19 İngiliz mutasyonunun etkili olduğu Çekya’nın Rus Sputnik V aşısını satın almasında uzun süredir ısrar ediyor.

Macaristan'ın deneyimlerine atıfta bulunan Çek Cumhurbaşkanı'na göre Rus aşısının Avrupa Birliği'nde tescil edilmemiş olması, yetkililerin Sputnik V'yi kullanmaları için engel teşkil etmemeli.

Çek hükümet yetkilileri, ülkenin yalnızca Avrupa İlaç Ajansı tarafından onaylanmış aşıları kullanacağını belirtiyor. Başbakan Andrej Babis daha önce Sputnik V aşısının Avrupa Birliği’nde bir an önce tescil edilmesini söylemişti.

Ölüm oranı açısından Avrupa'nın zirvesinde

Dün açıklanan son verilere göre Çekya, 1 milyon kişide 884 ölüm oranıyla Avrupa'da ilk sıraya yükselmişti. Son 24 saat içerisinde ülkede 1531'i ağır olmak üzere 14 bin 400 yeni vaka tespit edilmişti.

The Lancet, Sputnik V'nin etkinliğini doğrulamıştı

Gamaleya Araştırma Merkezi tarafından geliştirilen ve dünyada Kovid-19'a karşı tescilli ilk aşı olma özelliğine sahip Sputnik V’nin uygulandığı kişilerde uzun vadede herhangi bir olumsuz etki gözlenmedi. Aşı, iyi çalışılmış ve güvenli olduğu kanıtlanmış bir insan adenovirüs vektör tabanına dayanıyor.

İngiliz saygın tıp dergisi The Lancet, 2 Şubat’tarihinde Sputnik V’nin ciddi yan etkilerin görülmediğini ve yıllarca sürebilecek istikrarlı bir bağışıklık oluşturduğunu gösteren klinik çalışmalarının üçüncü aşamasının ara sonuçlarını yayınlamıştı.

20 bin gönüllüden elde edilen verilere dayanan Lancet makalesinde Sputnik V aşısı yüzde 91.6 düzeyinde etkinliği olduğu doğrulandı.

KAYNAK: Sputnik

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.