CHP'li kadınlardan İstanbul Sözleşmesi' tepkisi: Çekilme kararını tanımıyoruz

CHP'li kadınlardan İstanbul Sözleşmesi' tepkisi: Çekilme kararını tanımıyoruz
AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gece saatlerinde imzalamış olduğu kararnameyle İstanbul Sözleşmesi'nden Türkiye'yi çıkartmasına tepkiler devam ediyor.

CHP MYK ve PM'den sonra CHP'li bayan yöneticiler adına CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke açıklama yaptı.

Selin Sayek Böke'nin yaptığı açıklama ise şöyle:

"Ülke adına karanlık bir güne uyandık. Bayanların can simidi olan İstanbul Sözleşmesi, bir gecede tek adam hükümeti tarafından feshedildi! Bu kararla, koruma ve uzaklaştırma kararlarına rağmen en güvenli yer olan evlerinde hatta sokak ortasında katledilen binlerce bayan; bir defa daha öldürülmüştür. 42 milyon bayanın hakkı elinden alınmıştır.

Recep Tayyip Erdoğan tarafını bir defa daha belli ederek; bayanların yaşam hakkına sahip çıkan İstanbul Sözleşmesi’ne destek çıkacağına, zalimlerin yanında saf tutmuştur.

Türkiye’nin ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi, bayana yönelik her türlü şiddetin önlenmesi için devlete sorumluluk yüklemektedir. Psikolojik şiddet, ısrarlı takip, fiziksel şiddet, zorla evlendirme, cinsel ve ekonomik şiddet de dahil olmak üzere bayanları her türlü şiddetten koruyan en kapsamlı sözleşmedir. Şimdi AK Parti hükümetine soruyoruz: “Bu sözleşmenin neyinden rahatsız oldunuz?”

Bayanı yok sayan düzenden doğan bayana yönelik şiddetin ateşini harlamak, şahsım hükümetinin haddi değildir. Bayana karşı vahşet ve aile içi şiddet vakalarında yaşanacak artışın vebali, İstanbul Sözleşmesi’ni feshedenlerin boynundadır.

20 Temmuz sivil darbesinin failleri durmuyor, haksız, hukuksuz ve adaletsiz uygulamalarına devam ediyor. Dün gece Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne bir darbe daha yapıldı ve bayanların uzun mücadeleler neticesinde elde etmiş olduğu kazanımlar heba edildi, evrensel değerlerden uzaklaşıldı.

Meclis’te oy birliğiyle kabul edilmiş olan İstanbul Sözleşmesi, milletin iradesi yok sayılarak feshedilemez. İnsan hakları, temel hak ve özgürlükler alanındaki sözleşmeler Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla; yani kanunla alınır.

Bu karar açıkça Anayasamızı da yok saymaktır. Bayan cinayetleri politiktir. Biz, Erdoğan’ın Türkiye Büyük Meclisi’ ve hukuku yok sayarak almış olduğu İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını tanımıyoruz, tanımayacağız.

Biz bayanlar korkmuyoruz, sinmiyoruz, zalimlere itaat etmiyoruz, geri durmuyoruz. Onlar korku yaymaya çalıştıkça, bizim örgütlü gücümüz her geçen gün büyüyor. Onlar dallarımızı budamaya çalıştıkça, bizim köklerimiz güçleniyor.

Başta Türkiye Büyük Meclisi olmak üzere her platformda bu sözleşmenin gereklerinin yapılmasını sağlamak için bayan hareketiyle birlikte mücadelemize devam edeceğiz. Bundan sonra bulunduğumuz her alan; sokaklar, mahalleler, meydanlar dahil bizim için mücadele alanıdır.

Vicdan sahibi her erkeğin annesi, eşi, kardeşi, arkadaşı olan ve yaşamın eşit ortağı olan bayanlarla beraber olacağını biliyoruz. Biz, hep birlikte bu zulme dur diyeceğiz. Türkiye’ye aydınlık günler bizler getireceğiz."

Kaynak: Gerçek Gündem//Anka Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.