CHP’de taktik savaşları

CHP’de taktik savaşları
Muhalifler olağanüstü kurultay için yeterli imzayı toplarsa Kılıçdaroğlu güvenoyu isteyecek

© ‘CHP’de genel başkan sorunu yok’ diyerek, PM için kurultay toplama hazırlığında olan muhalifler yeterli imzayı toplayabilirse, Kılıçdaroğlu da genel başkan seçimli kurultaya giderek güvenoyu isteyecek.

CHPli muhalifler olağanüstü kurultay için resmenimza toplamaya başlamadan önce yoklamayaparken Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlunun da yeterli imza bulunması durumunda gündemegenel başkan seçimini de koyup güvenoyuisteyerek meydan okumayı planladığı bildirildi.

Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve eski Genel Sekreter Önder Sav ekipleri, Bu aşamada genel başkan sorunu yok, sadece parti meclisi (PM) seçimi için olağanüstü kurultay toplansındiye uzlaşmaya vardı. Tüzük gereği, 15 gün içinde noterden onaylı imzalarla başvuru yapılması gerektiğinden resmenimza toplamaya başlamadan önce 650 dolayında imzayı garantietmeye çalışıyorlar.

Muhalifler, kurultaya çağrı metnini de hazırladı. PM seçimi gündemiyle kurultayın toplanması istenen metnin, bugünden itibaren delege imzaları için parti örgütlerine gönderilmesi bekleniyor. Eski CHP lideri Deniz Baykal, bugün Mecliste kurmaylarıyla bir değerlendirme yaptı. Baykalın Genel başkanlık seçimi konusunda bir iddiamız yok. Kılıçdaroğlu, genel başkanlık seçimi koyarsa kurultay seçimini yapar. Bizim böyle bir genel başkanlık talebimiz yok. Aday çıkarmayacağızdediği öğrenildi.

Bu arada genel merkezde de, Asıl hedef Genel Başkan. Altan Öymene karşı uyguladıkları taktiği uygulamak istiyorlar. Eğer yeterli imzaya ulaşılıp olağanüstü kurultay için başvuru yapılırsa Genel Başkan, gündeme genel başkanlık seçimini de ekler. Çıksınlar adayları varsa yarışsınlardeğerlendirmesi yapılıyor. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlunun Önce demokratik bir tüzük yapılmalı. Gerekirse üç gün kurultay yapalım, önce tüzük, sonra genel başkan ve PM seçimi olsungörüşünde olduğu ifade ediliyor.

Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, muhaliflerin açıklamalarıyla ilgili olarak, Partimiz bu koltuk kavgasından zarar görmesin diye susuyoruz dedi. Genel Başkan Yardımcısı Engin Altay da, Yönetim, parlamento dışında kalan arkadaşların Sayın Baykal ve Savı zorlamamaları gerekir. Onların da partiye zarar verecek bir eylem ve tutum içinde olacaklarına ihtimal vermiyorum. Zaten yeterli imzayı bulamazlardedi. Altay, Yeterli imzayı bulurlarsa ne olursorusuna da, Bulamazlar, ama bulurlarsa Genel Başkan kendisiyle ilgili de güvenoyu ister. Bu girişimGenel Başkana karşı değilizdiye yapılsa da doğrudan Genel Başkanı hedef alıyor. AKPliler doğrudan Atatürke dil uzatamıyor, İnönü ile uğraşıyor. Onun gibi bazı arkadaşlar da Genel Başkanı hedef alamadıkları için PMyi hedef alıyorlaryanıtını verdi.

PM üyelerinden Veli Özdemir de,Kurultay parti içi kavgaya, hesaplaşmaya dönerek, CHPnin geldiği bu ileri noktadan geriye dönüşü sağlayacaktır. Genel başkan kalsın, PM değişsin gibi söylemler, gerçekçi değildir. Bu avını hazmetmeye hazırlanan timsah modelidir. Önce Genel Başkanın etrafını boşaltmak, sonra da Genel Başkanı zahmetsizce yemektir. Muhalefetin bu stratejisi ile bu konuda verilecek ilk ödün, son ödün olacaktırgörüşünü dile getirdi.

MYK toplanıyor

CHP MYK, bugün Genel Başkan Kılıçdaroğlu başkanlığında seçimlerden sonraki ikinci toplantısını yapacak. Seçim sonuçlarının masaya yatırılacağı toplantıda, muhaliflerin olağanüstü kurultay girişimleriyle ilgili değerlendirme yapılması da bekleniyor.

Kılıçdaroğlunun halen 18 olan MYK sayısını 14’e indirebileceği ve MYKde büyük oranda değişiklik yapacağı kaydediliyor. Kılıçdaroğlunun Sav ve Baykal ekibinin hedefi haline gelen örgütlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekini bu aşamada MYKde tutacağı, ancak görev alanını değiştirebileceği ifade ediliyor. Genel Başkan Yardımcısı Sencer Ayata ile Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgilin de yerini koruyacak isimler arasında olduğu, bunun dışındaki MYK üyelerinin büyük kısmının yönetim dışında kalacağı kaydediliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.