Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dilini kaybeden millet hafızasını, benliğini ve hatta inancını kaybeder

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dilini kaybeden millet hafızasını, benliğini ve hatta inancını kaybeder
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dil seferberliği başlatılacağını duyurdu. Sosyal medyada yaptığı paylaşım ise konuşulmaya devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dil seferberliği başlatılacağını duyurdu. Sosyal medyada yaptığı paylaşım ise konuşulmaya devam ediyor.

Twitter hesabından yaptığı bir paylaşımla "Vatanı önce dil, sonra ordu bekler" başlığını atan Erdoğan, "Dilini kaybeden bir millet hafızasını kaybeder, benliğini kaybeder, hatta ve hatta inancını kaybeder." ifadesini kullandı.

Paylaşımında dün yaptığı Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde "Bizim Yunus" açılış törenindeki konuşmasından alıntılar yapan Erdoğan, açıklamasında, "Ana diliyle bağları zayıflayan toplumların zamanla sürüleşmesi, sömürgeleşmesi, kimliksizleşmesi kaçınılmazdır" şeklinde konuştu.

Paylaşımının devamında ise şu ifadeler yer aldı:

"Avrupa kıtasındaki soydaş toplulukların önemli bir bölümünün, dilleriyle bağları kopunca nasıl Slavlaştıklarını hepimiz çok iyi biliyoruz."

"Bunun için Türkçemize çok sıkı sahip çıkmalıyız."

"Türkçemizi dünya dili haline getirmeliyiz."

Paylaşımın sağ alt kısmında ise Türkçe'nin beşinci en çok konuşulan dil olduğu, 250 milyon insanın konuştuğunu ve 35 ayrı ülkede ana dil, ikinci dil veya yabancı dil olarak Türkçe ile anlaşılabildiği bilgileri yer aldı.

'Dünya dili Türkçe seferberliği'

Erdoğan, dün yaptığı konuşmasında, "Afrika'da sömürgecilerin işgal ettiği yerde insanların inançlarıyla birlikte dillerini de hedef aldığını görüyoruz. Vatanı önce dil sonra ordu bekler. Türkçemizi dünya dili haline getirmeliyiz. Türkçemiz dünyada en çok konuşulan 5'nci büyük dildir."

"Üzülerek ifade etmek isterim ki dilimizde çoraklaşma sürecini yaşıyoruz. Yabancı dile verilen önem maalesef Türkçe'mizi gölgede bırakıyor." şeklinde konuşmuştu.

Yaptığı konuşmada Erdoğan, "Bu konuda hepimize, bilhassa da ailelerimize, öğretmenlerimize, münevverlerimize, Türk diliyle ilgili çalışma yapan kurum ve sivil toplum kuruluşlarımıza önemli görevler düşüyor."

"Yunus Emre, ‘dil hikmetin yoludur’ diyor. Yitik kaybedildiği yerde bulunur diyerek hikmet arayışımızı Türkçemizden başlatmalı, hep birlikte dünya dili Türkçe demeliyiz. Bunun için Yunus Emre’nin 700. vefat yılına istinaden dünya dili Türkçe adıyla bir seferberlik ilan ediyoruz."

"Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Politikaları Kurulumuz tarafından hazırlanan 224 etkinliği 2021 yılı içerisinde 18 ayrı bakanlık, kurum, sivil toplum kuruluşu marifetiyle hayata geçireceğiz. Bu çalışmalara gereken her türlü desteğin verileceğine inanıyorum." ifadelerini kullanmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.