Cumhurbaşkanı'nın İstanbul Sözleşmesi'ni feshetme yetkisi yok karar yok hükmünde

Cumhurbaşkanı'nın İstanbul Sözleşmesi'ni feshetme yetkisi yok karar yok hükmünde
Hukukçular uluslararası anlaşma olan İstanbul Sözleşmesi'nden Cumhurbaşkanı kararnamesiyle çıkmanın mümkün olmadığını söyledi.

Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden ayrıldığını bildiren ve Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle alakalı tartışmalar başladı.

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden ayrıldığı açıklandı.

Birgün'ün aktardığı habere göre; Karar, başta bayanlar olmak üzere sosyal medya kullanıcıları tarafından çok büyük tepkiyle karşılanırken, hukukçular tarafından önemli açıklamalar geldi.

Sosyal medya hesaplarından açıklamalarda bulunan hukukçular, Cumhurbaşkanı kararı ile uluslararası sözleşmelerden çıkılamayacağını söyledi.

TURGUT KAZAN: SÖZLEŞMEDEN CUMHURBAŞKANI KARARNAMESİYLE ÇIKILAMAZ

Hukukçu Turgut Kazan, Twitter' hesabından yapmış olduğu açıklamada İstanbul Sözleşmesi'nden Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle çıkılamayacağını ve sözleşmenin yürürlükte olduğunu söyledi.

Hukukçu Turgut Kazan, "İstanbul Sözleşmesi Anayasa'nın 90. maddesi uyarınca yasayla onaylanarak yürürlüğe girmiştir. Böyle bir sözleşmeden Cumhurbaşkanı kararnamesiyle çıkılamaz. Dolayısıyla, Türkiye Büyük Meclisi yeni yasa yapmadıkça İstanbul Sözleşmesi yürürlüktedir."

HÜLYA GÜLBAHAR: SÖZLEŞMEYE NASIL TARAF OLUNDUYSA O ŞEKİLDE ÇIKILIR

Kadın hakları aktivisti avukat Hülya Gülbahar da, Cumhurbaşkanı kararı ile uluslararası sözleşmelerden çıkılamayacağını bildirdi. Gülbahar, "CB kararı ile uluslararası sözleşmelerden çıkılamaz.

Nasıl taraf olunduysa öyle çıkılır. İstanbul Sözleşmesi Meclis'te oybirliği ile kabul edildi. Meclisi kendi iradesine, halkın iradesine sahip çıkmaya çağırıyoruz.

#MeclisGöreve #İstanbulSözleşmesi ne sahip çıkmaya."

KEREM ALTIPARMAK: SÖZLEŞME YÜRÜRLÜKTEDİR

İnsan hakları hukukçusu Kerem Altıparmak, sosyla medya hesabından yapmış olduğu açıklamada, "Cumhurbaşkanının Meclis yerine geçip yasama işlemi yapması durumunda “fonksiyon gaspı” vardır."

İnsan hakları hukukçusu Kerem Altıparmak, şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanının Meclis yerine geçip yasama işlemi yapması durumunda “fonksiyon gaspı” vardır. Bu işlemin yaptırımı “yok hükmünde olması”dır.

#İstanbulSözleşmesi‘ni kaldıran CB kararı yasayla yapılabilecek bir işlem olduğu için yoklukla malüldür. Sözleşme de yürürlüktedir."

Kaynak: Birgün

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.