Devrim Şehidi Kubilay törenlerle anıldı

Devrim Şehidi Kubilay törenlerle anıldı
İzmir'in Menemen İlçesi’nde 84 yıl önce gericiler tarafından katledilen Şehit Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, Yıldıztepe’deki şehitlikte törenle anıldı.


Demokrasi ve Laiklik Yürüyüşü ile başlayan törenlere vatandaşların ilgisi büyük oldu. Geçen yıllarda gönderilen mesajlar okunurken protesto edildiği gerekçesiyle bu yıl başbakan ve hükümet üyelerinin mesaj gönderilmediği öğrenildi. Menemen Belediye Başkanı CHP’li Tahir Şahin’in konuşmasında, Gezi olaylarında can veren gençlerin isimlerini anması ve yolsuzluk soruşturmalarına değinmesi vatandaşlardan alkış aldı. 


Şehit Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay’ı anma programı, resmi törenden önce, vatandaşlar tarafından başlatıldı. Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği, 130 atletin katıldığı 8’inci Cumhuriyet Şehitleri Ulusal Koşusu düzenlendi. Ardından da, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin’in yanı sıra çok sayıda ilçe belediye başkanının da katılımıyla, Belediyesi Bandosu eşliğinde, Menemen Tren Garı’ndan, Yıldıztepe Şehitliği arasındaki 1 kilometrelik yolda, ’Demokrasi ve Laiklik Yürüyüşü’ yapıldı. Yürüyüşe, Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen Atatürkçü Düşünce Derneği üyelerinin yanı sıra vatandaşlar da büyük ilgi gösterdi. Yürüyüşte Atatürk ve şehit Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay’ın resimleri taşındı. 

’İzmir Marşı’, ’Gençlik Marşı’, ’Harbiye Marşı’ söylendiği, ’Mustafa Kemal’in askerleriyiz’, ’Atatürk Gençliği görev başında’ sloganları atılan yürüyüşe katılan bazı gençlerin ise, başlarına beyaz madenci baretleri taktıkları gözlendi. Yürüyüşün en önünde yine gaziler yer aldı. 



Yürüyüşün tamamlanmasının ardından saat 10.30’da da resmi tören, Kubilay Anıtı’na çelenk bırakılmasıyla başladı. Anıta, Kubilay’ın torunlarının çelenk bırakması sırasında, vatandaşlardan alkışlı destek geldi. 

İzmir Vali Yardımcısı İbrahim Ballı, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Galip Bendi, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP’li Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, CHP İzmir milletvekili Mustafa Moroğlu, CHP Uşak milletvekili Dilek Akagün Yılmaz ile Şehit Asteğmen Kubilay’ın torunları ve yüzlerce vatandaş, törende hazır bulundu. 


TAHİR ŞAHİN’İN KONUŞMASINDA GEZİDE CAN VEREN GENÇLER DE VARDI

Anma töreninde, kürsüye çıkan Menemen Belediye Başkanı CHP’li Tahir Şahin yolsuzluk soruşturmasına değindi, Gezi olaylarında hayatını kaybeden gençlerin de adını andı. Bu sırada törene katılanlar ellerinde büyük boyutlu harflerle ’Memleketi soymak fıtratlarında var’ yazdı. 

Başkan Şahin konuşmasında, "Bugün 16’ncı konuşmamı gerçekleştiriyorum Yıldız Tepe’den, din tüccarlarının, din adına ne denli aymazlıklar sergilediklerini, yurttaşlarımızın tertemiz dini inançlarını nasıl sömürdüklerini, dini kılıf yaparak minareyi nasıl çaldıklarını anlata anlata bir kaldık bunca yıl. Ancak bir türlü anlatamadık" dedi. Seslerini duyurabilmek için Osmanlıca tercüman bulmalarının mı gerektiğini soran Başkan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"En sonunda gene minareyi çalarken bu kez aymazlıklarından dolayı, kılıfa bile gerek görmeden nasıl götürdüklerine dünya alem birlikte tanık olduk. Bu olanlardan, hiçbir payımız olmasa da ülkemiz adına biz yurttaşlar olarak çok utandık. Ancak onlar gene yüzleri kızarmadan birilerine suçu yıkıp, sütten çıkmış ak kaşık gibi kendilerini temize çıkardıklarını sanıyorlar. Buradan, Yıldız Tepe’den yükselen sesimizi, birilerine duyurabilmek için illa da Osmanlıca bir tercüman mı bulmamız gerekiyor? Biz Atatürkçüler olarak bilimi onların gözlerinin içine baka baka anlatacağız. İşte bunun için laiklikten ödün vermeyeceğiz. İşte bunun içindir ki hepimiz Cumhuriyetin bekçileriyiz. İşte bunun içindir ki yobazlardan. kör karanlıklardan korkmadık korkmayacağız da. İşte bunun içindir ki hepimiz Mustafa Kemal’in askerleriyiz." 


BU YIL MESAJ GELMEDİ

Bu arada, geçen yıllarda başbakan ve hükümet üyelerinden gelen mesajların okunması sırasında törene katılanlarca yuhalanması nedeniyle bu yıl hiçbir protokol üyesinden mesaj gelmediği öğrenildi. Töreni düzenleyen yetkililer de, tören anına kadar ellerine ulaşan bir mesaj olmadığını söyledi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.