Diyarbakır'dan YSK'ya Hatip Dicle tepkisi

Diyarbakır'dan YSK'ya Hatip Dicle tepkisi
BDP'nin desteğiyle Diyarbakır'da bağımsız olarak milletvekili seçilen KCK/TM tutuklusu Hatip Dicle'nin, YSK tarafından milletvekilliğinin düşürülmesi, Diyarbakır'da siyasi ve ekonomi çevrelerinden büyük tepkiyle karşılandı.


Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Diyadin Gezer, seçim sonrası Türkiye'nin en önemli sorunu olan Kürt sorununa çözüm ve demokratik bir anayasa beklentisi içerisinde olduklarını belirtti. Gezer şöyle dedi:

"Böyle bir kararın Türkiye'nin barışına hizmet etmediğini düşünüyorum. Sonuçta 78 bin oyla seçilen ve mazbatasını alan bir milletvekili var ortada. Sonuç ne olursa olsun, seçimden önce bu durum engellenebilirdi. Seçilmiş birinin, halkın 78 bin oyunu alan birinin milletvekilliğini düşürerek, Türkiye'yi kaosa süreklemeye kimsenin hakkı yoktur. Seçim sonrası Kürt sorunana çözüm için demokratik bir anayasa beklerken, böylesi bir karar hayal kırıklığı yarattı."

'VEKİLLİĞİ DÜŞÜRENLER, ÜLKEYİ DÜŞÜNMEYENLERDİR'

Hadip Dicle'nin yaklaşık 80 bin oy aldığına dikkat çeken Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl da görüşünü şöyle açıkladı:

"Karar hiç iyi değil. En baştan müracat sırasında YSK, 'Kardeşim cezan var. Sen vekil adayı olamazsın' demeliydi. şimdi 80 bin oy almış, mazbatasını almış. YSK diyor ki, 'vekil olamzasın.' Bu doğru değil ve yanlıştır. Mazbatasını aldıktan sonra Hatip Dicle'nin milletvekilliğini düşürenler, bu ülkeyi düşünmeyenlerdir. YSK'nın aldığı karar, bölge ve ülkeyi yine kosa doğru sürükleyecek bir karardır. Bu kararı alanlar, bir yolunu bulup bu yanlışı düzeltmelidir" dedi.

'YSK'NIN KARARI SİYASİ İNFAZDAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL'

Referandum öncesi "Evet" diyeceğini açıklayan sivil toplum örgütlerinin başında gelen Diyarbakır Ensaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, YSK kararına sert tepki gösterdi. YSK'nın Dicle'nin milletvekili düşürmesiyle halkın kararına ipotek koyduğunu ifade eden Ebedinoğlu, şunları söyledi:

"YSK verdiği bi kararla halkın kararına ipotek koymuştur. 80 bine yakın oy alan bir milletvekili hakkında, seçime 3 gün kala yargıtayın verilen cezayı onaylamasını, hukuki boyutunu bir kenara bırakalım, vicdani olarak kabul etmiyoruz. Binlerce dosya beklerken, YSK'nın bunların içerisinden birini alıp karara bağlaması, siyasi infazdan başka bir şey değil. Bu karar ne şekilde olursa olsun, meclis toplanacaksa toplansın, ama bu kararın düzeltilmesi gerekir. Bu karara hem kurum olarak, hem bireysel olarak da demokratik tepkimizi ortaya koyacağız."

'TBMM ÖNCÜLÜĞÜNDE BİR ARA YOL BULUNMALI'

Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD) Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu ise, Yüksek Seçim Kurulu'nun daha önce de verdiği kararlarla siyasi istikrarı ciddi anlamda tehdit ettiğini ileri sürerek şöyle konuştu:

"YSK, daha önce de çelişkili kararla siyasi istikrarı ciddi şekilde tehdit etmişti. Hadip Dicle'nin savunmasını bile beklemeden verilen karar, hukuki ve siyasi açıdan kabul edilemez. Halkın tevecühünü hiç bir gücün gözardı etmeye hakkı yok. Önümüzdeki günlerde bu kararın düzeltilmemesi, siyasal ve sosyal kaosa neden olacak. YSK'nın bu kararın düzeltilmesi amacıyla TBMM başta olmak demokratik tüm kurumların bir ara yol bulması gerektiğine inanıyoruz. Türkiye'de bütün sorunların siyasi zeminlerde müzakere edilmesini ve demokratik yöntemlerle çözüme kavuşturulmasını savunan sivil toplum örgütleri olarak, başta yargı makamları ve siyasi partiler olmak üzere bütün aktörleri, halkın verdiği kararın gereğini yerine getirmeye ve Mehmet Hatip Dicle'nin meşru milletvekilliğini tanımaya davet ediyoruz."

AK PARTİ İL BAŞKANI: YASAL SÜREÇ DEVAM EDİYOR'

AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Halit Advan da, yasal sürecin devam ettiğini ifade ederek, "Yasal süreç devam ediyor bunun tamamlanmasını bekliyoruz. Dicle'nin avukatları, karara karşı, karar düzeltme yoluna gitti. Yasal düzeltme yapılmadan bir şey yapılamaz. YSK başkanının beyanını dün akşam televizyonlardan izlediğim kadarıyla, savunmanın ellerine ulaştığı yönünde konuştuğunu anladım. Dolayısıyla yargılıma tamamlanmadan yorum yapmak da çok doğru değildir" dedi.

'VEKİLLİĞİNİN İADESİNİ ARZULUYORUZ'

CHP Diyarbakır İl Başkanı Müzaffer Değer ise, "Dicle'nin milletvekilliğini düşüren YSK'nın kararını tekrar gözden geçirmesi gerekir. Hatip Dicle'nin, inşallah hakettiği milletvekilliğini tekrar kazanmasını diliyorum. İtiraz halinde YSK'nın, aday belirleme sürecinde olduğu gibi bu kararından da vazgeçerek Dicle'nin hak ettiği vekilliğini iade etmesini arzuluyoruz" dedi.

'MİLLET İRADESİ HİÇE SAYILAMAZ'

Mazlum- Der Diyarbakır Şube Başkanı Avukat Abdurrahim Ay, bugün dernek binasında yaptığı basın toplantısında, Hatip Dicle hakkında YSK'nın verdiği kararı, "Milletvekilliğinin düşürülmesi kararı halk iradesinin bir kez daha nasıl hiçe sayıldığını bizlere göstermiştir" diye değerlendirdi.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.