DSÖ'den sahte Kovid-19 aşısı uyarısı

DSÖ'den sahte Kovid-19 aşısı uyarısı
Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, birçok kuruluşun ve bakanlığın Kovid-19'un aşıların tedariki hususunda şüpheli teklifler aldığını söyleyerek, sahte aşı satışlarına karşı uyarıda bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus gerçekleştirdiği basın toplantısında, dünya genelinde suç örgütlerinin karşılanmamış Kovid-19 aşı taleplerinden yararlanma potansiyeline karşı endişeli olduğunu söyledi.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, dünya genelinde bazı sağlık bakanlıkları, ulusal düzenleyici makamları ve kamu ihale kuruluşları Kovid-19 aşılarının tedariki hususunda şüpheli teklifler aldığına dikkat çekti.

Bazı sahte ürünlerin, internet üzerinden Kovid-19 aşısı olarak satıldığını belirten Direktör Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Suç örgütleri tarafından tekrardan kullanılmalarını önlemek için kullanılmış ve boş aşı şişelerinin, güvenli bir şekilde imha edilmesini istiyoruz.”

Tüm insanları, devlet tarafından yapılan aşılama programları dışında aşı satın almamaya çağıran Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Bu programların dışındaki herhangi bir aşının kalitesiz ya da sahte olabilir ve potansiyel olarak ciddi zararlara sebep olabilir.”

Aynı zamanda ülkeleri ve bireyleri, şüpheli Kovid-19 aşılarının satışına karşı dikkatli olmaya ve bu aşıları Dünya Sağlık Örgütü’ ya da ulusal makamlara bildirmeye çağıran Direktör Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Bilgi akışı, küresel tehditleri belirlemek, haritalamak ve aşılara olan güveni korumak için önemlidir.”

AŞI BEKLEYEN 20 ÜLKE KALDI

Dünya genelinde tüm ülkelerde Kovid-19’a karşı aşılamanın, yılın ilk 100 günü içinde başlaması için ülkelere birlikte çalışmaları çağrısında bulunduğunu hatırlatan Tedros Adhanom Ghebreyesus, “177 ülke aşılamaya başladı ve COVAX yalnızca 1 ay içinde 61 ülkeye, 32 milyon aşı dağıttı.”

Şu anda yılın 100. gününe ulaşılmasına sadece 15 gün kaldığını söyleyen Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Sağlık çalışanlarını ve yaşlıları aşılamaya başlayabilmek için aşı bekleyen 36 ülke var. Bunlardan 16’sının ilk dozlarını COVAX'tan önümüzdeki 15 gün içinde alması hedefleniyor. Geriye aşı bekleyen 20 ülke kaldı.”

10 MİLYON DOZ İHTİYACI

Tedros Adhanom Ghebreyesus açıklamasında, ikili anlaşmaların, ihracat yasaklarının, aşı milliyetçiliğinin ve aşı diplomasisinin, arz ve talepte büyük eşitsizliklerle birlikte pazarda çarpıklıklara sebep olduğunu söyledi.

COVAX’ın, acilen 10 milyon doza ihtiyacı olduğunu belirten Tedros Adhanom Ghebreyesus, Dünya Sağlık Örgütü Acil Kullanım Listesine sahip olan ülkelerden ellerinden geldiğince çok doz bağışlamalarını ve üreticilerden bu aşı dozlarını hızla bağışlamalarını talep etti.

Dünya Sağlık Örgütü Acil Kullanım Listesi için değerlendirme sürecinde farklı aşamalarda 4 aşı daha olduğunu söyleyen Dünya Sağlık Örgütü Ghebreyesus, “Bunlardan en az birini Nisan ayı sonuna kadar onaylamayı hedefliyoruz.”

Kaynak: Sözcü

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.