Fitch Ratings, Türkiye'nin görünümünü revize etti

Fitch Ratings, Türkiye'nin görünümünü revize etti
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu BB- olarak korurken, görünümünü ise negatiften durağana çevirdi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu BB- olarak korurken, görünümünü ise negatiften durağana çevirdi.

Açıklamada, "Para politikası önemli ölçüde sıkılaştırıldı, uluslararası rezervler istikrar kazandı ve Türk Lirası kasım ayı başından bu yana dolar karşısında yüzde 18 değer kazandı" değerlendirmesi yapıldı.

Öte yandan, Türkiye ekonomisinin geçen yılın 3'üncü çeyreğindeki güçlü toparlanmanın ardından pozitif büyüme ivmesini sürdürdüğü ve 2020'de yüzde 1,4 büyüdüğünün tahmin edildiği bildirildi. 

2021'de yüzde 5,7 büyüme

Ülke ekonomisinin 2021’de yüzde 5,7 büyümesini beklerken, 2022’de ise 4,7 olmasının öngörüldüğü belirtildi. 

Enflasyonda düşüşün ise "kademeli" olmasının ve bu yıl sonunda yüzde 11’e, 2022’de ise yüzde 9,2’ye düşmesinin beklendiği açıklandı. 

"Son anketlere göre hükümet kısmen baskı altında"

Açıklamada ekonomideki görünüşün ülkedeki siyasal konjonktürle olan ilişkisine de yer verildi.

Değerlendirmede, "Son anketler gösteriyor ki iktidardaki AKP ve koalisyon ortağı MHP koronavirüs pandemisinin getirdiği olumsuz etki ve finansal stresin etkisiyle kısmen baskı altında. Fitch, hükümet tarafından yakın dönemde açıklanması ve 2023 genel seçimleri etkilemesi beklenen reform önlemlerinin uygulanmasını ve sürdürülmesini tahmin ediyor.

Açıklamada Türkiye'nin ABD ile yaşadığı S-400 krizi, Suriye'deki YPG krizinin, Doğu Akdeniz'de Avrupa Birliği ile yaşadığı gaz krizinin ve Libya ile Suriye'nin kuzeyinde yaptığı operasyonların ve Dağlık Karabağ'da Azerbaycan'ı destekleyerek yaşaması olası Rusya ile krizlerin Türkiye'nin değerlendirmesini kötü etkilediği de vurgulandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.