Halkbank'a ağır ceza çıkacak mı?

Halkbank'a ağır ceza çıkacak mı?
Der Spiegel haberinde “Bir Türk polisi Amerika’ya 2017’ yılında bu davayla alakalı belgeleri gizlice getirmeyi başardığı” söylendi.

Avrupa’nın ünlü haftalık haber dergilerinden Der Spiegel, yeni sayısında Halkbank’ın New York’ta mahkemesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “güç durumuyla” alakalı habere yer verildi.

New York’ta mahkemede, Halkbank’ın Reza Zarrab’a, İran yaptırımların ihlalinde Erdoğan hükümetinin talimatıyla yardımcı olup olmadığının açıklığa kavuşturulacağını belirtti.

Halkbank davasının “uluslararası bir ekonomik polisiye” olduğuna dikkat çekilen haberde, bu davanın Erdoğan’ı çok olumsuz etkileyebileceği bir kez daha hatırlatıldı.

A3 Haber’in aktardığına göre “Amerika’da hapse mahkûm olan Hakan Atilla’nın cezasını çektiği, dolayısıyla bu yaptırımlar konusunun onun için kapandığı, ama aynı şeyin Halkbank ve Türk hükümeti için söylenemeyeceği” belirtildi.

“Bir Türk polisi Amerika’ya 2017’ yılında bu davayla alakalı belgeleri gizlice getirmeyi başardığına” işaret edilen Der Spiegel haberinde kanıtların çok ağır olduğunun altı çizilirken, birçok Türkiyeli yetkilinin Halkbank’a bu davadan ağır bir ceza çıkacağı görüşünde olduğu iddia edildi.

Rex Tillerson ile önceki Başkan Trump’ın eski güvenlik danışmanı John Bolton’ın açıklamalarına yer verilen haberde Halkbank’a 20 milyar dolarlık bir ceza da gelebileceği, uluslararası banka sisteminden (Swift) atılabileceği, bunun sadece banka için değil Türkiye ekonomisi için de altından kalkılması güç bir darbe olacağı söylendi. Halkbank iflas ederse, Türkiye’nin 2001 yılı çöküşünü tekrardan yaşaması mümkün.

Reza Zarrab’ın FBI soruşturmasında Erdoğan’ı ağır biçimde suçladığını iddia eden ünlü haber dergisi, Erdoğan hükümetinin bu davayı engellemek için girişimleri, Trump’ı ikna etme çalışmaları ve harcanan milyonlarn dökümünü verdi.

Yeni Amerikan Başkanı Joe Biden’ın bu davaya hiç karışmayacağı ve mahkemenin kararını bekleyeceği doğrultusunda. Der Spiegel’e göre, devlet başkanı olduğu için Erdoğan’ın dokunulmazlığı var ve bu sebeple suçlanması mümkün değil, ama dava boyunca aynı Erdoğan’ın uluslararası itibarının yerle bir olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Kaynaklar: A3 Haber//Birgün

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.