İBB iştiraki İSPARK'ta sülale boyu özel sigorta...

İBB iştiraki İSPARK'ta sülale boyu özel sigorta...
İBB iştiraki İSPARK'ta AK Parti döneminde gerçekleşen aile boyu özel sağlık sigortası skandalının yeni dönemde de devam ettiği ortaya çıktı. 2020 yılında Şirkette görev yapan yönetim kurulu başkanı ve üyeleri, genel müdür, genel müdür yardımcısı ve b

Sayıştay Başkanlığı'nın İSPARK 2020 Yılı Düzenlilik Denetim Raporu yayımlandı. Denetçiler, İSPARK'ta görev yapan yönetim kurulu başkanı ve üyeleri, genel müdür, genel müdür yardımcısı ve bir kısım personel ile bunların aile fertleri için özel sağlık sigortası yaptırıldığını, poliçe bedellerinin şirket bütçesinden karşılandığını ortaya çıkardı. İSPARK Yönetim Kurulu'nun 24 Ekim 2019 yılında gerçekleştirdiği özel sağlık sigortası hizmet alım ihalesine dikkat çekilen raporda, “İhale kapsamında 953 bin 817 TL + KDV bedel ile idare personeli 58 kişi, idare personel eşleri 54 kişi, idare personel çocukları 101 kişi olmak üzere toplam 213 kişi için özel sağlık sigortası yaptırılmıştır. İhale kapsamında özel sağlık sigortası yaptırılan tüm personel ile bunların aile efradının tamamı 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 60’ıncı maddesi kapsamında genel sağlık sigortalısıdır ve kendileri için SGK'ya genel sağlık sigorta primi ödemesinde bulunulmaktadır. Dolayısıyla bu kişiler ve aile fertleri için özel sağlık sigortası yaptırılması, ilgililer için mükerrer sağlık sigortası uygulaması anlamına geldiğinden, durumun Şirket kaynaklarının etkin, ekonomik ve verimli kullanımı açısından yersiz olduğu değerlendirilmektedir” denildi.



Uygulamadan vazgeçilmeli

Üst düzey yöneticiler için özel sağlık sigortası yapılmasında bir sakınca görmeyen Sayıştay denetçileri, “Bu durumda dahi, kapsam üst düzey yönetici vasfını haiz personel ile sınırlandırılmakta ve genel olarak aile fertleri dikkate alınmamaktadır. Aile fertleri uygulamasında ise sadece indirimli şekilde ücreti kendileri tarafından ödenmek suretiyle sigorta yapılabilmektedir. Bu itibarla, şirket açısından genel müdür ve yardımcısı ile birlikte yönetim kurulu üyeleri için özel sağlık sigortası yaptırılması makul olarak değerlendirilebilir” açıklamasını yaptı. İSPARK ise kuruma binlerce liraya mal olan usulsüzlüğü savundu. Personel ve ailelerine yapılan özel sağlık sigortasının teşvik amaçlı olduğunu belirtti. “Üst düzey yöneticiler için bir motivasyon kaynağı teşkil ederek çalışmalarında şirketin menfaatine olacak şekilde daha etkin ve verimli olmalarına imkan sağlandığı” ifade edildi. Sayıştay'dan yapılan açıklamada ise “İSPARK’ta çalışan genel müdür ve yardımcısı ile yönetim kurulu başkan ve üyeleri için özel sağlık sigortası yaptırılması; bunların dışında kalan müdür, hukuk müşaviri, danışman, proje uzmanı, şef kadrolarında bulunan personel için bu uygulamadan vazgeçilmesi gerekmektedir” uyarısı yapıldı.



BALYALI: EDEP YAHU!

Sayıştay Başkanlığı, AK Parti döneminde de (2017 yılında) idare personeli, eşleri ve çocuklarına özel sağlık sigortası yapıldığını ortaya çıkarmıştı. 2020'de olduğu gibi 2017'de de idare personeli ve ailele bireylerine 254 kişilik grup için 1 yıl süreyle grup özel sağlık sigortası yapıldığı tespit edilmişti. CHP İBB Grup Sözcüsü Tarık Balyalı “İSPARK nasıl faaliyet zararı elde ediyor ya da nasıl istenilen oranda kar edemiyor diye soranlara sağlık sigortası ve özel araç tahsisinde yaşananlar cevap olacaktır. İspark ve İBB’nin bağlı şirketlerinde israf bu hızla devam ederse önümüzdeki süreçte İBB’yi zor günler bekleyecek” açıklamasını yapmıştı. Balyalı “Yazın sıcağında kışın yağmurunda çamurunda emek harcayan bu insanlar gerçekten zor şartlarda görev yapıyorlar. Aralarında zaman zaman saldırıya uğrayanlar bile oluyor. İSPARK’ın öncelikle yapması gereken sokaklarda çalışanların iş şartlarını ve iş güvenliklerini yükseltmek olmalı. Bunun yerine İSPARK yönetimi şirket merkezinde görev yapan idari kadrolara aileleriyle birlikte Özel Sağlık Sigortası yapmayı tercih ediyor. Bunu yapmak içinde çok ciddi bütçe ayırıyor. İnsan gerçekten edep yahu diyor” ifadelerini kullanmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.