İllerin milletvekili sayısı kaç oldu? Resmi Gazete' de yayımlandı

İllerin milletvekili sayısı kaç oldu? Resmi Gazete' de yayımlandı
Yüksek Seçim Kurulu, Resmi Gazete'de yayımlanan Karar ile bazı illerin milletvekili çıkarma sayılarında değişiklik yapmaya gitti.

Yüksek Seçim Kurulu, son nüfus sayımına göre her seçim çevresinin çıkaracağı yeni milletvekili sayılarını ilan yaptı.

İstanbul’un vekil sayısı 98’den 97’ye indi. Nüfus sayımı neticelerin açıklanmasından sonra yasaya göre 6 ay süresi olan YSK'nın 10 gün içinde karar alması erken seçim ihtimalini akıllara getirdi.

AK Parti, MHP kongreleri, salgın sürecinin daha çok ağırlaştırdığı ekonomi tablo, yargıda yaşanan sıkıntılar son günlerde seçim dedikoduları çok sıkça dillendirilmesine sebep oldu.

Cumhur İttifakı’ndan seçimin zamanında, 2023 yılında yapılacağına dair demeçler verilse de seçimin 2022 yılı bahar ayında, en geç 2022 sonbaharında yapılacağı devamlı konuşuluyor. Son olarak da CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu erken seçim çağrısında bulundu.

Yüksek Seçim Kurulu'ndan seçimle alakalı bir karar geldi.

Resmi Gazete'de bugün yayımlanan kararla, seçim çevreleri ve her seçim çevresinin çıkaracağı milletvekili sayısı ilan edildi.

2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu’na göre, seçim çevreleri ve çıkaracağı milletvekili sayısı YSK tarafından, genel nüfus sayımı sonuçlarının açıklanmasından itibaren en geç altı ay içinde ilan edilmesi gerekiyor.

40 GÜNDE KARAR

TÜİK 8 Şubat‘tarihinde Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’nden 31.12.2020 yılı itibariyle Türkiye’nin nüfusunu açıklamıştı.

Nüfus bilgilerin bildirilmesinden hemen sonra YSK, 18 Şubat tarihli kararla komisyon oluşturdu ve yeni listeler 17 Mart‘tarihinde onaylandı.

YSK’nın yasaya göre altı ay süre verilmesine rağmen 40 günde tamamlaması olası bir erken seçim olacağı akıllara bir kez daha getirdi.

YSK’nın  olası bir seçimde kullanılacak seçim çevreleri ve milletvekillerinın illere göre dağılımı ise şöyle:

İllerin milletvekili sayısı kaç oldu? Resmi Gazete' de yayımlandı

Kaynak: Sözcü

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.