İnsan Hakları Eylem Planına CHP'li Karaca'dan Tepki

İnsan Hakları Eylem Planına CHP'li Karaca'dan Tepki
CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca CHP Genel Merkezi’nde İnsan Hakları Eylem Planı ile alakalı basın toplantısı gerçekleştirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca’nın açıklamaları ise şöyle:

Öncelikle şunu belirtmek isterim: insan hakları eylem planının, ana muhalefet partisi CHP’nin yıllardır her hafta  grup toplantısı’nın yapıldığı gün ve saatte açıklanması; Sayın Genel Başkanımızın milletin gerçek gündemini kamuoyuyla paylaşacağı grup konuşmasını kaynağında sansürlenme çabasıdır.

Bu anlayış hak hukuk adalet duygusundan yoksun zihniyetin yansımasıdır.

Hak hukuk ve adalet anlayışından fersah fersah uzak tek adamın bu tutum ve tavrı göstermektedir ki, açıklanan insan hakları eylem planı, geçmişte olduğu gibi bugün ve bugünden sonra uygulanmayacaktır. Hak ve hukuka saygısı olmayan bu zihniyetin açıkladığı insan hakları eylem planı göstermeliktir, kandırmacadır.

Artık herkesçe malum olduğu üzere saray iktidarı eriyor, tükeniyor, bu tükenişi durmak için çırpınıyor,gündemi değiştirme çabalıyor… ama nafile…

Açıklanan eylem planı, bu çırpınışın ,yarattıkları Türkiye’nin itirafnamesidir.

Bu belgeyi özeleştiri belgesi olarak kabul ederiz;  insan hakları ve özgürlükler adına daha fazlası olduğunu söylemeyi zul sayarız.

7 yıl önce açıkladıkları eylem planının sunuş yazısında bir hedefleri vardı: AİHM’deki ihlal kararlarını azaltmak… peki öyle mi oldu?

O zamanlar AİHM’de türkiye aleyhine açılan ve derdest olan dava oranı %11,3 iken bu oran 2020 yıı lverilerine göre %18 çıktı

O zamanlar Rusya, İtalya, Ukrayna ve Sırbistan’dan sonra 5. sırada olan Türkiye bugün Rusya’dan sonra 2. sırada

2005 yılında 55 bin insan cezaevindeydi 1 Ocak 2021 yılı itibarıyla bu sayı 271 bine çıktı.

İşte bu verilerde görüldüğü üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın  açıklamış olduğ eylem planı bir masaldır. Artık anlatacak hikayesi kalmayan sarayın tek adamı, milleti masal anlatarak oyalamaya çalışıyor.

İnsan haklarına dayalı yaşam, insan onuruna saygı gibi cümleler ile iç ve dış kamuoyunda, çürümüş itibarlarını makyaj ile kapatmaya, 2 yıl gibi sürede çöken, milletin bir an önce kurtulmak istediği tek adam yönetimini aklamaya, paklamaya çalışıyor.

İkisini de beceremiyor. 19 yılda yok ettikleri ne varsa onu insan hakları eylem planı ile yapacağını taahhüt ediyor ama milletin bu masallara artık karnı tok.

Açıklanan eylem planı Avrupa Konseyi ve Birleşmiş Milletler nezdinde taraf olduğumuz yerine getirmekle yükümlü olduğumuz haklardır. Fazlası değildir yeni bir şey yoktur.

Gösterişli şovlarla ekonomik buhrana dışarıdan para bulma çabasıdır tabi dışarıdakileri kandırabilirse.

Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi insan hakları eylem planının uygulanmasını ve raporlanmasını desteklemek için 18 ay önce 1.200.000 avroluk bir destek açıkladı, tabi söz konusu para olunca saray iktidarı bu fırsatı kaçırmadı.

1.2 milyon avroyu aldı. çürüyen itibarlarını makyajlamak, iktidarda tutunabilmek için kullandı. Proje süresi 1 mart 2021 tarihinde bitti.

Apar topar 2 mart günü Anayasada  ve imzalanan uluslararası sözleşmelerde varolan temel hak ve hürriyetleri sıralayıp millete masal anlattı. Yani hep birlikte dün 1.2 milyon avroluk bir masal dinledik.

Öyle bir masal ki; Sanki; gözaltında kaybedilmeler yokmuş gibi, Sanki AİHM ve AYM kararları uygulanıyor ve Demirtaş, Kavala başta olmak üzere hukuksuzca tutuklananlar bu mahkeme kararları gereği yerine getirilmiş ve tahliye edilmişler gibi, Sanki İstanbul il başkanımız 7 yıl önce attığı twitler gereği seyyar giyotin mahkemelerinde cezalandırılmamış, Aydın il kadın kolları başkanımız dünyada bayan direnişinin simgesi olan lastesis eyleminden dolayı yargılanmamış gibi, Sanki; Boğaziçi Üniversitesi’nde kayyum rektör istemeyen, aşağı bakmayacağız diyen öğrenciler hukuksuzca şafak vakti gözaltına alınmamış, işkence görmemiş gibi, Sanki; eril hukuk düzeninden ve cezasızlıktan güç alan erkek failler tarafından bayanlar öldürülmeye devam etmiyormuş, saray da buna seyirci kalmıyormuş gibi, Sanki; 7 yıl önce attığı tweet sebebiyle halkın haber alma özgürlüğünü görev sayan ve bu sebeple gerçekleri yazan gazeteciler yargılanmıyormuş, tutuklu gazeteci sayısında dünya rekoru kırılmamış gibi, Sanki; ülkede iş cinayetleri yaşanmıyor, salgında işçisi, çiftçisi, esnafı bir insan hakları ihlali olan yoksulluk altında kıvranmıyormuş gibi, Sanki, insan hakları örgütlerinin talepleri dikkate alınıyor, hak temelli gazetecilik yapanlara yeşil kod adlı ölüm ve tehdit mesajları gönderilmiyormuş gibi, Sanki; gençlerimiz iş aramaktan umudunu kestiği için, intihar etmiyor, ekonomik buhran ve işsizlik sebebiyle yaşam hakkı ellerinden alınmıyormuş gibi, Sanki; ülkede hukuk işliyor, seçilmişleri hukuksuzca görevden alıp yerine kendi memurlarını kayyum atamıyorlarmış gibi, Sanki; liyakatsızlık, uzun tutukluluk süreleri, hak gaspları yaşanmıyormuş gibi, Sanki, 19 yıldır tek başına iktidarda olan AK Parti tüm yaşanan ihlallere kendisi sebep olmamış gibi, Sanki kaşının altında kirpiğin, kirpiğinin üstünde kaşın var diyen herkesi Cumhurbaşkanlığına hakaret suçundan derdest edip, bu suçtan açılan davalarda rekor kırılmamış gibi, Sanki AYM tarafından ihraçları hak ihlalidir kararı verilen barış akademisyenleri görevlerine iade edilmiş, yıllardır OHAL komisyonu kapılarında bekletilmiyorlarmış gibi, Sanki haklarında hiçbir soruşturma olmayan, beraat eden, takipsizlik kararı verilen KHK mağdurları bu ülkede yokmuş gibi.

Sayın Erdoğan dün elinize yazılıp verilen ve prompterden okuduklarınız Türkiye Cumhuriyetinin imzaladığı, onayladığı uluslararası sözleşmelerde var.

Dün anlattıklarınız anayasamızda var.

Siz uygulamıyorsunuz… Sayın Erdoğan yoksa saraya muhalif olanları insan olarak kabul etmiyor musunuz? 19 yıldır aklınız nerdeydi? 19 yıldır elinizi bağlayan mı vardı?

1.2 milyon avro alıp ekran karşısına çıkıp millete, hakları gasp edilenlere masal anlatmayı bırakın.

Mevcut yasaların gereğini yerine getirin, yasaları uygulayın yeter… Ya da artık gölge etmeyin, sandığı getirin başka ihsan istemiyor bu millet sizden.”

Kaynak: Gerçek Gündem

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.