İstanbul CHP'den yemin desteği!

İstanbul CHP'den yemin desteği!
CHP İstanbul ve Ankara örgütleri, CHP milletvekillerinin, partilerinden milletvekili seçilen "Ergenekon" davası tutuklu sanıklarından Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay’ın serbest bırakılmaması nedeniyle TBMM’de yemin etmemesine destek açıklaması yaptı.

İstanbul İl Başkanı Bahri Şahin, ilçe başkanları ve kadın kolları üyelerinin katılımıyla düzenlediği basın toplantısında, 12 Haziran genel seçimleriyle halkın iradesinin sandığa yansıdığını ancak bu iradenin TBMM’ye yansımasının önüne geçildiğini savundu.

Şahin, "Her şeyin üzerinde olması gereken halkın iradesi ve hukukun üstünlüğü ilkeleri çiğnenerek, 8 milletvekilinin mazbataları verilmesine karşın özgürlükleri verilmemiştir" diyerek, bu 8 kişiden ikisinin de CHP milletvekilleri Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay olduğunu söyledi.

Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay hakkında alınmış bir mahkumiyet kararı bulunmadığına işaret eden Şahin, şunları kaydetti:

"Seçim sürecindeki yargılanmalarında da aksi yönde bir mahkeme kararı alınmadı. Ne zaman ki halkın iradesi sandığa yansıdı, üç satırlık gerekçelerle tutuklanan arkadaşlarımız 9 sayfalık gerekçelerle özgürlüklerinden alıkonuldu. Şu bilinmelidir ki CHP olarak bizim istediğimiz bir af değildir. Bizim istediğimiz sadece Haberal ve Balbay’ın kendilerini milletvekili seçen Zonguldaklı ve İzmirli seçmenleriyle buluşmasıdır. Onların beklentilerine yüce Meclis çatısı altında yanıt vermesidir. Bu süreçte ilgili mahkemeler onları yargılamaya devam edebilir. Bizim adalete ve yargıya müdahale girişimimiz söz konusu değildir ve olamaz. Şunu biliyoruz ki bu mahkeme sürecinde tutukluluk halleri makul süreleri aşarak bir mahkumiyete dönüşmüştür. Milletvekili seçilenlerin serbest bırakılmamasıyla bu süreç bir tutsaklığa dönüşmüştür. Rehin alınan Haberal ve Balbay değil, halkın iradesidir. Hiç bir demokratik ülke Başbakanına yakışmayacak bir üslupla ’ister gel ister gelme’ diyen Başbakan, hafızasını tazelesin ve şunu hatırlasın; bugün milletvekilleri rehin alınan CHP, geçmişte aynı durumda olan kendisinin yolunu açmış, halkın iradesinin Meclis’e taşınmasına destek vermiştir."

CHP yönetimi tarafından alınan TBMM’de "yemin etmeme" kararını desteklediklerini belirten Şahin, "Parti yönetimimizin her zeminde sivil diktaya gidiş ve bu sürecin birinci dereceden sorumlusu olan iktidar partisiyle de sürdürdüğü kararlı mücadeleyi destekliyoruz" dedi.

Şahin, herkesin sorumluluğunu yerine getirmesini istediklerini vurgulayarak, "Biz il örgütleri olarak bu kararın arkasındayız. Hukukun üstünlüğüne inanmış bu arkadaşlarımızın cezaevinde kalmalarına göz yumulacaksa,aslında parlamentoya daha girmeden hukuk ayaklar altına alınmış demektir. Bu durumu bizim kabul etmemiz mümkün değildir" diye konuştu.

-"MÜCADELEMİZ SÜRECEK"-

Ankara İl Başkanı Tarık Şengül, bir grup partili ile il başkanlığı önünde, CHP milletvekillerinin TBMM’de yemin etmemelerine destek açıklaması yaptı.

Şengül, Haberal ve Balbay’ın tüm adaylar gibi seçimlere girdiğini, seçilerek mazbatalarını aldıklarını, ancak TBMM’ye gelemediklerini belirterek, ortada bir sorun bulunduğunu, sorunun kaynağında ise AK Parti iktidarının yarattığı yargı sisteminin olduğunu ileri sürdü.

Sorunun siyasi olduğunu ve siyasi alanda çözülmesi gerektiğini kaydeden Şengül, "Meclis’te yemin edilirken bazı koltuklar boş kalıyorsa ve bunun arkasında haklı bir yargı kararı yoksa milli iradeye karşı gelinmiş demektir" diye konuştu.

Şengül, AK Parti’yi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı siyasi sorumluluk içinde davranmaya davet ettiklerini belirterek, Haberal ve Balbay serbest bırakılıp yemin edinceye kadar mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.