'İsyanın lideri Öcalan serbest bırakılmalıdır'

'İsyanın lideri Öcalan serbest bırakılmalıdır'
Demirtaş,'Öcalan’ın halkın arasına geri dönmesi gerektiğini belirterek, “Kürt isyanın bir lideri vardır. Onun adı da Sayın Öcalan’dır'dedi

BARIŞ ve Demokrasi Partisi'nin desteklediği Bağımsız adaylar için düzenlenen mitingte konuşan BDP eski Genel Başkanı ve Hakkari Bağımsız Milletvekili adayı Selahattin Demirtaş, Öcalan’ın halkın arasına geri dönmesi gerektiğini belirterek, “Kürt isyanın bir lideri vardır. Onun adı da Sayın Öcalan’dır. O nedenle İmralı’dan görüşme yaptığınız sayın Öcalan bu halkın arasına geri dönmelidir”dedi.

BDP'nin desteklediği Bağımsız adaylar için düzenlenen miting, Aşağı Merzan Mahallesindeki toprak sahada yapıldı. Mitinge gelenler, Katramaz köprüsünde önce Polis tarafından, daha sona da BDP'nin görevlendirdiği görevliler tarafından üst aramalarından geçirildi. Mitinge katılanların büyük çoğunluğu yöresel kıyafetler giydikleri gözlenirken, miting öncesi kalabalık çeşitli grupların ve yerel sanatçıların okuduğu kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekti.

Mitinge BDP Genel Başkan Vekili Hamit Geylani, BDP eski Genel Başkanı ve Hakkari Bağımsız Milletvekili adayı Selahattin Demirtaş, Esat Canan ve Adil Kurt katıldı. Demirtaş konuşmasına halkı bir birine düşman etmeye yönelik bütün politikaları öncü bir inançla boşa çıkartan Hakkarililere teşekkür ederek başladı. Demirtaş, yaşanan bu şölenin ise demokratik özerklik ve 12 Haziran seçim zaferi olduğunu belirterek, “Hepimize hayırlı olsun. Bu dönemde Kürdistan’ın ulusal birliği, Kürt halkının ittifakı içerisinde partimize , halkımıza katılım göstererek güç katan, moral katan bütün ailelere bir kez daha teşekkür ederiz. Kendi halkının yanına bir kez daha hoş geldiniz diyoruz. Bizler açısından tarihi günler, tarihi bir dönem yaşanıyor. Herkes gözünü dikmiş size bakıyor. Bu nedenle 12 Haziran seçiminde Hakkari'nin hedefi 3'de 3 değil. Yüzde yüz olmalıdır dedik. Eğer Türkiye’ye demokratik bir çözüm için, Türkiye’de barış, Türkiye’de kardeşlikten, demokratik Cumhuriyetten söz edecekse bu halkın sesine kulak verilmeli. Başbakan doğan güneşi görüyor. Ama güneşin balçıkla kapatılamayacağını da biliyor. Güneş doğuda doğuyor. Ama Tayyip Erdoğan güneşin doğuşunu engelleyemedi. Kürt halkı binlerce yılın özlemiyle , binlerce yılın hasretiyle kadeşçe kucaklaşıyor. Kürt halkı demokratik ulus hareketiyle gücünü bütün dünyaya duyuruyor”dedi.

Başbakan Erdoğan’ın mikrofonu eline aldığı her yerde Kürt halkına hakaret ettiğini de öne süren Demirtaş, bu dönemde tek bir oyun dahi bu zihniyete gitmemesi gerektiğini söyledi. Demirtaş, “Demokratik zaferimizi 12 Haziranda ilan edeceğiz. Dikkat edin Başbakan bunu anladığından beri partimize, halkımıza her türlü hakareti, her türlü yalan ve iftirayı atıyor. BDP gibi 2,5 milyon oy almış arkasında 10 milyonluk bir halk olan Partimizi hiç utanmadan, sıkılmadan terörist ilan ediyor “diye konuştu.

BAŞBAKAN ETNİK ÇATIŞMAYLA TEHDİT EDİYOR

Demirtaş, Başbakan Erdoğan’ın herkesi kendilerine karşı saldırtmaya çalıştığını da belirterek, “Kalkıp diyor ki, MHP, BDP'ye saldırmıyor. CHP niye BDP'ye saldırmıyor. Herkesi bize saldırtıyor, yetmiyormuş gibi ırkçıları da bize saldırtacak. Her yerde Kürt halkını boğmaya çalışacak. Bütün bunlar bize karşı başlattığı etnik bir ayrışma ve etnik bir saldırıdır. Ben açık söylüyorum Başbakan bu halkın demokratik gücünü durduramayacağını anlamıştır. Bu nedenle bizi etnik çatışma ile tehdit ediyor. Bu nedenle Türkiye'de etnik çatışma çıkarmaya çalışıyor. MHP'yi bize yönlendirmesinin nedeni budur. Bakın diyor ki Bahçeli niye BDP'ye saldırmıyor. Çünkü onun bu bölgede yapacağı bir şeyi kalmadı. Şimdi etnik çatışma çıkartmaya çalışıyor. Kendi ülkesinde etnik çatışma çıkarmaya çalışıyor. Uyarıyoruz Başbakanı. Tehlikeli iş yapıyorsun. Çok tehlikeli kulvarda yüzüyorsun. Kürt halkı kararı vermiş. Bu halkı durdurmaya gücün yetmez. Ama bu halkın barış eli de havadadır. Bu saatten sonra bir halk bu kadar birlik olmuşken, bir halk bu kadar bütünlüğünü sağlamışken, bir halk nasıl ben kendi Demokratik özerkliğimle kendimi yönetmek istiyorum diyorken , anadilimle eğitim yapmak istiyorum diyorken, bunun önüne polisi, orduyu ve faşistleri koyamazsın. Bu nedenle taleplerimize cevap vermek zorundasın. Özerkliği kabul etmeyiz, özerkliği tartışmayız diye bizi tehdit edemezsin. Tehlikeli bir noktaya gelmiştir. Bu nedenle senden cevap bekliyoruz. Yapılacak anayasada biz var mıyız, yok muyuz?” dedi.

MECLİSE 40 MİLLETVEKİLİ İLE GİRECEĞİZ

Demirtaş, bu seçimde en az 40 milletvekili ile mecçlise gireceklerini de kaydederek

“Bu nedenle oylarınıza sahip çıkın. Artık mesele sandık güvenliği meselesine kalmıştır. Her yerde oylarımıza ne pahasına olursa olsun sahip çıkacağız. Hakkari gençliği buna hazırlıklı ve örgütlüdür. Sandık güvenliği adı altında dışarıdan Hakkari’ye hala güvenlik güçlerini getiriyorlar. Burada AKP sandığa müdahale etmezse, hile yapmazsa sandık güvenliği tehlikede değildir. Sandığı tehlikeye atacak tek şey bunların hileleridir. Bu nedenle uyarıyorum. Asla ve asla tek bir sandıkta hile yapmaya kalkmayın o sandığı başınıza yıkacağız. Hiç şakamız yoktur bu konuda. Bu kadar engele baskıya rağmen halkımız gidecek oyunu atacak. Başbakana oy verenler bunu iyi bilmeli ki, artık göz göre göre yalan konuşan bir başbakan var. Çocuklara sahip çıktığını söylüyor. Biz bu çatışmada çocuklar ölsün istemeyiz. Asla partimizle bağlantı kurulmamalı. Ama Başbakan sanki Kürt çocuklarını çok seviyormuş gibi, yüreği yanıyor, gözleri doluyormuş gibi kendisine hatırlatırız. Ben Çeylan Önkolu tanıyor musun Başbakan. Sen Uğur Kaymaz'ın hesabını sorabildin mi. Hakkari'de kolu kırılan çocuğun, infaz edileni hatırlıyor musun? Bunlar için tek bir gözyaşı dökebildin mi. Yüreğin yetti mi? Bu Kürt çocuklarına sahip çıkmaya. Bunlar timsah gözyaşlarıdır. Tayyip Erdoğan'dan bu halka artık tek bir yarar gelmez. Biz Kürt halkı olarak bu coğrafyada kendi kendimizi yöneteceğiz. İşsizlik açlık sorunlarımızı çözeceğiz”diye konuştu.

İSYANIN LİDERİ ÖCALAN SERBEST BIRAKILMALIDIR

MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin konuşmasını da değerlendiren Demirtaş, “Şimdi birileri çıkmış diyor ki, anadilde eğitim olsa karnınız duyar mı? O zaman sende çıkan anadilini anayasadan seninki karnın duyurmuyorsa, bizimki de duyurmaz. Bu zihniyete soruyorum 50 yıldır süren anadil karın duyurmaz noktasına getirdi. Şimdi biz sizi 50 yıl daha bekleyemeyiz. Kusura bakmayın. Bu nedenle ana dil karın duyurur mu? duyurmaz mı? onu bırakın Kürdün meselesidir. Biz anadilde eğitim istiyoruz kardeşim. Bizim anadilimizi yasaklamak sizin karnınızı doyurduğu doğrudur. Ana dilimizi yasaklayarak ceplerinizi duyurdunuz. Ama artık o dönem bitti. Artık Kürdün de karnı duyacak, Kürt Kürdistan’da kendini yönetecek. Ortada ciddi bir sorun var. Bu iş çocuk oyuncağı değil. Bu halk Türkiye içerisinde birlikte yaşamaktan yanadır. Bölünmekten yana değil. Ama kendi anavatanında kendini yönetecek. Özerklik budur. Bu halk savaştan yana değil. Ama barış onurlu bir barış olacak. Bunun adı Kürt isyanıdır. Bunun adı terörist değildir. Bu Kürt isyanın bir lideri vardır. onun adı da Sayın Öcalan’dır. O nedenle imralıdan görüşme yaptığınız sayın Öcalan bu halkın arasına geri dönmelidir. Sayın Öcalan özgür olmalıdır ve bu isyan lideri serbest bırakılmalıdır.Bu talepler sakın ola ki tehdit olarak algılanmasın. Gerçekleri konuşuyoruz. Türk halkı bilsin ki Kürt halkı onlara düşmanlık etmedi, bu nedenle Türk halkı Kürt halkının kardeşliğini beklemelerini bekliyoruz. Türk halkından destek bekliyoruz. Türk anaları dualarını bizden esirgemesinler ”dedi


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.