Japonya'daki iktidar partisi: Kadınlar az konuşmak şartıyla toplantılarda daha fazla yer alabilir

Japonya'daki iktidar partisi: Kadınlar az konuşmak şartıyla toplantılarda daha fazla yer alabilir
Japonya'nın iktidar partisi Liberal Demokrat Parti, kadınların 'az konuşmak' şartıyla parti toplantılarına katılabileceğini açıkladı.

Reuters haber ajansının haberine göre iktidardaki yaşlı erkeklerin çoğunlukta olmasıyla bilinen Liberal Demokrat Parti, partinin kilit toplantılarına kadınların 'az konuşmaları şartıyla' daha fazla katılımının sağlanmaları için çalışılacağını belirtti.

1955'den beri Japonya'da çoğunlukla iktidarda olan parti, 5 kadın milletvekilini Yönetim Kurulu Toplantısı'na katılmaları için onay veren bir teklif sundu.

Partinin 12 kişiden oluşan kurulda sadece 2 kadın bulunurken, 25 kişilik Genel Konsey üyelerinin de sadece 3'ü kadın.

Teklif eski Tokyo Olimpiyat Şefi Yoshiro Mori'nin cinsiyetçi açıklamaları üzerine istifa etmesinin ardından geldi. Eski şef Mori, "Kadınlar daha az konuşmalı" şeklinde konuşmuş, tüm dünyadan sert tepkiler almıştı. Tepkilerle istifa etmeye zorlanan Mori, geçtiğimiz hafta istifa ettiğini duyurmuştu.

Olimpiyat şefliğine bir kadın getirildi

Mori'nin üzerine boşalan olimpiyat şeflik koltuğuna ise kimin geleceği belli oldu. Japonya hükümeti, Mori'nin yerine gelecek adayın bir kadın ya da daha genç bir erkek olması seçenekleri üzerinde durulması gerektiğini belirtmişti.

Göreve; 4 Kış, 3 Yaz Olimpiyatları olmak üzere toplamda 7 kez olimpiyatlarda yarışmış Seiko Hashimoto getirildi. Haşimoto, ayrıca Japonya kabinesinde Olimpiyat Bakanı olarak da görev almıştı.

Haşimoto, 1992 Yaz Olimpitarlarında hız pateninde 1,500 metre de bronz madalya kazanmıştı. 

Cinsiyet Eşitlik Endeksinde 121. sırada

Japonya Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan 2020 Cinsiyet Eşitlik Endeksi'ne göre Japonya 153 ülke arasından 121. sırada yer aldı. Bu da Japonya'nın kadınların ülke ekonomisinde yeteri kadar istihdam edilmediğini ve siyasi olarak da güçsüz olduğunu gösteriyor.

Türkiye ise aynı listede 153 ülke arasından 130. sırada yer alıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.