Kalfaköy’ün imar planları anlatıldı

Kalfaköy’ün imar planları anlatıldı
Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara imar planı çıkan yerleşim yerlerinde her zaman olduğu gibi halkı bilgilendirmek adına toplantılar düzenlemeye devam ediyor. Bu toplantılardan birisi de önceki akşam Kalfaköy’de düzenlendi. Askıya çıkartılan 1/1000 ölçekli

Belediye personeli Kalfaköy’de görevli

Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara’nın sosyal sorumluluk gereği düzenlediği toplantılar devam ediyor. Göreve geldiği günden itibaren 2004 yılından bu yana imar planı olmayan köy ve mahallelere giderek vatandaşları plan hakkında aydınlatan Başkan Cem Kara önceki gece Kalfaköy’deydi. 14 Kasım 2012 ve 14 Aralık 2012 tarihleri arasında askıya çıkan 1/1000 ölçekli Kalfaköy Uygulama İmar Planını detaylarıyla halka anlatan Belediye Başkanı Cem Kara, “Burada bir personelim yarından itibaren 3 gün boyunca görev yapacak. Sizlerin itiraz dilekçelerini alıp, sizin parselinizin durumuna bakıp, isteğiniz doğrultusunda itirazlarınızı yapacak” dedi.

İstanbul’un su havzası Çatalca

İlk önce vatandaşların itirazlarının daha bilinçli yapmaları adına bu hatırlatmayı yaparak toplantıya başlayan Belediye Başkanı Cem Kara daha sonra 2009 yılında yapılan 1/100.000 Ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planında Çatalca’ya verilen rolü anlattı. “2004 yılında çalışmaya başlayan 450 bilim insanının çeşitli kategoriler oluşturarak hazırladıkları 1/100.000 Ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı 2009 Temmuz tarihinde kabul edildi. Bu plana göre Çatalca korunacak bölge olarak tasarlandı. Çünkü İstanbul’un su havzası Çatalca’dır. Bu korumanın yanında Çatalca’ya günübirlik turizm ve tarım rolleri verildi. 2 Nisan 2009 tarihinde göreve geldiğimde karşıma çıkan en büyük sorun imarın olmamasıydı. Çünkü Çatalca insanı konut ve iş yeri yapamıyordu. Bunun yanı sıra tarım rolü biçilen ilçemizde ahır, depo bile yapılamıyordu.” diyerek, bu çevre planının ve 5000 ölçekli Nazım İmar Planlarının İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce yapıldığının da altını çizdi.

Kalfaköy için 24 farklı kurumdan görüş alındı

Belediye Başkanı Cem Kara, “5 Mart 2009 tarihinde Kalfaköy’ün 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı yapıldı. Büyükşehir Belediyemiz tarafından yapılan bu 5000 ölçekli planda nereye okul, nereye cami, nereye yol yapılacağı belirleniyor. Çatalca Belediyesi olarak biz de bu plana uygun 1000 ölçekli uygulama imar planını yapıyoruz. Bu planlar yapılırken 20 ila 30 farklı kurum ve kuruluştan da görüş alınıyor. Kalfaköy için yapılan bu planda da 24 farklı kurum ve kuruluştan da görüş alınıyor. Bu kurumlardan İl Tarım Müdürlüğü derse ki yerleşik alan dışı tarım alanıdır diye, buralarda kimsenin yapması mümkün değildir. Görüş alınan bir başka kurum Orman ve Su İşleri Bakanlığı da orman alanlarında söz sahibidir. Görüşleri önemli olan kurumlardan birisi de İSKİ’dir. Bölgemizin su havzası içerisinde kalmasından dolayı İSKİ tarafından kritik öneme sahip bölgeyiz. İşte planın çıkmasındaki zamanı dolduran da bu kurum görüşlerinin geç gelmesidir.” dedi.

Kalfaköy’ün 2000 yılı nüfusu 791, 2011 nüfusu 766

Kalfaköy’ün yıllara göre nüfus projeksiyonunu da söyleyen Başkan Cem Kara, “1985 yılında 609 kişinin yaşadığı Kalfaköy’de nüfus, 1990’da 683’e, 2000 yılında da 791’e ulaşmış. 2000 yılından sonra ise düşüşe geçmiş. 2007’de 744, 2009’da 739, 2010’da 752 olan nüfus, 2011 yılında da 766’dır. Çok fazla hareketin görülmediği Kalfaköy’de İSKİ tarafından verilen görüşe göre 1600 kişilik bir plan nüfusu verilmektedir.

İstanbul’daki şartlar ve koşullar Kalfaköy’de de geçerli

Kalfaköyde 65.4 hektarlık bir plan alanı olduğunu da sözlerine ekleyen Belediye Başkanı Cem Kara, “Kalfaköy mahalle de olsa köy de olsa Büyükşehir sınırları içerisinde olduğu için İstanbul’daki şartlar ve koşullar neyse burada da geçerli oluyor. Bu planla beraber nüfusun yoğun olduğu yerler dışında 18 uygulaması yapılıyor. Yapılacak olan binanın büyüklüğüne göre ruhsat harcı ve yol katılım payları da alınıyor.” dedi.

Plan yenilikler de getiriyor

Kalfaköy’de planlanan sosyal donatı alanlarını da gösteren Başkan Cem Kara, “Donatı alanları planın yüzde 40’ını oluşturuyor. Geri kalan yüzde 60’ı ise yerleşim alanını oluşturuyor. 3194 sayılı Kanunun 18. Maddesi uyarınca da bir parselden maksimum yüzde 40 alınarak sosyal donatı alanları oluşturuluyor.” diyerek,  planın bazı hakları da getirdiğini sözlerine ekledi. Bu hakların tarım ve hayvancılık amaçlı olduğunu belirten Başkan Cem Kara, “AB normlarına göre hayvancılığı mahalle içinde yapmak yasak. Ama bu plan yenilik getiriyor. Örnek vermek gerekirse, 1000 m² yerimiz varsa ve 200 m² inşaat yapabiliyorsak. 100 taban ve 100 m² üst kat şeklinde. Doğal olarak tarım ve hayvancılık yapacağımız için bunun yanına yüzde 25 de müştemilat hakkımız var. Eğer köy dışında tarlamız var ise, en az 20.000 m² tarla içine tarım ve hayvancılık amaçlı 250 m² büyüklüğünde tek kat ya da 125 m² taban ve 125 m² üst kat olmak üzere bina ve bunun yanına yüzde 15 büyüklüğünde de müştemilat yapabiliyoruz.” dedi.

İmar komisyonu itirazları tek tek yerinde değerlendirecek

2009 yılında yapılan nazım imar planına 98 kişinin itiraz ettiğini söyleyen Başkan Cem Kara, “1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı’na yapılan itirazlar İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde İmar Komisyonunda görüşüldü. Ama bu plana yapılacak itirazlar Çatalca Belediyesi İmar Komisyonu’nda görüşülecek. Komisyondaki arkadaşlarımız da her köy ve mahallemizde olduğu gibi sizlerin itirazlarınızı parselinizin başına gelerek tek tek değerlendirecekler. Bu itirazlar da Çatalca Belediyesi’nin ardından tekrar Büyükşehir Belediyesi’ne gidip değerlendirilecek” dedi.

Toplantının bitişi öncesinde de her zaman olduğu gibi mikrofonu vatandaşlara uzatan Belediye Başkanı Cem Kara vatandaşlardan gelen soruları cevapladı. Toplantı sonunda Kalfaköy Muhtarı Sadık Yumuk ve vatandaşlar da Belediye Başkanı Cem Kara’ya bilgilendirme toplantısından dolayı teşekkür etti

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.