Karanlık günlere dönüş! Yoğun bakımlar doldu, ameliyatlar ertelendi

Karanlık günlere dönüş! Yoğun bakımlar doldu, ameliyatlar ertelendi
Koronavirüs aşı uygulamasında tek kırmızı kent olan Şanlıurfa'da yoğun bakımlar hızla dolarken yeni servis yatakları açılıyor.

Covid-19 aşısında tek ‘kırmızı kent’ olan Şanlıurfa yoğun bakımlar hızla doluyor.

Kentte bir doz aşı yaptıranların toplam nüfusa oranı yüzde 30,4. İki doz aşı yaptıranların oranı ise yalnızca yüzde 16,2.

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gülüm, geçen hafta bir hastanede 50 yataklı, önceki gün de başka bir hastanede 26 yataklı yeni yoğun bakım servisi açtıklarını kaydetti.

Gülüm, “Yoğun bakımlar hızla doluyor. Yeni yoğun bakımlar, yeni servis yatakları açıyoruz. Bunları normal planlanmış cerrahi operasyonlar için ayırdığımız yatakları kapatarak gerçekleştiriyoruz” dedi.

Yoğun bakımda yatanların neredeyse tamamının aşısızlardan oluştuğunu belirten Gülüm, “Böyle giderse sıkıntılı günlere geçiş yaparız. Sağlık hizmetleri sunumunda sorun yaşayabiliriz. Zaten artık ameliyatları aciliyeti ve önemine göre sıralamaya başladık. Bazı operasyonları ertelemek zorunda kalıyoruz. O yüzden zaman kaybetmeden aşımızı yaptıralım” ifadelerini kullandı.

Aşılanma oranının en düşük olduğu ikinci kent ise Mardin. Kent nüfusunun yalnızca yüzde 34,9’u bir doz, yüzde 20’si ise iki doz aşı oldu. Günlük vaka sayısı ise bine yaklaştı. Buna karşın Mardin Tabip Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'nın (SES) düzenlediği üç dilli (Türkçe-Kürtçe-Arapça) aşı bilgilendirme kampanyası engelleniyor.

Kızıltepe Kaymakamlığı, Valiliğin 15 günlük eylem yasağını gerekçe göstererek kampanyaya izin vermedi. HDP milletvekilleri Pero Dündar ile Ebru Günay, bu engellemeyi Meclis gündemine taşıdı. Vekiller, verdikleri soru önergelerinde “Halkı aşı olmaya çağırmak suç mu?” diye sordu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.