Katliamın 18.yılında polisten sert müdahale

Katliamın 18.yılında polisten sert müdahale
Sivas katliamının 18. yılında anma etkinlikleri düzenleniyor. Valilikten Madımak önünde etkinlik yapılmasına izin çıkmadı ancak kentte büyük bir kortej eski Madımak Oteli'ne doğru yürüyor. Polis, etkinliklere katılanlara biber gazıyla müdahale etti.
Sivas Emniyet Müdürlüğü, 2 Temmuz 1993'te 37 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan olayların 18. yılı dolayısıyla kentte bugün gerçekleştirilecek anma etkinleri öncesinde yoğun güvenlik önlemi aldı.

Kentin giriş-çıkışlarında oluşturulan arama noktalarında önceki günden itibaren gece ve sabah saatlerinde uygulama yapan polis ekipleri, anma etkinliklerine saatler kala tedbirlerini artırdı. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte şehrin girişlerinde uygulama yapan ekipler, özellikle anma etkinliklerine katılmak üzere İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Mersin, Diyarbakır ve Antalya başta olmak üzere başka şehirlerden kafileler halinde kente gelenlerin yolculuk yaptığı otobüs, midibüs ve minibüsleri durdurdu.

Araçlarda yolculuk yapanlardan şüpheli görülenlerin kimliklerini kontrol eden ve GBT sorgulamalarını yapan polis ekipleri, bu kişilerin yanlarında getirdikleri pankart, döviz ve benzeri malzemeleri de içerik yönünden inceledi. Bazı kişilerin üst aramalarını da yapan ekipler, araçlarda da silah, bıçak ve benzeri malzemelerin olup olmadığını kontrol etti.

Sürücülerin ehliyet ve ruhsatlarını da kontrol eden ekipler, Sivas-Ankara, Sivas-Kayseri-Malatya ve Sivas-Erzincan karayolları başta olmak üzere kentin giriş-çıkışlarında uygulamalarını sürdürüyor.

Madımak önü trafiğe kapatıldı

Bu arada, kamulaştırıldıktan sonra Sivas İl Özel İdaresi Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürülen eski Madımak Oteli binası önü de araç trafiğine kapatıldı. Binanın bulunduğu sokağı demir bariyerlerle kapatan polis ekipleri, sokaktaki park halindeki tüm araçların da kaldırılmasını sağladı.

Eski Madımak Oteli'nin önü ile anma etkinlikleri sırasında yapılacak kortej yürüyüşünün gerçekleştirileceği güzergahtaki tüm çöp konteynerleri de güvenlik amacıyla kaldırıldı.

Anma etkinliklerinde, Sivas ve çevre illerden çok sayıda resmi ve sivil polis ekibi görev yapacak. Eski Madımak Oteli'nin çevresi ile kortej yürüyüşünün yapılacağı güzergah, MOBESE kameraları yardımıyla izlenecek.

Tepkiler yükseldi

Sivas'ta, 18 yıl önce meydana gelen olaylarda yaşamını yitirenleri anmak üzere aralarında olaylarda yaşamını yitirenlerin yakınlarıyla, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu üyelerinin de bulunduğu bir grup ellerinde olaylarda ölenlerin fotoğraflarıyla, çeşitli pankart ve döviz taşıyan grup üyeleri Ethembey Parkı yakınlarında bir araya geldi.

Burada bir süre bekleyen grup üyeleri Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürülen eski Madımak Oteli binasının müze olması yönünde ve çeşitli sloganlar attı. Daha sonra Mevlana Caddesine doğru yürüyüşe geçmek isteyen grubun önüne, aralarındaki yaklaşık 20 kişi oturarak kortejin hareket etmesini engelledi.

''Bir pankart yüzünden kente yaklaşık 20 otobüsün girmesine izin verilmediğini'' belirterek, bu gerekçeyle oturduklarını belirten bu kişilerle kortejdekiler görüştü. Kortej sorumluları bu durumla ilgili yetkililerle görüştüklerini anlatarak, oturanlardan eylemlerine son vermelerini istedi.

Yapılan görüşmeler sonucu kortej önünde oturan bu kişiler daha sonra eylemlerini bitirdi.

Yürüyüşe geçen kortejdekiler güvenlik noktasında arandıktan sonra Mevlana Caddesine alınmaya başladı.

Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürülen eski Madımak Oteli binasına yürümek isteyen kortej Mevlana Caddesi'ne doğru harekete geçti. Başka bir grubun da Bilim ve Kültür merkezi yakınlarında toplandığı görüldü.

CHP'liler de kortejdeydi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum başkanlığında, aralarında Kamer Genç ve Sabahat Akkiraz'ın da bulunduğu CHP milletvekilleri, partililer ve bazı dernek üyelerinin de olduğu grup, Sivas Olaylarının 18. yılı sebebiyle CHP Sivas il binasından yürüyerek Atatürk Anıtı'nın önüne geldi.

Süheyl Batum ve CHP İl Başkanı Cahit Korkut, anıta çelenk bıraktı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Batum, ''18 yıl oldu. Şunu özellikle söylemek istiyorum; bizler, sizler, hiçbirimiz, acılarından siyasal rant elde eden insanlar değiliz, acılarından siyasal umur, siyasal gelecek hedeflemek isteyen insanlardan değiliz'' diye konuştu.

Her zaman Sivas'ın, Sivas kentinin ve Sivas halkının, Cumhuriyet'in kuruluşunda, Erzurum ile birlikte ne kadar önemli bir yeri olduğunun bilincinde olan, bunu kesinlikle gözden kaçırmayan insanlar olduklarını vurgulayan Batum, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Hepimizin acısı var. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik laik cumhuriyeti, özgürlükleri savunan bütün insanların acısı var. Bu acıyı 18 yıldır unutturmadık, unutturmayacağız. Unutturmamaya devam edeceğiz ki, tekrar söylüyorum bundan siyasal bir rant elde etmek için değil, hiç değil ama bir daha çocuklarımız, gençlerimiz bu acıları yaşamasınlar. Böyle bir Türkiye olmasın diye hiç kimse ama hiç kimse kendisine birtakım gerekçeler uydurarak, 'çok ağır tahrik oldum' veyahut 'bana böyle söyledi', ya da 'şeriat istiyorum' gibi gerekçelerle insanları, aydınları yakamasın, aydınları canice katledemesin. Bizler bugünü unutturmayacağız, unutturmak isteyenlere izin vermeyeceğiz.''

Türkiye'nin böyle acıları bir daha yaşamamasını dileyen Batum, ''Biz buradaki Madımak Oteli'nin müze olmasını istiyoruz. Gençler ileride gelsinler ve Türkiye Cumhuriyeti'nde aydınlar, bu Cumhuriyeti kurmak için olduğu kadar yaşatmak için de nelerle karşı karşıya kaldılar, sizler, bizler nelerle karşıya kaldılar, onların aileleri görsünler diye. Bunlar rant elde etmek için değil ama bir daha bunu yaşamamak için'' dedi.

Anı köşesindeki iki isme tepki

Madımak Oteli binasının bilim ve kültür evi yapıldığını, bunu birinci adım olarak gördüklerini ifade eden Batum, ''Bizim daha önce verilmiş, sayın milletvekillerimiz burada, yasa teklifimiz var, kanun teklifimiz var. Bu kanun teklifinde sizlere burada bütün Cumhuriyet Halk Partisi ailesi adına, bütün milletvekili arkadaşlarım adına hepimiz söz veriyoruz. Bu kanun teklifinin gereğinin yerine gelmesi için uğraşacağız. O güne kadar bunu sürekli olarak gündemde tutacağız'' diye konuştu.

''Müze olması yeterli mi'' diye soran Batum, şöyle devam etti:

''Oradaki anıtta plakette 37 tane ad yazılmış. Bu 33 aydınımızı yakanların da içinde bulunduğu 2 ad plakette yer alıyor. Açık söylüyorum; bunu duyduğumda tüylerim diken diken oldu. Dünyanın hiçbir yerinde zalimle mazlumun, aydınları yakanla yakılanı, cani ile katledileni yan yana koyan bir zihniyet olamaz. Bunu 'canım insanlığın gereği, hepsini bir araya koyduk' diyen bir zihniyet de olamaz. Bu zihniyet Türkiye'de maalesef ve maalesef acımızın 18 yıldır devam etmesine, faillerin göstere göstere Almanya'da, bütün basının bulacağı ama sözüm ona devlet görevlilerinin bulamayacağı ve rahat yaşamalarını, ellerini kollarını sağlayarak yaşamalarına neden oluyor. Bunu hiç sormayın; neden orada Mannheim'den insanlar getirilemiyor, Almanya'dan getirilemiyor diye sormayın. Neden sormayın? Çünkü bundan getirilemiyor, bu zihniyetten getirilemiyor. Sizler, bizler hınç peşinde değiliz, kin peşinde değiliz. Bizler neyin peşindeyiz? Sadece bu zihniyetiyle, bu anlayışıyla, müzesiyle bu acının bir daha yaşanmayacağı bir Türkiye'nin temellerini attığımız gün görevimizi yapabildik diyeceğiz. O güne kadar tekrar hepimiz bir daha böyle acıların yaşanmayacağı günler yaşamayı hep beraber görelim diyorum. Cumhuriyet Halk Partisi ailesi olarak ortak acımızı birlikte paylaştığımızı bir kez daha vurgulamak istiyorum.''

Batum ve beraberindekiler daha sonra yürüyerek, Ethembey Parkı önünde toplanan Sivas Demokrasi Platformu kortejine katıldı.

Öte yandan, Sivas Valisi Ali Kolat da Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ve aralarında Sivas Şehit Aileleri ve Gazileri Derneği Başkanı Mustafa Hızal, Dört Eylül Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Elvan Cantemur, Muhtarlar Derneği Başkanı Duran Koç'un da bulunduğu Sivil Toplum Kuruluşları Platformu üyeleriyle birlikte Bilim ve Kültür Merkezi'ne geldi.

Vali Kolat ve beraberindekiler burada Sivas Olaylarında yaşamını yitiren 37 kişinin anısına oluşturan Anı Köşesi'ndeki ''2 Temmuz 1993 tarihinde meydana gelen elim olayda 37 insanımız hayatını kaybetmiştir. Böyle acıların bir daha yaşanmaması dileğiyle...'' yazısının bulunduğu yere karanfil bıraktı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.