Koalisyon pazarlığı bugün başlıyor

Koalisyon pazarlığı bugün başlıyor
Koalisyon pazarlığı yüzde 41'lik AKP ile yüzde 25'lik CHP arasında bugün başlıyor.
 Bir aydan uzun süredir beklenen görüşme bugün CHP Genel Merkezi’nde saat 14.00’te. Salı ve çarşamba günleriyse gözler MHP ve HDP genel merkezinde olacak. Taraflar “kırmızı çizgileri”nin olmadığını açıklasalar da CHP’nin 14 ilkesi, ilk gün kurulacak masanın gündemi. Davutoğlu’nunsa Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı ve 17-25 Aralık yolsuzluklarını tartıştırmayacağı belirtiliyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, koalisyon görüşmeleri kapsamında ilk tur görüşmelerine bugün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’yla başlıyor. Bugünkü buluşmada, 7 Haziran seçim sonuçlarında yaklaşık yüzde 41 oy alan AKP ile yüzde 25 oy alan CHP buluşacak ve milli iradenin yüzde 66’sı masada temsil edilmiş olacak.

Taraflar “kırmızı çizgileri”nin olmadığını açıklasalar da iki taraf da kendine göre bazı kırmızı çizgiler açıklamış durumda. CHP’nin 14 ilkesi, ilk gün kurulacak masanın gündemi. Davutoğlu’nunsa Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı ve 17-25 Aralık yolsuzluklarını tartıştırmayacağı belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hükümet kurma görevini vererek 45 günlük süreci başlatmasının üzerinden 4 gün geçti. Davutoğlu, yurtdışı seyahatinin ardından koalisyon müzakerelerinde ilk tur görüşmeler bugün saat 14.00’te yapacağı CHP ziyaretiyle başlıyor. Bugüne kadar basın üzerinden verdikleri mesajlarla birbirlerinin tutumlarını tartan liderler, haftanın ilk 3 gününde yüz yüze müzakereye girecek.

Davutoğlu, parti ziyaretlerini kurduğu 4 kişilik “koalisyon komisyonu”yla yürütecek. Liderler de karşılıklılık esası üzerinden AKP heyetini 4 kişi ile karşılayacak. Bir aydan uzun süredir beklenen görüşme bugün CHP Genel Merkezi’nde saat 14.00’te gerçekleşecek. Salı ve çarşamba günleriyse gözler MHP ve HDP genel merkezinde olacak.

‘Kırmızı çizgi’ yok ama...

Davutoğlu, sandık sonuçlarının açıklanmasının ardından geçen bir aydan fazla süre içinde, oturacağı CHP ve MHP masalarında elinin altında olacak dosyayı hazırlattı. Dosyalarda, CHP ve MHP’nin seçim beyannameleri, programları ve seçim döneminde ortaya koydukları vaatlerinin, AKP seçim beyannamesi ve programıyla karşılaştırmalı değerlendirmesi yer aldı. Davutoğlu’nun, ilk tur görüşmelerine, herhangi bir önkoşul sürmeyeceği, öncelikli olarak liderlerin koalisyona ilişkin kanaatlerini dinlemesi AKP’nin görüşlerini paylaşması bekleniyor.

Ancak yine de Davutoğlu’nun özellikle seçimlerden sonra MHP ve CHP tarafından ortaya konan “kırmızı çizgiler”e sıcak bakmayacağı ifade ediliyor. Buna göre Davutoğlu, koalisyon görüşmelerinde şu unsurların gündeme gelmesini istemiyor:

1- Cumhurbaşkanlığı makamıyla ilgili tartışmaların koalisyon görüşmelerinin parçası haline gelmesi.

2- 17-25 Aralık yolsuzluklarının etkin bir biçimde yargılanması.

CHP’NİN 14 MADDESİ

CHP’nin bugünkü görüşmede, ağırlıklı olarak Davutoğlu’nu dinlemesi bekleniyor.

Masanın ana gündem maddesiyse Kılıçdaroğlu tarafından daha önce açıklanan 14 ilke olacak.

CHP’nin ilk görüşmeden sonraki süreçteki tavrını, Davutoğlu’nun şu ilkelere yaklaşımı belirleyecek:

1- Hukukun üstünlüğü yeniden sağlanmalı.
2- 12 Eylül darbe hukuku tarihe gömülmeli.
3- Siyasette ahlak egemen olmalı.
4- Refah tabana yayılmalı, sosyal devlet anlayışına geçilmeli.
5- Cumhurbaşkanı anayasal sınırlarına çekilmeli.
6- Örtülü ödenek yalnızca başbakan tarafından kullanılmalı.
7- Barış eksenli yeni bir dış politika oluşturulmalı.
8- Gençleri potansiyel suçlu gören anlayışa son verilmeli.
9- Özgürlüklerin alanı genişletilmeli.
10- Medya üzerindeki baskıya son verilmeli.
11- Vergi denetimi siyasi araç olmaktan çıkarılmalı.
12- Kamu maliyesi şeffaf olmalı.
13- Özgürlükçü, demokratik bir anayasa yapılmalı.
14- Yolsuzluklarla etkin mücadele edilmeli.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.