'Köprüleri atan itibar kaybeder'

'Köprüleri atan itibar kaybeder'
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, parlamentonun toplandığında herkesin kurallara göre hareket etmesi gerektiğini ifade ederek, "Herkes yemin edecek, herkes milletvekili olacak. Sonra farklı görüşlerin, bölgelerden gelecek sorunların tartışılabilmesi lazım. Kim
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ndeki Ankara Üniversitesi Solistleri tarafından verilen konsere gelişinde gazetecilere gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Seçimden sonraki sürece ilişkin görüşlerinin sorulduğu Cumhurbaşkanı Gül, seçimin geride kaldığını ve Türkiye'nin önünde önemli meseleler bulunduğunu söyledi. Gül, "Meseleleri memleketin sahipleri, halkın yetki verdiği insanlar yoluna koyacak" diye konuştu.

Seçimin sıcaklığının, heyecanının, duygusallığının ortadan kalkması için zamana ihtiyaç olduğunu belirten Gül, "Bu süre içinde eminim ki herkes onu da yapıyordur. Meclis açıldığında inanıyorum ki herkes büyük bir sorumluluk duygusu içinde ülkemizi daha güçlü yapmak ve halkın beklentilerini karşılamak için işbirliği yapacaktır. Bundan hiç tereddüdüm yok" dedi.

 

'Herkes yemin edecek'

Cumhurbaşkanı Gül, gazetecilerin Meclis toplandığında ant içmeyle ilgili bir sorun yaşanıp yaşanmayacağına ilişkin sorusu üzerine, "Zannetmiyorum, olmaması lazım. Ant içme, Meclis'in açılması... Herkes yemin edecek, herkes milletvekili olacak. Sonra farklı görüşlerin, bölgelerden gelecek sorunların tartışılabilmesi lazım. Ortada büyük bir imkan var. Bu büyük imkan nedir? Türkiye'de demokrasinin nasıl çalıştığını, nasıl kökleştiğini gösteriyor. En farklı, aykırı fikirleri olanların bile arkasında belli bir halk desteği varsa Meclis'e gelebildiğini gösteriyor. Bu, Türkiye'de tıkanıklığın olmadığını, bütün yolların açık olduğunu, herkesin demokratik bir süreç içerisinde TBMM'ye gelebildiğini gösterir. Buraya gelen insanların onun mehabetine uygun hareket etmesi lazım, her şeyden önce. Herkesin önce bunu bilmesi lazım ki, orada söylediği dikkate alınabilsin. Bunların olabilmesi için de her şeyden önce herkesin usule, metoda uygun davranması gerekir. Kim köprüleri atıcı davranırsa hem halk nezdinde itibar kaybeder hem çok yanlış yapar. Çünkü konuşma ortamını zehirlemiş olur. Buna hiç müsaade etmemek gerekir. Eminim ki, ben kimsenin yapmayacağı kanaatindeyim. Bu dersler eskiden çok alındı. Şimdi temiz bir başlangıç olmalı ve hep beraber halkın seçtiği parlamentoya saygı göstermek gerekir" değerlendirmesinde bulundu.

Gül, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, kaset iddialarıyla ilgili kendisine yönelik eleştirilerinin sorulması üzerine, "Bu konuda söyleyeceklerimi söyledim" şeklinde konuştu. Yeni dönemde bir uzlaşma ihtiyacı doğması halinde üzerine düşen bir görev olursa devreye girip girmeyeceği şeklinde bir soruya "Gerekirse tabii ki" diye yanıt veren Cumhurbaşkanı Gül, Meclis'in açılışında yapacağı konuşmasında Türkiye'nin o günkü ihtiyaçları ve dikkat çekmek istediği konuları dile getireceğini söyledi.

Suriye'yle ilgili gelişmeler

Suriye'yle ilgili gelişmelere ilişkin de Cumhurbaşkanı Gül, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın konuşmasını izlediğini söyledi. Konuşmayı, Türkiye'de 12 Eylül halk oylamasıyla kabul edilen Anayasa değişikliği sürecinde bazı kesimlerin kullandığı "Yetmez ama evet" sözüyle değerlendiren Gül, şöyle devam etti: "Yapmak istiyor ama, 'Her şey değişti, çok partili sisteme geçiyoruz, Suriye halkının iradesi neyse her şey o şekilde düzenlenecektir ve bu geçişi ben yapacağım' diye net ve kesin söylemesi lazım. Bunu dediği andan itibaren tüm olayların önüne geçebileceği ve her şeyi kontrol altına alabileceğini tahmin ediyorum. Belki bunları satır aralarında söylüyor, ama, çok açık söylemesi lazım. 'Zamanı geldi. Her yerde olduğu gibi Suriye halkı da birikimi olan medeni, görgülü bir halk. Yapacağımız şey, çok partili sisteme geçeceğiz. Bütün evrensel, demokratik kriterlere uygun seçimleri yapacağız ve halk ne diyorsa, bundan sonra o olacak ve bu değişime ben önderlik yapıyorum' dediği andan itibaren, hem toparlar, hem ülkesine en büyük hizmeti yapmış olur."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.