Korsan hava kontrolörüne soruşturma

Korsan hava kontrolörüne soruşturma
İNİŞ için yaklaşan THY uçağı, korsan telsiz yayınıyla yönlendirilince Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) soruşturma açtı.

Mayıs ayı sonunda yaşanan olay gece saatlerinde meydana geldi. Atatürk Havalimanı’na yaklaşan THY uçağı, ILS olarak adlandırılan Aletli İniş Sistemini kullanarak iniş için yaklaşmaya başlaması sırasında uçağa başka bir yöne dönmesi talimatı geldi. Pilotlar, telsiz konuşma kurallarına uygun olarak verilen korsan talimatı gerçek zannetti. Uçuş yönünü değiştirdi.

Tam bu sırada THY uçağının yanlış yöne döndüğünü fark eden hava trafik kontrolörü pilotları hemen uyardı. Uçak yaklaşmaya devam ederek emniyetle indi.Olaydan 5 dakika sonra korsan kontrolör yaklaşmadaki uçakların uçuş koduyla yeni talimat vermeye çalıştı. Bu konuşmayı fark eden hava trafik kontrolörü hemen havadaki diğer uçakları uyardı. Dikkatli olmalarını istedi. Konuşmalarda iyi bir İngilizce ile birlikte havacılık terminolojisine uygun terimler kullanılması dikkat çekti.

SORUŞTURMA AÇILDI

Kontrolörün olayı rapor etmesinin ardından DHMİ, soruşturma açtı.Ayrıca korsan yayının nereden yapıldığını tespit etmek üzere çalışmalara başlandı. Bu tür konuşmaların suç olduğu belirtilerek tüm hava trafik kontrol birimleri 26 Mayıs tarihli yazıyla uyarıldı.

SATIŞLARI KONTROL EDİLMELİ

Uzmanlar, ‘air band’ olarak adlandırılan telsizi herkesin satın alamadığına dikkat çekerek ‘Bu tür el telsizi alınırken uçağın tescil evrakları ile birlikte Telsiz Genel Müdürlüğü’ne başvuruluyor. Ancak internet üzerinden bu tür telsizler kullanım amacı sorulmadan, gerekli belgeler istenmeden satılıyor. Bu durum uçuş emniyetini tehdit edebilir’ dedi.

DHMİ'DEN 'KORSAN HAVA TRAFİK KONTROLÖRÜ' AÇIKLAMASI

İniş için yaklaşan THY uçağının korsan telsiz yayınıyla yönlendirildiği şeklindeki haberinin ardından Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) soruşturma başlattı. Doğan Haber Ajansı'nın duyurduğu habere konu olayla ilgili yazılı bir basın açıklaması yapan DHMİ, şunları kaydetti:

"7 Haziran 2011 Salı günü itibariyle bazı basın organlarında ve internet medyasında 'Hava araçlarının korsan telsiz yayınlarıyla yönlendirildiği'ne yönelik haberler yer almıştır. Bu tür tehlikeli girişimlerin her ülkenin hava ulaşım sistemlerine müdahale etme olasılığının bilincinde olarak, havacılık sektöründe kullanmış olduğumuz her türlü teknik donanımın takibi en son teknolojiler kullanılarak, sıfır hata ile yapılmaktadır. Zaman zaman FM bandında yayın yapan radyo istasyonlarının pilot/kontrolör iletişim hatlarına girişim yaptığı rapor edilmektedir. Uçuş emniyetini tehlikeye sokacak böylesi girişimlere kesinlikle izin verilmemektedir. Ayrıca bu türden müdahalelerle ilgili raporlar alındığında, BTK'nın Bölge Müdürlükleri ve Merkezine derhal başvurularak, girişimin kaynağı olan radyo istasyonunun yayınları durdurulmaktadır. Bu vesile ile uçuş emniyeti can ve mal güvenliği açısından, pilot/kontrolör iletişim kanallarına yönelik her türlü girişimin, yürürlükteki mevzuatımıza göre suç olduğu, bu türden girişimler tespit edildiğinde her türlü teknik, idari ve cezai önlemlerin alındığı hususu, kamuoyuna saygıyla duyurulur." (MURAT ÇAKIR/ İSTANBUL DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.