Meclis'te kritik seçim

Meclis'te kritik seçim
TBMM Genel Kurulu, 24. Dönem 2. Devre Meclis Başkanlığı seçimi başladı. Seçimde AK Parti'nin adayı olan Cemil Çiçek, CHP'nin adayı Osman Korutürk ve MHP'nin adayı Faruk Bal, Meclis Başkanlığı için yarışıyor.

TBMM Genel Kurulu, 24. Dönem 2. Devre TBMM Başkanı'nı belirlemek için toplandı.



TBMM Genel Kurulu'nda gerçekleşen seçimde AK Parti'nin adayı Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, CHP'nin adayı İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, MHP adayı ise Konya Milletvekili Faruk Bal.

Meclis Başkanlığı seçimi "Gizli Oylama" usulüyle gerçekleştiriliyor. Meclis Başkanı'nın ilk turda seçilebilmesi için adaylardan birisinin milletvekillerinin üye tam sayısının üçte ikisinin, yani en az 367 milletvekilinin oyunu alması gerekiyor. Seçimi yöneten TBMM Başkanvekili Sadık Yakut ise 367 yerine 365 oyun salt çoğunluk olarak kabul edileceğini telaffuz etti.

Eğer ilk turda salt çoğunluk olan 367 bulunamazsa, ikinci tura geçilecek. İkinci turda da yine 367 sayısı bulunmaya çalışılacak. Eğer yine salt çoğunluk sağlanamazsa üçüncü tura geçilecek. Üçüncü turda ise adayların salt çoğunluk olan 276 oyu bulması gerekiyor. Eğer üçüncü turda da salt çoğunluk sağlanamazsa, bu turda en çok oy alan iki aday için dördüncü tura geçilecek. Son tur olan dördüncü turda ise en fazla oyu olan iki aday yarışacak. Bu turda iki adaydan en fazla oyu alan Meclis Başkanı olacak.

TBMM Genel Kurulu'ndaki oylama alfabetik sıraya göre Adana milletvekillerinin oylarını kullanmaya başlamasıyla başladı. TBMM Genel Kurul salonuna toplamda 4 tane kabin yer alırken, kabinlerde ikişerden toplamda 8 sandık bulunuyor.

Başbakan Erdoğan, oylar kullanılmadan önce salona gelerek milletvekilleriyle sohbet etti. Oylamanın başlamasıyla da Başbakan Erdoğan oyunu kullanarak Genel Kurul salonundan ayrıldı.

TBMM Başkanlığı için yeniden aday olan Cemil Çiçek ise oylama sırasında Genel Kurul salonuna gelerek CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile tokalaştı. Oylama devam ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.