Milletvekilleri kayıt yaptırmaya başladı

Milletvekilleri kayıt yaptırmaya başladı
12 Haziran seçimlerinde milletvekili seçilenler, kayıt yaptırmaya başladı. 24. Dönem parlamentosunda görev yapacak 550 milletvekilinden TBMM'ye ilk gelen AKP Çankırı milletvekilleri İdris Şahin ve Hüseyin Filiz oldu. AKP Rize Milletvekilleri Devlet Bakanı

Kayıt için oluşturulan masalarda yeni milletvekillerine ilk olarak çikolata ikram edildi, karanfil verildi. Milletvekilleri daha sonra birer fotokopisinin çekilmesi için nüfus cüzdanlarını verdi. Genel Kurul'da yoklama ve oylama işlemleri için parmak izi tanımlaması yapılan İdris Şahin ve Hüseyin Filiz, bu sırada kameraman ve foto muhabirlerine görüntü verdi.

Şahin ve Filiz, daha sonra maaşlarını almak için banka hesabı açtırdı, araç kartı başvurusunda bulundu. İki yeni milletvekili, 60'ar lira vererek, altın kaplama milletvekili rozeti aldı. Şahin'e rozetini AKP Çankırı İl Başkanı Salim Çivitçioğlu, Filiz'e ise TBMM personeli taktı. Çankırı'nın iki milletvekilliğini de kazanan AKP'nin yeni milletvekilleri Şahin ve Filiz, daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Heyecanını dile getiren Filiz, zorlu bir yarıştan sonra Meclise gelmenin güzel bir duygu olduğunu ifade etti. İki dönem Çankırı Barosu Başkanlığı ve iki dönem il başkanlığı görevinde bulunan Şahin de milletin, Mecliste toplumsal uzlaşma aranması gerektiği işaretini verdiğini, TBMM'nin atacağı en önemli adımlardan birinin sivil ve katılımcı bir anayasa olduğunu gösterdiğini kaydetti. Şahin, ''Meclise giren tüm milletvekillerine bu sorumluluğu yükledi'' dedi. Şahin, Cudi'de açan çiçek ile Ilgaz ve Işık dağlarında açan çiçeğin, bir harmoni şeklinde bütünleşip, ülkeye güzel kokuları birlikte sunacağını ifade etti.
 

Telefon dinlemeleri

Milletvekilleri odalarında dinlemelere önlem için arama yapılacağına ilişkin haberlerin sorulması üzerine, Şahin, böyle bir uygulamanın odasında yapılmasını doğru bulmadığını söyledi. Şahin, milletten utanacakları, gizleyecekleri bir şeyleri olmayacağını belirtti. Şahin, yasal olmayan dinlemelerin olduğuna inanmadığını dile getirerek, ''Mahkeme kararıyla yapılacak dinlemelere de hukuk devletinde yaşayan her birey gibi bizlerin de rıza göstermesi gerektiğini düşünüyorum'' dedi. Filiz ise ''Bizim açımızdan mahsuru olmasa bile bize gelen vatandaşlarımız, özel konularını aktarırken sıkıntı çekecekse, milletimizle kucaklaşamayacaksak, böyle bir şey mahsurludur. Dinlenme korkumuz yok'' dedi.
 

Baklava ikramı

Şahin, Ankara'da pastacılıkta en iddialı Çankırılıların olduğunu ifade ederek, bir pastacının kendileriyle ilettiği çikolata ve baklavayı, gazetecilere, görevlilere ikram etti. İki milletvekili daha sonra Meclis albümü için fotoğraf çektirdi. Yeni seçilen milletvekilleri, Haziran ayı maaşı alacak. Geçen dönemde de milletvekili olanlar, Haziran maaşını seçim öncesinde peşin aldığı için onlara ödeme yapılmayacak. Tüm milletvekilleri, Temmuz ayından itibaren maaşlarını 3'er aylık almaya devam edecek.

 

Mazbatalarını aldılar

AKP Rize Milletvekilleri Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Nusret Bayraktar ve Hasan Karal, İl Seçim Kurulu Başkanı hakim Levent Usta'dan mazbatalarını aldı. Rize Adliyesi konferans salonunda düzenlenen mazbata töreninde konuşan Usta, seçimlerin demokratik bir ortamda hiçbir sorun yaşanmadan tamamlandığını söyledi. Usta, daha sonra milletvekillerinin mazbatalarını verdi. Milletvekili Karal, mazbatasını kızı ile birlikte aldı. Yazıcı, Bayraktar ve Karal, mazbatalarını aldıktan sonra Rize Valiliğine giderek Vali Seyfullah Hacımüftüoğlu ile görüştü. Hacımüftüoğlu, TBMM için gerekli evrakları bir dosya içerisinde milletvekillerine verdi.

Bakan Yazıcı, Rize Valiliğinden ayrılırken gazetecilere açıklamasında, Türkiye'nin seviyeli bir seçim yaşadığını belirterek, ''Milletimiz tercihlerini yaparken hizmet odaklı yapıyor. Kimin projesi, vizyonu var, kim sorunları çözme noktasında duyarlı, bunu ölçtü biçti'' dedi. Türkiye'de geçmiş seçimlerde değerler üzerinden siyaset yapıldığını ifade eden Yazıcı, ''Laiklik, Cumhuriyetçilik, Atatürkçülük tartışılıyordu. Bunlar gündem konusu yapılarak siyaset yapılıyordu. Bu seçimde projeler üzerinden siyaset yapıldı. Muhalefet partileri projelere yönelmesine rağmen, başarılı, halkın sorunlarına çözüm üretecek bir proje ortaya koyamadılar ancak projeye yönelmiş olmaları bile Türk siyaseti açısından önemli kazanım'' diye konuştu.

Seçimlerde halkın önemli mesajları olduğunu vurgulayan Yazıcı, şöyle devam etti: ''Halkımız bu seçimde demokrasiye, birey hak ve özgürlüklerinin daha güvenli bir hale getirilmesi noktasında vurgu yapmıştır. Türk siyasi tarihinde ilk defa üç kez peş peşe, şarkımızda ifade ettiğimiz gibi 'bi daha, bi daha' vatandaşlarımız AK Parti'ye yüzde 50 oranında destek vermek suretiyle AK Parti uygulamalarını vize etmiştir. Çok yapacağımız iş var. Halkımız seçim beyannamemizi onaylamış. Yeni anayasa kararlılığının altını bir kez daha çizmiş. Türkiye'nin büyümesi, 2023 hedefi doğrultusunda destek vermiş, oylarını kullanmıştır.''

'Türkiye iyi yoldadır'

Türkiye'nin en önemli sorunlarından birinin doğu ve güneydoğuda ifade edilen ''Kürt sorunu'' olduğunu dile getiren Yazıcı, ''Bu sorunun çözümü, Türkiye'nin bu beladan kurtulması noktasında vatandaşımız AK Parti'ye olan güvenini özellikle doğu ve güneydoğudaki seçmenlerimizin verdiği destekle bir kez daha bunun altı çizilmiştir. Türkiye iyi yoldadır. Dün sorumluluk üzerimizdeydi, bugün de sorumluluğumuzun arttığının idraki içerisindeyiz'' dedi.

Yazıcı, bağımsız milletvekillerinin yaptığı açıklamalarla ilgili ''keskin sirkenin küpüne zarar vereceğini'' belirterek, şöyle konuştu: ''Arkadaşlar belki seçilmiş olmanın verdiği heyecan ve rahatlıkla ölçüsüz konuşabiliyorlar. Eminim onlar da bir empati yapacaklardır. Türkiye o zemini bu parlamento yapısı ile yakalamış durumda. Doğuda, güneydoğuda yaşadığımız, Türkiye'nin bu önemli sorunu olarak ifade ettiğimiz sorunun çözümü noktasında, kendilerini Kürt olarak niteleyen vatandaşlarımız ve bu sıfatla seçilmiş olan milletvekillerimizin herkes kadar duyarlı olmaları gerekir. Konuştukları sözün kime katkı vereceği, kime zarar vereceğini ölçüp biçmeleri gerekir. Bunların konuşulması bakımından parlamento en uygun zemindir. Eminim ki arkadaşlar parlamentoda bu duyarlılıklarını gösterecekler. Empati yaptıklarında aşırılıklardan, sürecin çözümüne zarar verecek beyanlardan sakınacaklarını düşünüyorum.'' Valilik çıkışında Nusret Bayraktar, TBMM rozetini ilk kez milletvekili seçilen Hasan Karal'a hediye etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.