Müsilaj kabusu sürüyor: Marmara Denizi’nden balık yenir mi?

Müsilaj kabusu sürüyor: Marmara Denizi’nden balık yenir mi?
Balık avlama sezonunun başlamasıyla birlikte Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorunu yeniden gündeme geldi.

Balık avlama sezonunun başlamasıyla birlikte Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorunu yeniden gündeme gelirken Müsilaj Bilim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Mustafa Sarı ile Prof. Dr. Saadet Karakulak’a tehlikenin geçip geçmediğini anlattı.

n Bandırma 17 Eylül Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi, Müsilaj Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Marmara denizi yüzeyinde şu an müsilaj yok. Yapılan çalışmalar kapsamında yüzey tamamen temizlendi. Ancak tehlike tam olarak geçmedi, diplerde devam ediyor. Dipte halen küme halinde büyük parçalar var. Bu parçaların olması tehlikenin geçmediğinin göstergesi" dedi.

Marmara'dan balık yenebilir mi sorusunu da yanıtlayan Prof. Sarı, "Sağlık- Çevre ve Şehircilik- Tarım ve Orman Bakanlıklarımız var. Bunların teşkilatları var. Sürekli analizler yapılıyor. Balığın yenmeyeceğine dair bir kanaate ulaşılırsa zaten açıklayacaklardır. Sadece resmî kurumların açıklamalarını dinlemeli, uyarılarını dikkate almalıyız" ifadelerini kullandı.

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknoloji ve Yönetimi Ana bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Firdevs Saadet Karakulak da şunları söyledi:

“Müsilajın balık gıda güvenliğine, habitata- mercanlara, deniz çayırlarına etkisi ne? Etkisi varsa ne yapmak lazım? Bunlar henüz araştırılıyor. Bu sorulara cevap arayan, TÜBİTAK destekli, 37 farklı proje var ve nisan- mayıs gibi sonuçlanacak. Çalışmalar sürüyor. Bazı tahminlerimiz var tabii. Müsilajın canlılar üzerine bir etkisi olduğunu düşünüyoruz çünkü ani oksijen değişimleri oldu, balık ölümleri görüldü. Bunları yok sayamayız. Zaten son 20 yıldır Marmara’da stoklarda ciddi bir çöküş var. Eskiden 80 bin ton olan av miktarı 24 bin tona kadar geldi.  İyi balıkçılık yönetimi yapılması lazım.”

 
 
 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.