Müsilajın Marmara Denizi'ne faturası ağır oldu

Müsilajın Marmara Denizi'ne faturası ağır oldu
Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay, müsilaj sonrası; midyelerde yüzde 30’a yakın ölüm, mercanlarda ciddi zararlar ve balık yumurtalarında ciddi miktarda azalma tespit ettiklerini söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Atalay, TBMM Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu'nda sunum yaptı.

Marmara Denizi'ni etkisi altına alan müsilaj sorununa ilişkin konuşan Atalay, "Balıkçılardan aldığımız bilgiler ve gözlemlerimizle 2020’nin ve 2021’in müsilajla geçeceğini tahmin ettik ama bu denli bir müsilaj beklemiyorduk açıkçası" ifadelerini kullandı.

7 İLDE MÜSİLAJ ANKETİ

Genel Müdür Atalay, balıkçıların müsilajdan nasıl etkilendiklerine dair 7 ilde, 90 yerleşim biriminde, 266 balıkçıyla görüşerek anket yaptıklarını söyledi. Atalay, "6 metreden küçük teknelerin 365 günün sadece 86 günü, 12 metreye kadar olan teknelerin 103 gün, 24 metreden büyük teknelerin 141 gün çalışabildiklerini fark ettik. 'En fazla neden zarar ettiniz?' diye sorduk. Tabi en büyük masraf yüzde 53,8’le ağlardan zarar ettiler, ağları kaybettiler, ağları temizleyemediler. Yakıt masrafı yüzde 40’a yakın arttı ve diğer masraflar devam etti" diye konuştu.

MİDYEDE YÜZDE 30'A YAKIN ÖLÜM

Atalay, Marmara'da müsilajın canlılara verdiği zararlara ilişkin de tespitler yaptıklarını kaydederek, "Midyelerde neredeyse yüzde 30’a yakın ölümler olduğunu fark ettik. Mercanların çok ciddi zararlar gördüğünü fark ettik. Balık yumurtalarında, larvalarda yine ciddi miktarda azalmalar olduğunu da bilimsel çalışmalarda tespit ettik" dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Atalay, şöyle devam etti:

"Marmara'da 2020 yılında 33 bin 814 denetim yapılmış, kaçak avcılık yapan 101 tekneye el konulmuş. Bunlar ya trol veya kaçak midye avcısıdır. Şu anda elbette ki yine iyi para ediyor hem midye. Midyede bu yasakların hızla artması ve denetimin artması piyasayı yükseltti. Yine talep var; ama ciddi bir başarı sağlandı. 101 tane tekne az değil. Bunları da satmıyoruz, ya bilimsel bir kuruluşa bağışlıyoruz veya imha ediyoruz. 2021 yılında da 65 tekneye el koyduk; git gide azalıyor. Bunlar elbette ki olacaktır ama çıkardığınız kanunla bu ciddi bir şekilde azaldı. Balıkçılarımız cezaların biraz ağır olmasından şikayet etse de kurala uyan balıkçılara ciddi bir yük getirmiyoruz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.