O şehirlerde artış yaşandı! İki ilde alarm...

O şehirlerde artış yaşandı! İki ilde alarm...
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 26 Haziran-2 Temmuz tarihleri arasında illere göre 7 günlük her 100 bin kişide görülen Kovid-19 güncel vaka sayılarını açıkladı. Türkiye tam hızla normalleşme sürecinde ilerlerken iller arasında ikisi dikkat çekti. Değişimin

19-25 Haziran tarihleri arasında 48 ilde vaka sayıları düşmüş, aralarında İstanbul ve İzmir’in de bulunduğu 30 ilde vaka sayıları yükselmiş, Tunceli, Çankırı ve Amasya’da ise vaka sayıları değişmemişti.    

Bu hafta açıklanan verilere göre ise koronavirüs vakaları 54 ilde düştü, 26 ilde ise yükseldi. Koronavirüs vaka sayısının değişmediği tek il ise Afyonkarahisar (41.52) olarak gerçekleşti.

Vaka sayının yükseldiği iller ise Ağrı, Antalya, Ardahan, Batman, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Burdur, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Iğdır, Isparta, İstanbul, Karabük, Kastamonu, Muş, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Siirt, Şanlıurfa, Tokat, Tunceli, Van ve Yozgat olarak kayıtlara geçti. Vaka sayısında en yüksek artış 155.57 ile Ağrı’da görüldü.

Kovid-19 vaka sayılarını bir önceki haftaya göre en fazla artıran il ise Siirt oldu.100 bin kişiye düşen en az Kovid-19 vaka sayının görüldüğü iller ise Adıyaman, Hatay ve Osmaniye olarak kayıtlara geçti.

Vaka sayısını en çok düşüren iller ise 43.05’lik düşüşle vaka sayısını 23.99’a çeken Gümüşhane, 31.51’lik düşüşle vaka sayısını 81.34’e çeken Eskişehir ve 27.73’lük düşüşle vaka sayısını 31.27’e gerileten Artvin oldu.

İSTANBUL'DA ARTIŞ 

Haftalık Kovid-19 vaka sayısı, her 100 bin kişide İstanbul’da 54.60, Ankara’da 71.99, İzmir’de 23.51 oldu. Bir önceki hafta vaka sayısının artışa geçtiği İstanbul’da, vaka sayısındaki artış az da olsa bu haftada sürdü.

Bir önceki hafta İstanbul gibi vaka sayılarını artıran İzmir’in ise vaka sayısı yeniden düşüşe geçti. Ankara vaka sayılarını düşürmeyi bu haftada sürdürdü. İstanbul’da vaka sayıları bir önceki haftaya göre 0.3 artarken, İzmir’de vaka sayıları bir önceki haftaya göre 3.89, Ankara’da ise 11.65 azaldı.

Bir önceki hafta vaka sayıları 100 barajının üzerinde seyreden iller arasında Kütahya, Eskişehir ve Ağrı yer almıştı. Bu hafta ise Ağrı’ya (155.57) Siirt (105.42) ve Bitlis (101.14) eşlik etti.

BAKAN KOCA'DAN DELTA PLUS AÇIKLAMASI 

Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüsün Delta Plus varyantının Türkiye’de 3 farklı ilde, 3 kişi de görüldüğünü duyurdu ve ‘Bunlardan biri İstanbul, Ankara’da yok. Diğer iki kenti söylemeyeyim. Bu kişilerin de genel durumları iyi. Delta varyantında ise, sayılar 284’lere kadar çıktı’ dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de “Delta Plus” varyantının 3 farklı ilde 3 kişide görüldüğünü açıkladı. Bu vakalardan birinin İstanbul’da tespit edildiğini belirten Koca, diğer 2 kenti ise açıklamadı.

Delta Plus varyantı görülen kişilerin genel durumunun iyi olduğunu söyleyen Bakan Koca, ilk kez Hindistan’da tespit edilen Delta varyantında ise vaka sayısının 284’lere kadar çıktığını duyurdu.

Kabine toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Koca’nın açıklamaları özetle şöyle: Turkuaz tabloda değişiklik: Şu an odaklanmamız gereken konu aşı. Toplumsal bağışıklık için en az yüzde 70 oranında aşılanmanın gerekliliğini biliyoruz.

O nedenle bütün illerimizi harekete geçirerek, bütün teşkilatımızın aşıda nerede olduğunu görmesi gerekiyor. Aşılama bazı illerimizde çok düşük. O düşüklük görülüyor olmalı. Gerektiğinde vatandaşın ayağına giderek aşıyı yapıyor olmalıyız. Bayramda bir hareketlilik olacağını biliyoruz.

Bayram öncesi 18 yaş üzeri vatandaşımızın en az yüzde 70’ini aşılayalım istiyoruz. O nedenle illeri sınıfladık. Yüzde 75’in üzeri mavi, yüzde 65’in üzeri sarı, yüzde 55’in üzeri turuncu, yüzde 55’in altındakileri ise kırmızı şeklinde.

Niye Şırnak’ta Mardin’de daha düşük, Kırklareli’nde daha yüksek? Bunu teşkilatımız, bakanlığımızın yönlendirmesi dahil olmak üzere illerin dinamik kendi özel durumları da göz önüne alınıp alınması gereken tedbirler neyse ona göre bu aşılama artırılacak.

Ulaşılabilenler aşıya eğilimli: Vatandaşımız aşı reddi noktasında sorunlu değil. Vatandaşımızın çocukluk çağı aşılarında yüzde 98 oranında ‘Evet’ dediğini ve çocuğuna aşı yaptırdığını biliyoruz.

Dolayısıyla bu aşı tereddüdü. Bu anlamda, bu kişilere ulaşıldığında herkesin aşıya eğilimli olduğunu biliyoruz. Ama bazı bölgelerin insanı çalışma döneminde ilini terk edebilir, başka bir ile çalışmaya gitmiş olabiliyor.

O nedenle onları da yakın takibe alacağız. Haftalık yayımlamaya devam: Yeni tabloda çıkarılan bir şey yok. Vatandaşımız, ilindeki durumu, toplam aşı durumunu, en az bir aşı devamında iki doz aşının oranını merak ediyor.

İki doz aşının oranlarını il bazında veriyor olacağız. Bunun dışında vaka sayısı, vefat sayısı, iyileşen hasta sayısı, test sayısı önemli; bunları yine vermeye devam ediyoruz. Pnömani oranı dahil olmak üzere hasta, ağır hasta gibi verileri de haftalık olarak vermeye devam edeceğiz.

Türkiye’de Delta Plus varyantı 3 farklı ilde 3 kişide görüldü. Bunlardan biri İstanbul. Ankara’da yok. Diğer iki ili söylemeyeyim. Genel durumları iyi; ayaktan takip edilen hastalar. Dolayısıyla ağır geçirmiyorlar. Delta varyantında ise, sayılar 284’lere kadar çıktı. İl sayımız da 30’u buldu.

Antijen ve PCR istiyoruz: (Turizm) Aşı karnesi olan veya son 6 ayda hastalığı geçirmiş olanların dışındaki herkesten 48 saat içinde antijen, 72 saat içinde PCR sonucu istiyoruz.

Altı ülkeye uçuşları kapattık, Pakistan ve Afganistan için karantina devam ediyor. Ayrıca İran, İngiltere gibi ülkelerden antijeni kabul etmiyoruz her halükârda PCR istiyoruz.

DELTA PLUS NEDİR 
Delta Plus, Delta varyantının bir türü ve K417N adı verilen bir “spike” protein mutasyonuna sahip. Delta Plus, Delta’nın mevcut özellikleriyle bir araya geldiğinde daha kolay yayıldığı/bulaşabildiği, akciğer hücrelerine daha kolay tutunduğu ve virüsü etkisiz hale getiren monoklonal antikor tedavisine karşı daha dirençli olduğu için endişe yaratıyor.

Bu nedenle de Dünya Sağlık Örgütü, Delta ve Delta Plus varyantlarını “endişe verici” kategoriye aldı. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Deniz Atakent, Delta Plus ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Delta Plus varyantı ilk olarak Nisan 2021’de Hindistan’dan bildirildi. Hindistan’a ek olarak ABD, İngiltere, Portekiz, İsviçre, Japonya, Polonya, Nepal, Rusya dahil olmak üzere 9 diğer ülkeden de bildirilmiş durumda.

Orijinal Delta varyantından daha bulaşıcı, daha ağır hastalığa ya da tehlikeli olduğuna dair yeterli veri yok. Delta Plus varyantının  yayılım hızı özellikle aşıya bağışık yanıtı yetersiz olanlarda veya aşılanmamış kişiler arasında bir miktar artmış olabilir.”

Sağlık Bakanı Koca, aşı tedariğiyle ilgili yeni bilgileri de paylaştı. Koca, Türkiye’ye bugüne kadar 35.5 milyon doz BioNTech, 34 milyon doz Sinovac aşısı geldiğini vurgulayarak, “Perşembe günü 1.5 milyon doz daha BioNTech gelecek.

Zaten temmuz için 26 milyon doz aşı sözleşmemiz var. Elimizde de 8 milyona yakın aşı var. Uğur Hoca da bayramdan sonra Türkiye’de olacak. Öte yandan dün 1,5 milyon daha Sinavoc aşısı geldi; çarşamba (bugün) günü 1,5 milyon daha gelmiş olacak” bilgisini verdi.


BAYRAMDA EKSTRA TEDBİR YOK

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kurban Bayramı için şimdilik ekstra bir kısıtlama tedbir uygulanmayacağını bildirdi.  Koca ayrıca, 3’üncü doz aşının 50 yaş üstü herkese ve sağlık çalışanlarına açıldığını anımsatarak, “50 yaşı belki Bilim Kurulu’nda biraz daha aşağı çekebiliriz. Yakında, kritik görev almış olan kişilere de belediye başkanları dahil üçüncü dozu açmış olacağız.”

Kütahya otobüs terminalinde bağırarak müşteri toplayan firma görevlileri gibi mobil aşı biriminde görevli sağlık personeli de standın başında “Sinovac ve Biontech” diye bağırmıştı. Bu anlar cep telefonuyla kaydedilerek sosyal medyada paylaşılınca, İl Sağlık Müdürlüğü idari soruşturma başlatıldığını açıklamıştı. Sağlık Bakanı Koca, bu olayla ilgili de şunları dedi:

“Sağlık çalışanları olarak işimizi ciddiyet ve hassasiyetle yapıyor olmalıyız. İşi, var olan, olması gereken hizmet şeklinden başka bir noktaya taşırmamamız gerekiyor. Ama bunun için cezalandırılmasının doğru olduğu kanaatinde de değilim. Biz olması gereken ciddiyet ve hassasiyetimizi ve ağır başlılığımızı korumalıyız.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.