Obama'dan DAEŞ çıkışı

Obama'dan DAEŞ çıkışı
ABD Başkanı Obama eğit-donat programındaki değişikliği değerlendirdi, CBS televizyonundaki "60 dakika" programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
 ABD Başkanı Obama, Suriyeli muhaliflere yönelik eğit-donat programına ilişkin, "Esed iktidarda kaldığı sürece bu kişileri DAEŞ'e odaklandırmak oldukça zor" dedi.

WASHINGTON

ABD Başkanı Barack Obama, CBS televizyonundaki "60 dakika" programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Obama, eğit-donat programındaki değişikliğe ilişkin soru üzerine, şunları söyledi:

"Suriye içinde etkili bir şekilde böyle bir 'vekil ordu' yaratabileceğimiz fikri hakkında başından beri şüphelerim vardı. Amacım, 'DAEŞ ile savaşmak isteyen ılımlı muhalefeti eğitip donatabilecek miyiz' düşüncesini sınamaktı. Öğrendiğimiz ise şu oldu; Esed iktidarda kaldığı sürece bu kişileri DAEŞ'e odaklandırmak oldukça zor" dedi.Obama, "Bundan sonra DAEŞ ne olacak, onları kim ortadan kaldıracak" sorusuna ise şu karşılığı verdi:

"Milletler topluluğu zamanla onlardan kurtulacak ve biz de buna öncülük edeceğiz. Ancak, Suriye içinde ve Irak'ın bazı bölümlerinde yerel halkın, yerel Sünni halkın bizimle ortaklık halinde çalışmadığı bir ortam bulunduğu sürece onlardan kurtulamayacağız. Suriye'de durum bu kadar hassasken ve bu kadar çok oyuncu varken elimizde sihirli değnek yok. Önceliğimiz, Amerikan halkını güvende tutmak ve ılımlı muhalefeti destekleyerek, Rusya ile İran'ı geçiş konusunda Esed'e baskı yapmaya ikna etmek."

Obama, Rusya'nın Suriye'de hava saldırılarına başlamasını değerlendirirken de Moskova yönetiminin bunu yapmasının asıl nedeninin "güç gösterisi" değil, "bugüne kadar ki stratejisinin işe yaramaması" olduğunu savundu.

Geçmişte ABD'nin Afganistan ve Irak gibi ülkelere asker göndermesini "hata" olarak nitelendiren Obama, güç göstermek için yine Suriye, Yemen, Libya gibi ülkelere asker gönderilmesi gerektiğini savunanların yanlış yolda olduğunu belirterek, "Bu, yanlış bir strateji olur. Yine aynı hatayı yaparsak yazıklar olsun bize" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.