ÖCALAN İÇİN KALKTI ÖZGECAN İLE GÜNDEMDE

ÖCALAN İÇİN KALKTI ÖZGECAN İLE GÜNDEMDE
Üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın Mersin'in Tarsus ilçesinde feci bir şekilde öldürülmesi idam cezasını tekrar gündeme getirdi. Abdullah Öcalan'dan dolayı kaldırıldığı iddia edilen ve AB uyum yasaları çerçevesinde 2004 yılında tamamen Anayasa'dan çıka
İDAM GERİ GELMELİ

Mersin'in Tarsus ilçesinde evine dönmek için bindiği dolmuşun şoförü tarafından tecavüze uğrayan ve öldürülen Özgecan Aslan, bütün Türkiye'de infial yarattı. Aslan'ın öldürülmesi sonucu Türkiye'nin dört bir yanında protesto eylemleri düzenlenirken 11 yıl önce kaldırılan idam cezası da gündeme geldi. İdam konusunda gazetemizin sorularını cevaplayan vatandaşların neredeyse tamamı "idam geri gelmeli" fikrinde birleşirken bazıları ise sorunun kökenine inilmesi gerektiğini ve eğitime önem verilmesini istedi. Türkiye'nin güvenlik konusunda ciddi bir zaaf içerisinde olduğuna değinen vatandaşlar ise caydırıcı cezaların uygulanması gerektiğinin altını çizdi. 
POPÜLİST BİR YAKLAŞIM

Gazetemize konuşan Beylikdüzü BelediyeMeclisi AK Parti Grup Sözcüsü Mücahit Birinci, Aslan'ın katilleri için en ağır cezanın verilmesi gerektiğine vurgu yaptı ve "Bu konuda idam dahil tüm seçenekler masaya yatırılmalıdır" dedi. Saadet Partisi İstanbul Kadın Kolları Başkanı Nagehan Gül Asiltürk ise Özgecan Aslan için düzenlenen eylemde, "İdam ivedilikle geri gelmeli" açıklamasını yaptı. İdam konusunda en aykırı açıklama ise Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu'ndan geldi. İdam cezasını değerlendiren Metin Feyzioğlu, “Tamamen popülist bir yaklaşım" yorumunu yaptı. 

Seçeneklerden biri de idam!

Mersin'de hunharca katledilen Özgecan Aslan toplumun farklı görüşlerini adalet mekanizmasının işleyişi konusunda birleştirdi. Gazetemize konuşan Beylikdüzü Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi Mücahit Birinci ve çok sayıda vatandaş ise Aslan'ın katilleri için idam cezasının uygulanabilir olduğuna dikkat çekerken, Meclis Üyesi Birinci, “O katiller için idam seçeneği bile sözkonusudur” değerlendirmesinde bulundu.
Mersin'in Tarsus ilçesinde evine dönmek için bindiği dolmuşun şoförü tarafından tecavüze uğrayan ve öldürülen Özgecan Aslan, bütün Türkiye'de olduğu gibi Beylikdüzü'nde de infial yarattı. Gazetemize konuşan vatandaşlar ve AK Parti Meclis Üyesi Mücahit Birinci, Aslan'ın katilleri için en ağır cezanın verilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Türkiye'nin güvenlik konusunda ciddi bir zaaf içerisinde olduğuna değinen vatandaşlar ise caydırıcı cezaların uygulanması gerektiğinin altını çizdi. İşte gazetemize yapılan o açıklamalar; 

“Toplumsal duyarlılık geliştirilmeli”

Mücahit Birinci:

Yaşanan olay karşısında derin bir üzüntü içerisindeyim. Öncelikle Özgecan kızımıza rahmet, ailesine ise sabır diliyorum. Bu saldırı menfur bir saldırıdır. Kadınlara yönelik bu tarz saldırılara karşı toplumsal duyarlılık yaratmamız gerekiyor. Zira bu olay siyaset üstü bir olaydır. Gerekirse bütün partiler olarak yaşanan bu acı duruma karşı duyarlılık yaratmak için çalışmalıyız. Özgecan'ın faillerine verilecek ceza da toplumun vicdanına yanıt vermelidir. Bu konuda idam dahil tüm seçenekler sözkonusu bir duruma gelmiştir.



“Yaşananlar milli bir felakettir”

Nuri Karakelle:

Taciz, tecavüz gibi olayların çokluğu öncelikle açlığın göstergesidir. Açlık ve doymazlık insanları bu tarz çirkin saldırılara yönlendiriyor. O nedenle yaşananlar milli bir felakettir. Bundan sonra verilecek cezayı herkes konuşuyor. Ben elleri kırılsın diyorum hatta idam da gelsin diyorum. Ama idam çözüm olacak mı? Çünkü en büyük sorunumuz eğitimsizlik ve geri kalmışlık. Bunun gibi hadiselerin pek çoğu geri kalmış ülkelerde meydana geliyor.
 
“AB kanunları engel oluyor”

Oğzhan Karahan:

Aslan'ın katledilmesi hepimizde büyük bir üzüntü yarattı. Yaşanan olayın üzüntüsünü yaşarken bir yandan da verilecek cezayı hepimiz düşünüyoruz. Ben öncelikle bu tarz vahşi cinayetlere karşı hiç şüphesiz idam seçeneğinin gündeme gelmesi gerektiğini düşünüyorum. Fakat biliyorsunuz ki Avrupa Birliği (AB) politikaları kapsamında idam yasak. Bizde ona uyduğumuz için şuanda maalesef idama dönük bir yaptırıma gidemiyoruz. Yine de hak edenin hak ettiği cezayı alması gerektiğini ve bu katillerin en sert şekilde cezalandırılması gerektiğini düşünüyorum.

“Müebbet yetmez idam edilsinler!”

Engin Damal:

Kadınlara karşı böyle çirkin saldırıların içine giren herkesi lanetliyorum. Böyle insanların yarın öbür gün çıkıp da aramızda dolaşmaması lazım. O yüzden Özgecan'ın katillerine ağırlaştırılmış müebbet bile verilse az buluyorum. Bana göre müebbet filan yetmez direk idam edilsinler. Kadına saldıran, tecavüz eden, taciz eden bütün adi suçluların idam edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda herkes üzerine düşeni yapmalıdır.
“Eğitim şart!”

Hüseyin Avcı:

Ortada bütün insanların yaşadığı büyük bir üzünütü var. Toplumun vicdanını rahatlatacak ceza şu anki yasalar içinde ağırlaştırılmış müebbet gibi görünüyor. Ama bence o katiller ve bu tarz olaylara karışan insanlar idam edilmelidir. Hoş idam etseniz ne olacak? Vakti zamanında  Saddam'ı da astılar ne düzeldi, ne değişti? Hiç... O yüzden bunlardan önce eğitim şarttır. Eğitim olmadıkça bu tarz vakalarla karşılaşmak kaçınılmaz oluyor. 
“Bir an önce idam gelsin”

Neriman Aksu:

Yaşananlar bir kadın olarak beni çok üzdü. Kaç gündür büyük bir üzüntü yaşıyorum. Özgecan'ın katilleri için verilecek tek ceza idam olmalıdır. Bence bir an önce idamı getirsinler böyle tecavüzcüleri, tacizcileri hiç affetmesinler. Herkes bu konuda üzerine düşeni yapsın istiyorum.

“İçimiz yanıyor”

Neşe Bozdağ:

Bir kadın olarak bir anne olarak günlerdir içimiz yanıyor. Yaşanan bu kötülük yarın öbür gün hepimizin başına gelebilir. Hepimizin kızı var, evladı var. O yüzden bu acı hepimiz için geçerli. Bunu göz önünde bulundurarak cezaların caydırıcı olması gerektiğini düşünüyorum. O yüzden hiç düşünmeden idam edilsinler diyorum. Adi bütün suçlulular idam edilmeli. Tamam belki idam kötü bir uygulamadır ama artık insanlarında başka bir çaresi kalmamıştır.
Amacımız duyarlılık yaratmak

Vatandaşlar gibi siyasal partilerde Özgecan Aslan'ı unutmuyor. Geçtiğimiz gün Beylikdüzü CHP Kadın Kolları üyelerinin yaptığı yürüyüşün ardından AK Partililer'de açtıkları masa ile Aslan'ın ailesine herkesin taziyelerini yazmasını sağlayarak, toplumsal bir duyarlılık yaratıyor. AK Parti İstanbul İl Teşkilatı'nın 39 ilçede birden başlattığı bu harekete omuz veren AK Parti Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Nuray Petek, gazetemize yaptığı açıklamada amaçlarının duyarlılık yaratmak olduğunu söyledi. Aslan'ın ailesine birçok kişinin taziyelerini yazmasına aracı olduklarını belirten Petek, vatandaşların kendilerine olan desteğinin de çok büyük olduğunu söyleyerek, Aslan için herkesin duyarlı olduğunun altını çizdi. Öte yandan Beylikdüzü Belediyesi'nin AK Partili Meclis Üyesi Mücahit Birinci de, Aslan'ın ailesine taziyelerini yazarak, başsağlığı diledi. 

KAYNAK: GAZETE İSTANBUL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.