Pandemi cezalarının iptal edilmesi için yasa teklifi

Pandemi cezalarının iptal edilmesi için yasa teklifi
CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, Kovid-19 salgını sürecinde kesilen idari para cezaları iptal edilmesi ve ödenen cezaların iade edilmesi talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclis Başkanlığı’na yasa teklifi sundu.

İçişleri Bakanlığı, son bir haftada sokağa çıkma yasağına uymadıkları gerekçesiyle 21 bin 495 kişiye işlem uygulandığını açıkladı. Her hafta binlerce kişiye ceza kesilirken, AK Parti kongrelerinin sıfır mesafeyle seyircili yapılması büyük tepkilere sebep oldu.

CHP İstanbul Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyonu Parti Sözcüsü Zeynel Emre, Kovid-19 salgını sürecinde yasakların çifte standartlı uygulandığını belirterek verilen cezaların iptali, ödenen cezaların ise iadesi için yasa teklifi verdi.

Türkiye Büyük Millet Meclis Başkanlığı’na verdiği kanun teklifiyle, Kovid-19 kapsamında kesilen idari cezaların dayanağı olan Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’na geçici madde eklenmesini talep etti.

CHP Milletvekili Emre’nin verdiği kanun teklifi yasalaştığı zaman, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’inci maddesi kapsamsında Kovid-19 salgını dayanak gösterilerek maske ve sosyal mesafe ihlali gerekçesiyle 1 Nisan 2020-31 Mart 2021 tarihleri arasında verilen idari para cezaları ile bunlara dair tüm gecikme faizi ve cezalardan kaynaklanan kamu alacağı terkin edilecek.

İKTİDAR DEVLETE OLAN GÜVENİ SIFIRLADI

İktidarın Kovid-19 salgınıyla mücadelede hem sosyo-ekonomik hem de hukuksal boyutta sınıfta kaldığını belirten CHP’li Emre, Meclis’e sunduğu kanun teklifinin gerekçe kısmında, “Salgının başlangıcında vaka sayılarını kamuoyu ile doğru paylaşmayan; gerek duyulan tam kapanmayı, yıllardır sürdürülen rant ve yolsuzluk ekonomisinden kaynaklı çökertilen devlet bütçesinin imkansızlıklarından kaynaklı gerçekleştiremeyen; aşıları vaat edilen tarih ve miktarda sağlayamayan karar alıcı noktadaki siyasi iktidar, geldiğimiz aşamada halk nezdinde devlete olan güveni sıfırlamış durumdadır.”

Kovid-19 salgını sebebiyle Mart 2020’ yılından itibaren başlayan yasakları ihlal ettikleri gerekçesiyle on binlerce yurttaşa ceza kesildiğini, ceza oranının her geçen gün güderek arttığını, “Aralarında Prof. Dr. Kemal Gözler’in de yer aldığı birçok anayasa hukukçusu, söz konusu yasakların, OHAL kapsamında uygulanacak yasaklar olduğunu ifade etmesine karşın AK Parti iktidarı, birçok konuda olduğu gibi bu konuda hukuki gereklilikleri yerine getirmeksizin kararları uygulamaya koymuştur.”

AK PARTİ KONGRELERİNE CEZA YOK

Kovid-19 cezalarında çifte standart uygulandığını, AK Parti’nin salgın döneminde gerçekleştirdiği kongreleri teklifinin gerekçe kısmında şunları söyledi:

LEBALEP KONGRE

İktidar partisi AK Parti’ ilçe, il ve büyük kongresi olmuştur. AK Parti Genel Başkanı ve aynı zamanda Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat övündüğü parti kongre salonlarının lebalep dolması, yine tıklım tıklım dolu salonlarda AK Parti’lilerin eğlenceleri geçen aylar boyunca kamuoyuna yansımıştı.

Hem yazılı ve görsel hem de sosyal medya üzerinden yansıyan görüntülerde Kovid-19 yasaklarının açıkça ihlal edildiği AK Parti kongrelerine dair herhangi bir cezai işlem söz konusu olmazken on binlerce vatandaş çeşitli gerekçeler sunularak Kovid-19 idari para cezasına çarptırılmıştır.

Hatırlanacağı üzere geçen aylarda İstanbul Taksim’de kamera kayıtları üzerinden yapılan tespitle maskesini nizami takmadığı için bir vatandaşa ceza kesilmesi bile söz konusu olmuştu.

İKİLİ HUKUK SİSTEMİNİN BAŞKA GÖSTERGESİ

lebalep kongreler yaptıkları için övünen ve adeta Kovid-19 salgının yayılması için özel çaba sarf eden karar verici konumdaki kişi ve onların siyasi tabanının her türlü yasağı delmesine karşın cezasız kalması, anayasal hakları ihlal edilerek cezalandırılan on binlerce vatandaş. Bu uygulama, AK Parti iktidarının uzun zamandır taşlarını döşediği ikili hukuk sisteminin bir başka göstergesidir.

CEZALAR İPTAL EDİLSİN

Tahribat, iktidarın yanlış uygulamalarıyla sınırlı kalmayıp, erki elinde tutanlar yüzünden halkın devlete olan güveninin sarsılmasıdır. AK Parti iktidarının süregelen hukuksuz uygulamalarının daha çok tahribat yaratmaması ve halkın devlete olan güveninin tekrar tesis edilmesine bir nebze katkı sunması bağlamında Kovid-19 sebebiyle verilen cezaların iptal edilmesi; geçen süreçte ödemesi yapılan cezaların ise vatandaşlara iade edilmesi için cezaların dayanağı olan 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’na geçici bir madde eklenmesini amaçlamaktayız.

Kaynak: Duvar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.