Rövanş kararnamesi

Rövanş kararnamesi
Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu önceki gün en geniş kapsamlı kararnameye imza attı .HSYK’nin 2 bin 179 kişiyi kapsayan önceki günkü kararnamesiyle, AKP hakkındaki kapatma davasının iddianamesini hazırlayan Yargıtay Savcısı Zekeriya Sevimli “tenzili rüt

Anayasa değişikliğinin ardından yeniden şekillendirilen Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), sekiz aylık döneminde yaklaşık 3 bin 500 yargıcın yerini değiştirirken, önceki gün de 2 bin 179 kişiyi kapsayan en geniş kararnameye imza attı. Kararnamede, AKP hakkındaki kapatma davasının iddianamesini hazırlayan Yargıtay Savcısı Zekeriya Sevimli tenzili rütbeyleÜsküdar savcılığına atanırken; Habur çadır mahkemelerinde yer alan Diyarbakır Başsavcısı Durdu Kavak İzmir başsavcılığına terfi etti.

HSYKnin son kararnamesiyle adli yargıda 1816 hâkim ve savcı, idari yargıda 254 hâkim ve savcı ile 51 ticaret mahkemesi başkanının görev yeri değişti. Yargıtay Tetkik Hâkimliğine ve Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı görevinde de 109 hâkim ve savcı atandı. Kararnamede dikkat çeken isimlerden öne çıkanlar şöyle:

Eski YARSAV Başkanı, Yargı-Sen Başkanı ve Yargıtay Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu İstanbul hâkimliğine atandı. Demokrat Yargı Derneği Genel Sekreteri Kemal Şahin de Kazan hâkimliğinden Küçükçekmeceye gönderildi.

Yargı-Sen Yönetim Kurulu üyesi ve Yargıtay Savcısı Dr. Ruşen Gültekin ise Gaziantep yargıçlığına atandı. YARSAVın üyesi olan Dünya Yargıçlar Birliğinin eski Türkiye temsilcisi Ahmet Taşyurt da Şanlıurfa savcısı olarak görevlendirildi. YARSAV Yönetim Kurulu üyesi ve Ankara İdare Mahkemesi üyesi Kamil Çil, mevcut göreviyle Erzuruma gönderildi.

AKP hakkındaki kapatma davasının iddianamesini düzenleyen Yargıtay Savcısı Sevimli Üsküdara savcı olarak atandı. Yargıtay Başsavcılığının siyasi parti sicillerini tutan ve değerlendirmelerini yapan Yargıtay Savcıları Hasan Ali Atay Adanaya, Mahir Kaya İstanbula, Ufuk Şimşek Bursaya savcı olarak atandılar.

Haburda çadır mahkemesi kurulmasınavizeveren isim olarak adı öne çıkan Diyarbakır Başsavcısı Durdu Kavak İzmir başsavcılığına atandı. Görev yeri olan Silopiden zırhlı araçlarla Habura getirilen ve PKK mensuplarını sorgulayıp serbest bıraktığı için tepki gösterilen Silopi Hâkimi Asabil Yırtıcı ise terfi ile Akyazı yargıçlığında görevlendirildi.

Kayseri Belediyesinde CHPnin gündeme getirdiği rüşvet ve yolsuzluk iddiasıyla ilgili soruşturmayı yürüten savcı İsmail Dalan, Erzurum savcılığına atandı.

İsmailağa ve Fethullah Gülen cemaatlerine yönelik dönemin Erzincan Başsavcısı İlhan Cihanerin yürüttüğü soruşturmada yetkinin kendilerinde olduğu gerekçesiyle devreye giren Erzurum savcılarının neredeyse tamamı terfi etti. En çok ismi öne çıkan özel yetkili savcı Osman Şanal, Antalyaya savcı olarak atandı.

Kararnamede en kritik değişiklikler, Ankara Adliyesinin verdiği kararlara karşı yapılan itirazları üst mahkeme olarak sonuçlandıran Sincan Adliyesine gerçekleşti. 32 hâkimin görev yaptığı Sincanda 10 yargıç başka illere atanırken, yerlerine 11 yeni isim geldi. En dikkat çeken yeni görevlendirmeler ise ağır ceza mahkemelerinde yapıldı. Milletvekilliği genel seçimleri için istifa eden Osman Kaçmazın başkanı olduğu 1. Ağır Ceza Mahkemesinin üyelerinden Safiye Bilge Peköz Kahramanmaraşa, Ergün Ercan ise Kırıkkaleye atandı.

Eski HSYKnin Ergenekon savcılarına yönelik şikâyetlerin ardından bu soruşturmaya bakmakla görevlendirdiği Ergenekon savcısı Kasım İlimoğlu ise özel yetkileri alınarak Büyükçekmece Savcılığına atandı. Balyoz davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görev alan yargıç Ömer Diken ile Kurmay Albay Dursun Çiçekin HSYKye şikâyet ettiği Rüstem Eryılmaz da Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığına getirildi. Askerlerin toplu tahliyesine imza atan ve daha sonra özel yetkileri kaldırılan hâkimler Yılmaz Alp ile Tuncay Aslan bir tenzili rütbeye daha uğrayarak Bakırköy hâkimliğine atandılar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.