Seçimlerin Halka Maliyeti Ağır Olacak

Seçimlerin Halka Maliyeti Ağır Olacak
Ankara’da bir yandan koalisyon pazarlıkları devam ederken, diğer taraftan da olası erken seçim hazırlıklarına başlandı.

Kasım ayında yapılması muhtemel yeni bir seçimin toplam maliyetinin yaklaşık 2 milyar lirayı bulacağı hesaplanıyor.

Erken seçim olursa sadece siyasi partilere hazine yardımı için devlet kasasından çıkacak miktar 354 milyon lira olacak. Toplam 2 milyar liralık erken seçim faturasının ise yarısını aday adayları ve adaylar, yarısını da devlet harcıyor.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi bir süre önce yaptığı açıklamada ‘’Türkiye gibi 800 milyar dolarlık ekonomisi olan bir ülkede seçimlerin maliyeti ne kadar olur?. Ama piyasalar ve ekonomi seçimleri sevmez’’ demişti.

PARTİLERE 354 MİLYON

Siyasi Partiler Kanunu uyarınca, son milletvekili genel seçiminde yüzde 3’den fazla oy alan partilere hazine yardımı yapılıyor. Bu yardım genel seçim dönemlerinde 3 misli olarak ödeniyor. 2015’de partilere genel seçimler için 3 kat yardım yapıldı ve toplam 531 milyon liralık ödeme gerçekleşti.

Bu yılın başında partilere 177 milyon lira yıllık Hazine yardımı ödendi. Seçim olduğu için 354 milyon liralık daha ödeme gerçekleştirildi. Böylece toplamda 531 milyon lira ödeme yapıldı. Kasım ayında erken seçim kararı alınırsa partilere sadece genel seçim kararı için ödeme yapılacak. Böylelikle hazineden 354 milyon lira daha çıkacak.

ADAY MASRAFLARI

Türkiye Esnaf Sanatkarlar Konfederasyonu tarafından yapılan bir araştırmaya göre aday adayları ve adaylar bir seçim döneminde en az bir milyar lira harcıyor.

Seçim harcamaları, parti harcamaları, devletin yurt dışındaki vatandaşlar dahil yaptığı seçim organizasyon harcamaları, YSK’nın yaptığı masraflar, YSK’ya verilen ek bütçe ve adayların yaptığı bireysel harcamaların toplamı da 2 milyar lirayı buluyor.

Sözcü

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.