Siber saldırıdan endişelenmeyin

Siber saldırıdan endişelenmeyin
Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ali Em, seçim sisteminin güvenli olduğunu, her türlü tedbirin alındığını belirterek “Siber saldırı konusunda endişeye mahal yok. Seçmen vatandaşlarımız huzur içinde oylarını kullanabilirler” dedi.

Dün TRT’ye konuşan Em, şunları kaydetti:

 Bilgisayar sistemine girerek müdahale mümkün değil. Buna ilişkin her türlü tedbirimizi aldık. Rahat ve güvenli olarak oylarını kullansınlar. Korsan müdahale mümkün değil. Çünkü kanallarımız ayrı ve şifreli. Sistemimiz güvenli.

İlk kez bu seçimde siyasi partilere sistemden uç verildi. Bu uçlarla eş zamanlı olarak bize ilçelerden, illerden gelen sonuçları hem seçim çevresi tabanında hem mahalle, sandık bazında görebilecekler. Eş zamanlı sorgulama imkanı olacak. Bu da seçimin şeffaflığını gösterecek.

Sonuçlar gecikebilir

 Seçim güvenliği için iki ayrı sandık kurulu üyesi tarafından sayım döküm cetveli tutulmasını getirdik. Bu iki tutanak birbirini doğrulamıyorsa, yeniden tutanak düzenlenecek. Bunların yapılması da biraz seçim sonuçlarının alınmasını uzatacak.

 Fazla oy pusulası basılması öteden beri her seçimde uygulanıyor. Her sandıkta 300 seçmen oy kullanıyor. Biz yüzde on fazlayla 330 gönderiyoruz. Bunun yanında her ilçeye on paket de yedek gönderiyoruz. Herhangi bir nedenle yangındır, rutubetten etkilenebilir, kaybolabilir diye.

 ‘Seçmen sayısı 10 milyon arttı bu nereden geliyor?’ iddiaları var. Bu bizi rahatsız ediyor. Beyandan adrese dayalı kayıt sistemine geçişten fark doğuyor. Türkiye nüfusu da seçmen sayısındaki artışı doğruluyor. Sistemde bir yanlışlık yok.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.