Siyasilerden ilk yorumlar

Siyasilerden ilk yorumlar
Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde meydana gelen çatışmada 13 askerin şehit olmasının ardından siyasilerden ilk yorumlar gelmeye başladı.
Diyarbakır'da 13 askerin şehit edilişinin duyulmasının ardından siyasilerden ilk yorumlar gelmeye başladı.

İşte siyasilerin yorumları:

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Diyarbakır'da 13 askerin şehit olmasına ilişkin olarak, "Bu saldırılar, devletimizi ve milletimizi, sorunları çözme irademizi asla zayıflatamayacaktır" dedi. Cumhurbaşkanı Gül, teröre karşı tüm boyutlarıyla yürütülen etkin mücadelenin, kararlılıkla devam ettirileceğini vurgularken, "Bu süreçte tüm siyasal aktörleri de, sorumlu davranmaya, terörü ve şiddeti dışlamaya davet ediyorum" ifadesinde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül, Diyarbakır'da 13 askerin şehit olması üzerine Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile görüşerek bilgi aldı.

Cumhurbaşkanı Gül, yaptığı yazılı açıklamada, "Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde teröristlerle çıkan çatışmada 13 askerimizin şehit olmasından derin bir üzüntü duydum" dedi.

Şehitlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileyen Gül, şunları kaydetti:
"Ailelerinin ve aziz milletimizin başı sağolsun.
Bu hain saldırıyı şiddetle tel'in ediyorum.
Ülkemizde hak ve özgürlüklerin genişlediği, barış, kardeşlik ve huzur ortamının güçlendiği bir dönemde, terör örgütü hain eylemleriyle amacını ve kalleş yüzünü bir kez daha göstermiştir.
Türkiye'nin gelişmesi, demokrasimizin olgunlaşması ve sorunların aşılması konusunda gösterilen iyi niyetli gayretler, terör örgütünü rahatsız etmektedir. Ancak, kan dökerek, insanlara acı yaşatarak amacına ulaşacağını düşünenler, büyük bir gafletin içine düştüklerini mutlaka anlayacaklardır.
Şunu bir kez daha vurgulamak isterim ki: Bu saldırılar, Devletimizi ve milletimizi, sorunları çözme irademizi asla zayıflatamayacaktır.
Teröre karşı tüm boyutlarıyla yürütülen etkin mücadele, kararlılıkla devam ettirilecektir.
Bu süreçte tüm siyasal aktörleri de, sorumlu davranmaya, terörü ve şiddeti dışlamaya davet ediyorum.
Kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ve tüm güvenlik güçlerimize, bu mücadelede gösterdikleri ve hiçbir değerle ifade edilemeyecek fedakarlıkları için takdirlerimi ifade ediyor, minnet ve şükranlarımı sunuyorum.
Evlatlarını bu ülke için feda eden ailelerimizin acısını yürekten paylaşıyor, şehitlerimize bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye, demokrasiden, hukuktan ve kardeşlikten asla taviz vermeden, terörün de, onun gerisindeki güçlerin de üstesinden gelmeyi başaracaktır" dedi.

Erdoğan, Diyarbakır'da teröristlere karşı yürütülen operasyonda 13 askerin şehit düşmesi ve 7 askerin yaralanması nedeniyle Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'e bir başsağlığı mesajı gönderdi.

Başbakan Erdoğan mesajında şunları kaydetti:
"Diyarbakır'da teröristlere karşı yürütülen operasyonda 13 askerimizin şehit düşmesi ve 7 askerimizin yaralanması milletçe hepimizde derin bir teessür ve üzüntüye neden olmuştur.
Ülkemizin bekası ve milletimizin huzuru için canlarını vererek şehitlik mertebesine ulaşan askerlerimizin, yine bu uğurda gece-gündüz mücadele veren güvenlik güçlerimizin fedakârlıkları her türlü takdirin üzerindedir.
Bu eylemlerin ve arkasındaki güçlerin amacı apaçık ortadadır. Türkiye Cumhuriyeti, diğer bütün sıkıntıları gibi, terör sorununun da üstesinden gelecek güce ve kararlılığa sahiptir.
Türkiye, demokrasiden, hukuktan ve kardeşlikten asla taviz vermeden, terörün de, onun gerisindeki güçlerin de üstesinden gelmeyi başaracaktır. Şehitlerimizin acısı yüreklerimizi dağlarken, terörle mücadele konusundaki kararlılığımızı da güçlendirmektedir.
Aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralı askerlerimize acil şifalar, milletimize ve de sizin şahsınızda Türk Silahlı Kuvvetlerimizin tüm mensuplarına başsağlığı diliyorum."

Meclis Başkanı Cemil Çiçek

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM'de gazetecilerin soruları üzerine, Diyarbakır'da 13 askerin şehit olmasıyla sonuçlanan terör saldırısını değerlendirdi.

''Böyle vahşi bir olayı, bugün bu vesileyle öğrenmiş olduk'' diyen Çiçek, Türkiye'nin bir terör belası bulunduğunu söyledi. Cemil Çiçek, ''Bir taraftan demokrasi, bir taraftan barış ve özgürlük ama öbür tarafta da kan, kin ve vahşet... Artık herkesin safını iyi belirlemesi lazım. Ya demokrasiden yana olacağız ya da bu türlü kan ve kin kusanlarla beraber olacağız'' diye konuştu.

Şehitlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileğinde bulunan Çiçek, şöyle devam etti:
''Milletimizin, hepimizin başı sağolsun. Temenni ederim ki bu son üzücü olay olsun ama maalesef Türkiye geliştikçe, büyüdükçe, bölgesinde söz sahibi oldukça bundan rahatsız olanlar var. Bu rahatsız olanların kullandığı en uygun enstrüman da terör örgütüdür. Hep ifade ettim ki bu terör örgütü, hiçbir zaman Kürt vatandaşlarımızı o bölgenin insanlarını temsil etmiyor. Bunlar uluslararası güçlerin menfaatine hizmet eden, onun için kan döken, kin kusan, bir vahşet örgütü. Bunu artık hepimizin, herkesin çok daha iyi anlaması lazım. Herkesin de safını bu manada çok daha iyi netleştirmesi gerekiyor. Zannediyorum bu konu ile ilgili çok yönlü değerlendirme yapılıyor, yapılacak.''

Çiçek, bir gazetecinin, ''Bugün BDP'liler ile görüşme vardı. Bir uzlaşma sağlanamadı ama yemin edilebilir gibi mesajlar da veriliyordu'' sözleri üzerine, ''Herkesin olup bitenlerden ders çıkarması ve nasıl kullanıldığını herkesin çok iyi anlaması lazım. Bu gelişmelerden hiç kimse fayda umamaz. Bu gelişmelerden bu topraklarda yaşayan 74 milyon insanın menfaati olamaz'' şeklinde konuştu.

Bu tip eylemlerin başkasının menfaatine hizmet ettiğini vurgulayan Çiçek, ''İnşallah aklına başına almayanlar varsa o manada bu son üzücü olay herkesin aklına başına getirir ve safını tercih eder. Ya demokrasiden yana haktan hukuktan yana olacak ya da kan ve kin kusan tarafta olacak'' dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Diyarbakır'da şehit olan askerler için başsağlığı dilerken "Hükümet zaman geçirmeden terörle mücadele konusunda ne yaptığını, ne yapmak istediğini açıklıkla ortaya koymalı ve kamuoyunu bilgilendirmelidir" dedi. Kılıçdaroğlu, CHP Genel Merkezi'nde il başkanlarına vereceği yemeği de gelen şehit haberleri üzerine iptal etti.

Kılıçdaroğlu, Diyarbakır'da 13 askerin şehit, 2'si ağır olmak üzere 6 askerin de yaralandığını büyük bir üzüntüyle öğrendiğini belirterek şöyle dedi:
"Özellikle belirtmek istiyorum ki, terör bir insanlık suçudur. Terörle bir yere varılamayacağı, herhangi bir sonuç alınamayacağı çağdaş dünyanın kabul ettiği bir gerçektir. Bu süreçte önemli olan AKP Hükümeti'nin terörle mücadele konusunda ne yaptığı, hangi adımları attığıdır. Israrla belirttiğimiz gibi, başta Anamuhalefet olmak üzere milli iradenin tecelligahı TBMM ve kamuoyu AKP'nin kimlerle neleri konuştuğunu, neyin pazarlığının yapıldığını bilmemektedir."

Hükümet'i zaman geçirmeden terörle mücadele konusunda ne yaptığını, ne yapmak istediğini açıklıkla ortaya koymaya ve kamuoyunu bilgilendirmeye çağıran Kılıçdaroğlu, "Terörü ve bugün hepimizi derinden üzen terörist saldırıyı şiddetle kınarken, şehitlerimize rahmet, ailelerine ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'in şahsında Türk Silahlı Kuvvetlerine başsağlığı, yaralı askerlerimize de acil şifalar dilerim" dedi.

Bu arada CHP il başkanları ile genel merkez bahçesinde yapılması planlanan yemek de gelen haber üzerine iptal edildi.

MHP lideri Devlet Bahçeli

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Diyarbakır'da 13 askerin şehit olmasına ilişkin olarak, "Çok tehlikeli sonuçları olacak bu vahim noktaya gelinmesinin en büyük sorumlusu terörle mücadeleyi zaafa uğratan, PKK açılımı ile bölücü emelleri siyaset sahnesine taşıyan ve İmralı canisi ile Türkiye;nin bölünmesiyle sonuçlanacak gizli siyasi çözüm pazarlıkları yürüten Başbakan Erdoğan ve hükümetidir" dedi.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkanı Selahattin Demirtaş

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır'in Silvan ilçesi kırsalında çıkan çatışmaya ilişkin, ''Her şeyden önce çok üzgün olduğumuzu belirtmek isterim. Yaşamını yitiren gençlere Allah'tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyorum'' dedi.

Demirtaş, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) toplantısında basın mensuplarının Silvan ilçesinde güvenlik güçleri ile teröristler arasında çıkan çatışmaya ilişkin sorularını yanıtladı.

Olayı basından duyduklarını ifade eden Demirtaş, şöyle konuştu:
''Çatışmada 13 askerin hayatını kaybetmiş, yaralılar olduğu söyleniyor. Her şeyden önce çok üzgün olduğumuzu belirtmek isterim. Yaşamını yitiren gençlere Allah'tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Türkiye'de bugüne kadar bu mesele yüzünden, Kürt sorunu yüzünden yaşanan çatışmalarda yitirdiğimiz her genç Türkiye'nin değeridir. Ortak paydasıdır, ortak acısıdır. Siyasetin çözüm bulmaması, siyasetin cesaretsizliğinin bedelini bugün gençler ödüyorlar. Çok acı bir durumdur. Bütün bu olup bitenler de, Türkiye'de siyaset kanallarının çözüm üretmek yerine, siyaset kanallarını tıkayarak, siyaset kanallarını çözümsüzlüğe iterek, çözümsüzlük politikalarını üreten başta siyasetçiler siyasetçiler sorumludur. Umut ediyorum bu son acı olur.''

DSP Genel Başkanı Masum Türker

DSP Genel Başkanı Masum Türker, Diyarbakır'ın Silvan ilçesindeki terörist saldırıda 13 askerin şehit olması nedeniyle yayımladığı başsağlığı mesajında, ''Son günlerde siyasette yaşanan gerginlik terörü azdırmıştır'' dedi.

Türker, mesajında Diyarbakır'dan gelen şehit haberinin herkesi derinden yaraladığını belirterek saldırıyı kınadı ve şehitlerin ailelerine, yakınlarına, Türk Silahlı Kuvvetlerine, Türk milletine başsağlığı, şehitlere rahmet, yaralı askerlere acil şifalar diledi. Türker, mesajında şunları kaydetti:
''Son günlerde siyasette yaşanan gerginlik terörü azdırmıştır. Siyasi gerginlikler nedeniyle yaşanan yönetim zafiyeti ülkemizi bu noktaya taşımıştır. Terör ile herhangi bir sonucun alınamayacağını terör örgütü de bunlara destek olanlar da teröre göz yumanlar da bilmelidir.
Hain terörü tekrar şiddetle kınıyor ve ülkeyi yönetenleri sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz.''

Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak

Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, Diyarbakır'daki terör saldırısına ilişkin ''Asıl hedef taşeron terör örgütü eliyle milletimiz arasında kin ve nefret tohumları oluşturmak, bu yolla kardeşlik ortamını sabote etmek ve ülkemizi istikrarsızlığa sürüklemektir. Ancak bu alçakça planları yapanlar ve onların tetikçiliğine soyunanlar şunu bilmelidir ki, hiçbir zaman bu hedeflerine ulaşamayacaklardır'' açıklamasında bulundu.

Kamalak, yaptığı yazılı açıklamada, 13 askerin şehit düştüğü, 7 askerin de yaralandığı saldırıyı lanetledi. Şehit askerlere Allah'tan rahmet, yaralı askerlere şifa dileyen Kamalak, ''Bu alçak saldırıyı gerçekleştirenler bilmelidir ki hiçbir zaman karanlık hedeflerine ulaşamayacak, akıttıkları kanda boğulacaklardır'' ifadesini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Diyarbakır'daki terör saldırısının ''tahammül boyutunu zorladığını'' belirterek, ''Milletimizin birliğine, bütünlüğüne kastedenleri tek sözcükle Allah kahretsin'' dedi.

Bakan Günay, İzmir programı kapsamında İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve yönetim kurulu üyelerini ziyaret etti. Günay, burada yaptığı konuşmada uçak düşmesi sonucu İzmir'de bir yüzbaşı ve bir teğmenin şehit olmasının ardından, Diyarbakır'dan da terör saldırısı sonucu şehit haberlerinin geldiğini söyleyerek, şöyle konuştu:
''Şehitlerimize rahmet, yakınlarına sabır diliyorum. Ama bu olay sabır boyutlarını aşıyor. Karşılaştığımız olay tahammül boyutlarını zorluyor. Biz Türkiye'de başından beri barış, birlik olsun istiyoruz. Kaynaklarımız silaha harcanmasın, ekonomiye, yatırıma, insanların rahat yaşamasına harcansın diyoruz. Hakkari'nin Yüksekova'sına Kültür Merkezi yapmaya çalışıyoruz. Ayrımsız Türkiye'nin gelirini artırmaya çalışıyoruz. Kardeşçe ortamın gelişmesini istiyoruz. Çalışıyoruz ama bir türlü hain tuzaklardan kurtulamıyoruz. Yüzde 11 civarında büyüme var. Ama sevincimizin bir hafta bile sürmesine fırsat verilmiyor, hain tuzakların ne yazık ki son bulduğu yok.''

Atatürk'ün 'Yurtta Barış Dünyada Barış' sözünün temel bir öngörü ve talep olduğunu söyleyen Günay, ''Barış olmayınca hiçbir şey olmuyor. Ne sanayi ne kalkınma oluyor. Milletimizin birliğine bütünlüğüne kastedenleri tek sözcükle Allah kahretsin. Yitirdiğimiz canlara Allah rahmet eylesin'' dedi.

CHP'li Kaleli: Bu halk kimseye teslim olmaz

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sena Kaleli, ''Bu halk kimseye teslim olmaz. Teslim olacaksa bu bir kul olmaz'' dedi.

Kaleli, yazılı açıklamasında, 61. Hükümet'in programı üzerine yapılan görüşmeler sırasında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın söylediği sözleri hatırlattı. Kaleli, şunları kaydetti:
''Sayın Başbakan, demokrasiyi hala tren olarak görmeye, istediği zaman da bu trenden inmeyi adet haline getirmeye devam ediyor. Vatandaşlarımızı balkon konuşmalarıyla kandırıp, uygulamaları ile de şaşırtan Başbakan, neredeyse Cumhuriyet Halk Partisine veya diğer partilere oy vermiş yüzde 50'nin, AKP'ye oy vermiş seçmene teslim olmasını istiyor. Egemenlik kayıtsız, şartsız milletinse sen de sana oy vermeyenlere saygı duyacaksın. İki kişiden biri de sana oy vermemiş. 23 Nisan günü sembolik olarak kendi koltuğuna oturan küçük kız öğrenciye, 'Başbakan sensin ister asar, ister kesersin' diyen bir Başbakan, verdiğimiz demokrasi mücadelesini, bu mücadelenin sonlanması için imza attığı mutabakat sonucu gelişmeleri de 'asıp kesmek' diye nitelendiriyor. Onun demokrasi ve Başbakanlık anlayışı bu. 'Attığım imzadan nasıl dönerim' demeye başladıysa sonuçlarına da katlanır. O imzanın sonuna kadar takipçisiyiz.''

Başbakan Erdoğan'ın, bu ülkede birilerinin birilerine teslim olmasını istediğini, neredeyse ülkeyi iki taraf haline getirmeyi düşündüğünü, bu yaklaşımın tehlikesini herkesin görmesi gerektiğini ifade ederek, ''Bu halk kimseye teslim olmaz. Teslim olacaksa bu bir kul olmaz'' dedi.

Enerji Bakanı Taner Yıldız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Diyarbakır'daki terör saldırısında 13 askerin şehit olmasıyla ilgili olarak, bu saldırıyı nefretle kınadığını belirterek, demokratik ortam oluşturulmasına ilişkin çabalar sürerken böyle bir saldırının yapılmasının manidar olduğunu belirtti.Bakan Yıldız, Fransa'nın bağımsızlık günü resepsiyonunda, Diyarbakır'dan 13 şehit haberinin geldiğinin hatırlatılması üzerine, bu saldırıları nefretle kınadığını kaydetti.

Yıldız, daha sonra şunları söyledi, "Cevapsız kalmayacağını ve bunlarla alakalı özellikle de demokratik ortamın oluşturulmasıyla alakalı çabalar sürerken böyle bir saldırının yapılmasını son derece manidar buluyorum" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.