Suriye'deki Kürtler Kuzey Irak'a göçüyor

Suriye'deki Kürtler Kuzey Irak'a göçüyor
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, binlerce Suriyeli mültecinin Kuzey Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne sığındığını duyurdu.


BM, Cumartesi günü yaklaşık 10 bin Suriyelinin, Perşembe günü ise yaklaşık 7 bin Suriyelinin Peşkabur sınırından geçerek Kuzey Irak’a sığındığını belirtti.



BM'nin göç veren kentler olarak saydığı Haseki ve Kamışlı, Kürtçe'de 'Batı' anlamına gelen ve bölgede 'Batı Kürdistan' olarka bilinen Rojava'ya bağlı kentler.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği sözcüsü Adrian Edwards, Cuma günü Cenevre’de yaptığı basın toplantısında “Bu ani hareketin nedenleri henüz net değil” dedi.


Suriye'de iç savaştan kaçan binlerce kişi Kürtlerin denetiminde bulunan Irak sınır kapısına dayandı. Binlerce kişi Semalka Sınır kapısından Irak Bölgesel Kürt Yönetiminin denetimindeki bölgeye Dicle nehri üzerinde kurulan seyyar köprü ile ulaşıyor.

Büyük bir izdihamın yaşandığı kapıda insanlar Irak tarafına geçebilmek için adeta birbirini eziyor. Geçişlerde önlem alan Irak Bölgesel Kürt Hükümetine bağlı peşmergelerden büyük bölümü yardım için ellerinden geleni yaparken, bazılarının ise sert davranması tepkiyle karşılandı.

 

Suriye'de iç savaştan kaçan binlerce kişi Kürtlerin denetiminde bulunan Irak sınır kapısına dayandı. Binlerce kişi Semalka Sınır kapısından Irak Bölgesel Kürt Yönetiminin denetimindeki bölgeye Dicle nehri üzerinde kurulan seyyar köprü ile ulaşıyor. Büyük bir izdihamın yaşandığı kapıda insanlar Irak tarafına geçebilmek için adeta birbirini eziyor. Geçişlerde önlem alan Irak Bölgesel Kürt Hükümetine bağlı peşmergelerden büyük bölümü yardım için ellerinden geleni yaparken, bazılarının ise sert davranması tepkiyle karşılandı.

Yaklaşık bir aydır Suriye'de Demokratik Birlik Partisi ile Irak Bölgesel Kürt Hükümeti arasında kısıtlı da olsa insani yardımlara açık, ticarete ise tamamen kapalı olan Suriye'de Kürtlerin denetimindeki bölgede yer alan Semalka Sınır Kapısı, savaştan kaçan binlerce kişinin sınıra yığılması ve günlerce beklemesi üzerine Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin talimatıyla tamamen açıldı. Daha önce Dicle nehri üzerindeki kayıklarla Kuzey Irak tarafındaki yetkililerin belirlediği ve onayladığı kişilerin sadece gidip gelebildiği Semalka Sınır Kapısı'ndaki kısıtlamalar mülteci akını nedeniyle tamamen geçişlere açıldı. Sınır kesiminde yığılan binlerce kişi bu kez kayıklar yerine Dicle nehri üzerinde bulunan seyyar köprüden Kuzey Irak tarafına geçmeye başladı. Son 4 günde Suriye'den kaçan yaklaşık 20 bin kişi , Irak Bölgesel Kürt hükümetinin denetiminde bulunan Kuzey Irak topraklarına geçiş yaptı. Kuzey Irak tarafına geçtikten sonra kimlikleri alınan mültecilerden bazısı buradanoluşturulan kamplara, kimisi ise yakınlarının yanına yerleşti.

İKİNCİ KÜRT GÖÇÜ DRAMI

Suriye'de Kürt Yüksek Konseyi'nin kurduğu YPG güçleri El Nusra örgütü ile cephe savaşı vererek çatışırken, söz konusu Kürtlerin evlerini bırakarak Kuzey Irak tarafına kaçması ise Suriye'de kalan Kürtler tarafından tepkiyle karşılanıyor. Suriye'de Türkiye sınır kesimini denetimlerine alan Kürtler, kaçmak yerine evlerini ve mal varlıklarını koruyabilmek için onlarında savaşması gerektiğini, kaçmanın ise bir çözüm olmadığını dile getiriyor.

KAMYONLARLA YOLLARA SÜREKLİ SU BIRAKILDI

Suriye'den binlerce kişinin geçtiği Kuzey Irak tarafında ise, izdihamın önüne geçebilmek için binlerce Kürt askeri 24 saat görev yapıyor. Sıcaklığın 45 dereceyi geçtiği bölgede, Mülteciler için Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ile Kürt hükümeti tarafından kamyonlarla geçiş yollarına sürekli su bırakılıyor. Kamyonetlerle getirilen yiyecekler ise günlerdir sınırda bekledikleri için açlık çeken kişilere dağıtılıyor. Suriyeli Kürtler, dağıtılan gıda maddelerinden alabilmek için ise adeta birbirini eziyor. Suriyeli Kürt mültecilerin geçişlerinde Irak Bölgesel Kürt Hükümetine bağlı peşmergelerin büyük bölümü yardımcı olmak için çaba sarf ederken bazısının ise sert davranması tepkiyle karşılandı. Kuzey Irak tarafında sınır kapısına yakın bir yerde toplanan Suriye Kürtleri buradan ise araçlarla kamplara veya yakınlarının yanına haklediliyor. otobüslerin yetmemesi üzerine ise, mültecile toplu olarak tır kasaların doluşturularak gönderiliyor.

DHA MUHABİRİ DE MÜLTECİLERLE KÖPRÜYÜ GEÇTİ

Suriye'de El Nusra ile YPG güçleri arasındaki çatışmaları yerinde izleyen DHA muhabiri de, Suriye'den kaçan mültecilerle birlikte Dicle nehri üzerindeki seyyar köprüden geçerek Irak Bölgesel Kürt Hükümetinin topraklarına geçti ve Kürt göçünü adım adım izledi. Suriye'den kaçan Kürtler, Irak Bölgesel Kürt Hükümeti Mesut Barzani'yi geçişlere izin verdiği için teşekkür etti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.