Test sayıları artarsa ağır tablo ortaya çıkacak

Test sayıları artarsa ağır tablo ortaya çıkacak
Türk Tabipleri Birliği İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten, "Test sayıları giderek artarsa ağır tablo sonuçları ortaya çıkacak."Türkiye’de ilk Kovid-19 vakasının görülmesinden sonra üzerinden bir yıl geçti.

AK Parti Genel Başkanı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ilk vakanın görüldüğü gün yapmış olduğu “Ülkemizdeki vaka Avrupa kaynaklı şimdilik tek bir örnekten ibarettir” açıklamasından sonra, bügün vaka sayıları 2 milyon 800 bini geçti.

Sağlık meslek örgütleri salgının başından beri yapmış olduğu “gerçek vaka sayılarını açıklayın” gibi öneriler önce dinlenmedi, sonra uygulamaya geçirildi.

Cumhuriyet'ten Sarp Sağkal'ın haberine göre, tavsiyelerin duyulması için çağrı yapan Türk Tabipleri Birliği İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten, “İktidarın bu önerilerimizi dinlememesi yeni bir felakete yol açabilir.”

Salgının başından beri 385 sağlık emekçisinin yaşamını yitirdiğine dikkat çeken, hepsini özlemle andıklarını söyledi.

Türkiye’nin yarıdan çok yüksek ve çok yüksek riskli olduğunu, “Bu şartlarda normalleşmeye geçmek mümkün değil. Bu kontrolsüz bir normalleşme olur.”

Turuncu ve kırmızı illerdeki tedbirlerin artırılması gerektiğini belirten, “Gerekirse buralarda karantina olması gerek. İl bazında mutasyonlu virüs açıklanması lazım. İller arası geçiş için seyahat kısıtlaması yapmamız gerekir. Bunları yapmadan salgını kontrol altına almak mümkün değil.”

Test sayıların da düşük olduğunu, “Test sayıları mutlaka artırılmalıdır. Bu sayılar arttığında, aslında tablonun daha ağır olduğu görülecektir.”

Mutasyonlu virüsün arttığını, “Bazı illerde yeni vaka sayısı yüzde 50 artmış durumda. Bunu aaşılamayla durdurabiliriz. Yoksa mutasyonlu virüsün bulaşıcılık hızının çok olduğunu biliyoruz. Yeniden kasım-aralık ayındaki gibi olabiliriz.”

Önümüzdeki yıl da bu aylarda hâlâ virüsü konuşabileceğimizi, “Mutasyon salgını ağırlaştıracak yönde” bu gidişata karşı tam kapanmanın çözüm olabileceğini belirtti.

Kaynak: Cumhuriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.