Tüm Türkiye kan ağlıyor...Şehitler son veda

Tüm Türkiye kan ağlıyor...Şehitler son veda
Diyarbakır'da şehit edilen 13 askerden 8'i bugün son yolculuğuna uğurlandı.

 Diyarbakır'da şehit edilen 13 askerden 8'i bugün son yolculuğuna uğurlandı. 13 ocağa ateş düştü, anne-babaların yürekleri yandı. Oğullarını son yolculuklarına uğurlarken üzülen sadece anne-baba ve şehit yakınları değildi. Hiç tanımadığı halde törene katılan vatandaşlar da gözyaşlarına engel olamadı.

ANKARA

Ankara'nın Çubuk İlçesi'nde Merkez Camii'nde Şehit onbaşı Aykut Delimehmetoğlu için düzenlenen törene CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Devlet Bakanı Ali Babacan, Ak Parti ve CHP'li vekillerin yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel dışındaki kuvvet komutanları katıldı.

Namaza katılanlar arasında yer alan ve oğlu Hayati Bilgin'in askerdeyken 1995 yılında şehit olduğunu belirten Osman Bilgin, Delimehmetoğlu'nun naaşının bulunduğu tabuta sarılarak, ağladı.

Namazın ardından şehit Delimehmetoğlu'nun Türk bayrağına sarılı tabutu, bir süre omuzlarda taşındıktan sonra top arabasına konuldu. Tabutun daha sonra nakledildiği cenaze aracının önlerinden geçişi sırasında Delimehmetoğlu'nun annesi Gülnur ve babası Beytullah asker selamı verdi. Gülnur ve Beytullah Delimehmetoğlu, asker selamının ardından oğulları Aykut Delimehmetoğlu'nu el sallayarak, son yolculuğuna uğurladı.

Top arabasının geçişi sırasında namaza katılan vatandaşlar, tekbir getirerek terör örgütü aleyhine sloganlar attı.

ADANA

Jandarma uzman çavuşlar Mustafa Güney ve Gökhan Yıldırım için memleketleri Adana'da Sabancı Merkez Camisi'nde tören düzenlendi.

Cami avlusundaki törene Mustafa Güney'in hamile eşi Merve, annesi Dudu Güney ve kardeşleri, Gökhan Yıldırım'ın babası Yaşar ve annesi Yıldız Yıldırım katıldı. Şehitlerin yakınları gözyaşlarına hakim olamazken, bazı akrabaları terör örgütünü lanetledi. Sağlık ekipleri tören boyunca Mustafa Güney'in kalp rahatsızlığı bulunan annesi Dudu'nun yanından ayrılmadı. Dudu, sandalye haline getirilen sedyeye oturtuldu.

Şehit jandarma uzman çavuş Mustafa Güney
Törende Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Ak Parti Adana milletvekilleri Necdet Ünüvar ve Mehmet Şükrü Erdinç, CHP milletvekilleri Ümit Özgümüş, Turgay Develi, MHP milletvekilleri Seyfettin Yılmaz, Ali Halaman, Vali İlhan Atış, 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Mehmet Eröz, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ali Lapanta, Emniyet Müdürü Mehmet Avcı ve çok sayıda ilgili hazır bulundu.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bazı bakanların yanı sıra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun törene çelenk gönderdikleri görüldü.

SAMSUN

Jandarma Komando Çavuş Necmettin Torun, memleketi Samsun'un Alaçam ilçesine bağlı köyünde ağıtlarla toprağa verildi.

Törene, şehidin ailesi ve yakınlarının yanı sıra Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Vali Hüseyin Aksoy, Ak Parti Samsun milletvekilleri Ahmet Yeni, Tülay Bakır ve Akif Çağatay Kılıç, CHP Samsun milletvekilleri İhsan Kalkavan ve Haluk Koç, MHP Samsun Milletvekili Cemalettin Şimşek, Garnizon Komutanı Tümgeneral Ömer Bayraklı, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ile vatandaşlar katıldı.

GİRESUN
Jandarma Komando Çavuş Emrah Eker (22), memleketi Giresun'da toprağa verildi.

Şehidin acılı annesi Medine Eker'i iki kadın astsubay teselli etmeye çalıştı. Anne Eker, “Oğlum sana doyamadım. Vatan için şehit oldun. Ben hakkımı helal ediyorum, sen de helal et. Vatan sağ olsun. Bir oğlum daha var, onu da senin yerine göndereceğim. Keşke beni çağırsaydın. Senin üzerine kapanıp örtü olurdum. Oğlum son kez beni görmek için Allah seni izne gönderdi. Ben öleydim de sen ölmeyeydin. Oğlum sana doyamadım” diye ağıt yaktı.

Törene, şehidin ailesi ve yakınları, Ak Parti Giresun milletvekilleri Nurettin Canikli, Mehmet Geldi, Adem Tatlı, CHP Genel Başkan Yardımcısı Volkan Canalioğlu, CHP Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu, Vali Dursun Ali Şahin, Giresun Jandarma Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Erhan Güder,Giresun Belediye Başkan Vekili Ahmet Yusufağaoğlu, Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu, ilçe belde belediye başkanları, kaymakamlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Bu arada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da törene çelenk gönderdiği gözlendi.

GAZİANTEP

Şehit Jandarma Komando Er Barış Çiçekdağı'nın ve Jandarma Komando Çavuş Mehmet Kaz'ın cenazeleri, memleketleri Gaziantep'te toprağa verildi.

Jandarma Komando Çavuş Mehmet Kaz'ın cenazesinin getirilişi sırasında şehidin yakınları ağıtlar yaktı, sinir krizi geçirenler oldu. Bazı vatandaşlar ise terör örgütü aleyhine sloganlar attı.

Anne İslim Kaz, “Bundan sonra benim üç askerim var. Onlar da kızlarım. Gerekirse kızlarımı bile askere gönderirim, vatan sağ olsun” dedi.

Törene, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de katıldı. Şehit Mehmet Kaz'ın yakınlarına baş sağlığı dileyen Şahin, dedesi, annesi, babası ve kız kardeşlerini teselli etmeye çalıştı.

Şehidin annesi İslim Kaz, kızları Vildan, Özlem ve Zeynep'e sarılarak gözyaşı döktü. Asker üniforması giyen kız kardeşler, sık sık ağabeylerinin fotoğrafını öperek ağladı. Şehidin annesi, kızlarını göstererek, “Ağabeylerinden nöbeti devralıyorlar. Onları da ağabeyleri gibi yetiştiriyorum. Kıyafetlerini de giydiler” diyerek gözyaşı döktü.

Dede Mehmet Kaz ise torunu Mehmet'i görmek istediğini söyleyerek gözyaşı döktü. Dede Mehmet Kaz'ın torununun yakasındaki fotoğrafını göstererek, “Mehmet'im nerede?” demesi çevredekileri duygulandırdı.

Şehidin kız kardeşleri ağabeylerinin cenazesini asker selamıyla karşıladı. Şehidin dedesi Mehmet Kaz askerlerin ve yakınlarının yardımıyla cenazenin başına getirilerek, şehit olan torununu görmek istedi. “Deden kurban olsun sana oğlum” diyerek tabuta sarılan, tabutu ve şehit torununun fotoğrafını öpen Mehmet Kaz, tabutun başından güçlükle uzaklaştırıldı.

Şehidin annesi ve kız kardeşleri uzun süre tabuta sarıldı. Şehidin fotoğrafını öperek, ağıt yaktılar.

Törene, Ak Parti Gaziantep milletvekilleri Halil Mazıcıoğlu, Mehmet Erdoğan, Nejat Koçer, Ali Şahin, Derya Bakbak, CHP Gaziantep milletvekilleri Mehmet Şeker ve Ali Serindağ, Gaziantep Vali Yardımcısı Mehmet Okur, Nizip Kaymakamı Yaşar Karadeniz, Belediye Başkanı Hacı Fevzi Akdoğan, Nizip Garnizon Komutanı Binbaşı Cem Çerkez, Ak Parti İl Başkanı Ahmet Uzer, CHP İl Başkanı Ali Peri, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Şehit Jandarma Komando Er Barış Çiçekdağı'nın cenazesi, öğlen saatlerinde memleketi Gaziantep'te Ulu Camii'ye getirildi.

Burada düzenlenen cenaze törenine, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Gaziantep milletvekilleri ile birlikte yaklaşık 2 bin kişi katıldı.

Bakan Şahin, tören alanında şehit annesi Havva Çiçekdağı'na sarılarak onu teselli etmeye çalıştı. Bakan Şahin kortejde elini tutarak yürüdüğü Havva Çiçekdağı ile birlikte gözyaşı döktü.

Cenazenin camiye getirilişi sırasında kuzeni Cansu Çiçekdağı, "Ağabeyimi ayakta karşılayayım. Ağabeyim selamımı beğendin mi?" diyerek asker selamı verdi. Şehidin yakınları da namaz öncesi tabuta sarılarak gözyaşı döktü. Kalabalık sık sık, 'Şehitler ölmez vatan bölünmez', 'Kahrolsun PKK' ve 'Meclis'te PKK istemiyoruz' sloganları attı.

Kılınan cenaze namazının ardından şehit er Çiçekdağı'nın cenazesi bir süre kortej eşliğinde askerlerin omuzunda taşındıktan sonra top arabasına koyularak Yeşilkent Mezarlığı'na götürüldü. Bakan Şahin, şehit annesi Havva Çiçekdağı'nı, makam otomobilinin makam bölümüne, kendisi de şoförünün yanına oturarak birlikte mezarlığa gitti. Şehidin cenazesi mezarlığın Şehitlik bölümünde toprağa verildi.

ZONGULDAK

şehit edilen 13 askerden 23 yaşındaki Jandarma Komando Çavuş Noyan Aydın için memleketi Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde cenaze töreni düzenlendi.

Ereğli Devlet Hastanesi morgundan şehit Noyan Aydın'ın Türk Bayrağı'na sarılı tabutu alınarak hastane önünde bekletildi. Burada Şehidin ağabeyi Orhan Aydın, kardeşinin askerde komando seçilmesinden sonra yazdığı duygu yüklü şiirini okudu. Anne Ayşe Aydın, burada gözyaşlarını tutamayarak, "6 aylıkken yetim kaldın, 23 sene yeri geldi yemedin, yeri geldi yiyemedin. Diyarbakır dağlarına seni kurban ettim oğlum" diyerek ağıt yaktı. Ağabeyi Orhan Aydın daha sonra kardeşinin başında dua okudu. Yapılan duaların ardından şehidin cenazesi Ereğli Belediyesi'ne ait cenaze aracıyla Bozhane Camii'ne getirildi. Şehidin camiye getirilişi sırasında törene katılanlar bir süre alkışlarken tabutuna el sürdüler.

Bu sırada cami etrafında toplananlar, 'Şehitler ölmez vatan bölünmez', 'Apo’nun piçleri durduramaz bizleri', 'Ne mutlu Türküm diyene', 'Biz de askeriz silah isteriz', 'Vatan sana canım feda' sloganları attı. Büyük Türk bayrağı açan bir grup ise 'Sözün bittiği yerdeyiz' diyerek ağızlarını siyah bantla kapattı.

Şehit Aydın’ın tabutu cenaze aracından cami avlusuna götürüldüğü sırada annesi 50 yaşındaki Ayşe Aydın da oğlunun tabutundan tuttu. Cenazeye, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Zonguldak Valisi Erdal Ata, Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Ali Sadi Ünsal, 3. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Kıdemli Albay Ertan Altınoluk, Ereğli Belediye Başkanı CHP’li Halil Posbıyık, CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, şehitin yakınları, askeri erkan ve yaklaşık 4 bin kişi katıldı. Cenazeye Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genel Kurmay Başkanlığı, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da çelenk gönderdi. Şehitin cami avlusundaki musalla taşına tabutunun konulmasıyla birlikte annesi Ayşe, ağabeyi Orhan, ablası Türkan Aydın, dayısı Mustafa Temel ve yakınları gözyaşlarını tutamadı.

Şehit annesi Ayşe Aydın ve ağabeyi Orhan Aydın, şehidin fotoğraflarını havaya kaldırarak, "Asla ölmeyecek. Benim çocuğum 6 aylıkken yetim kaldı. Ben 23 senedir oğluma bakıyorum. Sanmasınlar bu zengin çocuğu, sanmasınlar bu varlıklı çocuk. Yoksullukla meydana geldi. Meğerse kalbi temizmiş. Allah’ın yanına şehit gitti, onlar utansınlar. Benim oğluma tüm Türkiye sahip çıkıyor ama onlara kimse sahip çıkmayacak" diyerek tepki gösterdi.

Cenaze töreni öncesi Ereğli Belediyesi 2 bin bayrak, esnaf da teröne katılanlara ücretsiz su dağıttı. Bir apartmanın girişine, "Dağda üç beş domuz sürüsü, tutturmuş bir Kürdistan türküsü, eline almış bayrak diye bir masa örtüsü, satsan beş para etmez ne dirisi nede ölüsü, soyu soysuz olan sensin, Toprak senin neyine. İte itlik yapıp kafa tutma beyine. Anlasa dediğimi sokaktaki köpek ağlar haline. Duy ulan soysuz, Ne mutlu Türküm diyene" yazılı pankart astı.

Öğle namazının ardından İl Müftüsü Refik Bulut, cenaze namazını kıldırdı. Şehit Noyan Aydın’ın tabutu askerlerin omuzları üzerinde Sahil Bulvarı’na kadar götürüldükten sonra rada top arabasına konuldu. Şehidin cenazesi yaklaşık 500 metre slogan ve alkışlar eşliğinde Anıt önüne kadar taşındı. Ellerinde Türk bayrakları taşıyan yaklaşık 4 bin kişi PKK aleyhine sloganlar attı. Cenazesi daha sonra cenaze aracına konularak toprağa verilmek üzere 12 kilometre uzaklıktaki Dedeler Köyü’ne götürüldü.

Şehidin evinin önünde Kuran-ı Kerim okundu, dua edildi. Ardından cenaze aracıyla köy mezarlığına götürüldü. Şehit Noyan Aydın, burada gözyaşları arasında toprağa verildi.

TEKİRDAĞ

PKK'lı teröristlerin Diyarbakır'ın Silvan İlçesi’nde şehit etTİği 13 askerden Jandarma Komando Er Gökhan Kaplan, yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı törenin ardından gözyaşları içinde, memleketi Tekirdağ’ın Şarköy İlçesi’ne bağlı Yörgüç Köyü’nde toprağa verildi.

Diyarbakır’ın Silvan İlçesi kırsal kesiminde şehit düşen 13 askerin arasında yer alan, 5 aylık asker 20 yaşındaki Jandarma Komanda Er Gökhan Kaplan’ın, Türk bayrağına sarılı cenazesi, sabah saatlerinde ailesinin yaşadığı 70 haneli 300 nüfuslu Yörgüç Köyü’ne getirildi. Burada anne Nevin, baba Ahmet ve kardeşleri İsmail ve Reşat, tabuta sarılarak gözyaşı döktü. Evin önünde okunan duanın ardından cenaze namazı için köy camiine geçildi.

BİNLER AKIN ETTİ
Şehidin cenaze namazına çevre il ve ilçelerden çok sayıda kişi geldi. Özel araçları ile köye gelmeye çalışan vatandaşlar, köy yolu yoğunluğu kaldıramayınca, araçları yol kenarına park ettiler ve ellerindeki Türk bayrakları ile koşarak cenaze namazına yetişme çalıştılar.

OĞLUM GURUR DUYUYORUM SENİNLE
Köy camiinde kılınan cenaze namazına Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek, 2’nci Kolordu Komutanı Raif Akbaş çok sayıda milletvekili ve 10 bine yakın vatandaş katıldı. Burada vatandaşlar, Türk bayraklarının yanı sıra ‘Kahrolsun PKK’ yazan afişler taşıdı ve sloganlar attı. Kılınan cenaze namazının ardından şehidin Türk bayrağına sarılı cenazesi, askerlerin omuzlarında katılanların alkışları arasında köy mezarlığına götürüldü. Mezarlıkta anne Nevin son kez oğlunun tabutuna dokundu ve doya doya öptükten sonra, “Yavrum 20 senelik hakkını helal et. Benim sütüm de hakkım da helal olsun. Seni ağlamadan yollamadım. Hiç ağlamayacağım, bağıracağım. Gurur duyuyorum seninle” dedi.

ASKERE SARILARAK AĞLADI
Burada Korgeneral Akbaş, elini öptüğü şehidin babası Ahmet Kaplan’a, tabutun üzerindeki Türk bayrağını öperek teslim etti. Baba Kaplan da bayrağı öperek teslim aldı. Cenazenin toprağa verilmesin ardından acılı anne Nevin Kaplan, tören için gelen bir askere sarıldı ve “Ben de senin gibi oğluma bu kıyafeti giydirdim” diye gözyaşı döktü. Ardından baygınlık geçiren anneyi sağlık ekipleri ambulansa taşıdı.

ŞANLIURFA

Diyarbakır'ın Silvan İlçesi kırsalında arazi taraması sırasında PKK'lı teröristler tarafından kurulan pusuda şehit olan 13 askerden, 22 yaşındaki Jandarma Komando Er Ethem Okkay'ın Türk bayrağına sarılı tabutu öğlen saatlerinde Şanlıurfa merkeze bağlı Olukyanı Köyü'ne Getirildi. Şehit askerin naaşının köye getirilişi sırasında kadınlar gözyaşları içerisinde zılgıt çekip, gözyaşı döktü.

Jandarma Komando Er Ethem Okkay için köy mezarlığında ikindi namazı öncesi tören düzenlendi. Cenaze törenine Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, 20'nci Zırhlı Tugay Komutanı Tugğenaral Veli Tarakcı, İl Jandarma Komutanı Albay Emin Dursun, İl Emniyet Müdürü Sabri Durmuşlar, AK Parti Milletvekili Yahya Akman, çok sayıda asker, şehidin yakınları ve köylüler katıldı.

Kalabalıktakiler şehit Okkay için gözyaşı dökerken PKK terör örgütüne de tepki gösterildi. Evladını şehit veren anne Halime Okkay’ı, bir kadın jandarma astsubay teselli etmeye çalıştı. Çok sayıda köylü kadının fenalık geçirdiği törende 112 sağlık ekipleri onlara müdahalede bulundu.

Vali Nuri Okutan ve 20'nci Zırhlı Tugay Komutanı Tugğenaral Veli Tarakcı da şehit yakınlarına tek tek başsağlığı dilleklerinde bulundu. Küçük yaşta babası Fevzi Okkay’ı kaybeden şehit er Ethem Okkay’ın üvey kardeşi olan Osman Okkay, onunla en son bir hafta önce telefonla görüştüğünü, Ramazan Bayramı'nda izine gelip beraber dolacağını söyledi. Şehit Jandarma Komando Er Ethem Okkay'ın cenazesi, ikindi namazının ardından kılınan cenaze namazından sonra köy mezarlığında gözyaşlarıyla toprağa verildi.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.