Tutuklu milletvekillerinin gözü mahkemelerde

Tutuklu milletvekillerinin gözü mahkemelerde
Resmi olmayan seçim sonuçlarının açıklanmasıyla gözler cezaevinde bulunan tutuklulara çevrildi.
Sandıktan çıkan BDP destekli 6, CHP destekli 2 ve MHP'den de 1 milletvekili adayı halen cezaevinde. Milletvekillerinin Meclis'e girebilmeleri için önce tahliye olmaları gerekiyor. Bu nedenle de tutuklular cephesinde gözler mahkemelere yapılacak başvurulara ve buralardan çıkacak kararlara çevrildi. KCK davasından tutuklu Mehmet Hatip Dicle'nin durumu ise tam bir muammaya dönüşmüş durumda. Kesinleşen 1 yıl 8 aylık mahkûmiyeti bulunan Dicle'nin durumunu Yüksek Seçim Kurulu belirleyecek.

Avukatlar mahkemelere başvuracak

BDP'nin desteklediği KCK davasından tutuklu 6 aday milletvekili seçildi. Gülseren Yıldırım (Mardin), Selma Irmak ve Faysal Sarıyıldız (Şırnak), Hatip Dicle (Diyarbakır), İbrahim Ayhan (Şanlıurfa) ve Kemal Aktaş (Van) halen KCK davasında tutuklu bulunuyor.

Ergenekon davası tutukluları gazeteci Mustafa Balbay (İzmir) ile Başkent Üniversitesi eski Rektörü Mehmet Haberal (Zonguldak) ise CHP listelerinden milletvekili seçildiler. Balyoz davasından tutuklu bulunan emekli korgeneral Engin Alan ise MHP İstanbul milletvekili oldu. Milletvekili olmaya hak kazanan 9 isim "terör ile bağlantılı" iddialardan yargılandıkları için cezaevinden çıkıp çıkamayacakları mahkemelerin takdir yetkisinde.

Mazbatalarını vekilleri aracılığıyla alabilecek olan tutuklu milletvekillerinin tahliye talebiyle mahkemeye başvurmaları bekleniyor. Mahkemeler, milletvekili seçilmenin sanıklar açısından "kaçma şüphesini" ortadan kaldırdığı yönünde yorum yaparsa tahliye kararı verebilecek. Ancak mahkemeler milletvekili seçilmenin bu şüpheyi ortadan kaldırmadığı yönünde görüş bildirirse tahliye talepleri geri çevrilebilecek. Tutuklu milletvekillerinin cezaevinden tahliye edilip edilmeyeceği konusunda mahkemelerin vereceği karar merakla bekleniyor.
 

Hüküm giyerlerse cezaevine gidecekler

Tutuklu milletvekilleri, yargılandıkları suçlar itibariyle dokunulmazlık kazanamayacakları için yargılandıkları davada hüküm giydikleri takdirde yeniden cezaevine girebilecekler.

Önceki seçimde cezaevinde iken milletvekili seçilen Sebahat Tuncel önce milletvekili seçilmesi gerekçesiyle tahliye edilmişti. Ancak bu karara "milletvekili seçilmek tahliye gerekçesi olamaz" yönünde itiraz gelince mahkeme, gerekçesini değiştirmiş ve "kaçma şüphesi ortadan kalktı" değerlendirmesiyle tahliye edilmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.