YE-İÇ-YAT TÜBİTAK ÖDESİN

YE-İÇ-YAT TÜBİTAK ÖDESİN
İstanbul’un günlük kent gazetesi GAZETE İSTANBUL yine bomba bir haber eimza attı. Haberde; Savunma sanayi, bilimsel araştırmalar ve geliştirmelere yönelik çalışma yapan TÜBİTAK’da bir dizi yolsuzluk yapıldığı ve kurumsal yapılanmada paralel yapılanmaya gi

Savunma sanayi, bilimsel araştırmalar ve geliştirmelere yönelik çalışma yapan TÜBİTAK da bir dizi yolsuzluk tespit edilirken, kurumsal yapılanmada paralel yapılanmaya gidildiği Sayıştay raporlarına yansıdı. 2013 yılı Sayıştay raporunda yer alan tespitlere göre, sekreter kadrosunda bulunan 13 kişi, bilimsel araştırma ve geliştirmelere paralel yürütülen projelerde proje personeli olarak işe alındı. Alımlar, ilansız ve Türkiye İş Kurumu ile temasa geçilmeden yapıldı. Çok sayıda açıktan atama yapılan kurumda, mevzuata aykırı yeme-içme-konaklama masrafları TÜBİTAK'a fatura edildi.

 

Ankara Hayvanat Bahçesi Müdürü Mustafa Sancar'ın TÜBİTAK'a atanmasının ardından bilimsel faaliyetler yürüten bu kurumda kadrolaşma ve torpil iddialarının öne sürülmesi, Sayıştay raporlarıyla iddianın ötesine geçerek doğrulandı. İnceleme sonucunda kurumun yasal mevzuata aykırı uygulamayla personel alımı gerçekleştirildiğine ulaşıldı. Kadrolaşma, geçn yıl olduğu gibi bu yıl da kendisini gösterdi.

 

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK)  açıktan torpille personel aldı. Personel alımını ilansız ve Türkiye İş-Kurumu'nu devre dışı bırakarak neticelendiren kuruma Sayıştay'dan uyarı geldi. 2013 yılında yapılan açıktan atamalarda, TÜBİTAK Başkanlık Birimi için proje personelinin tamamında, 91 kadrolu personelin ise 47'sinde ilan yoluna başvurulmadığı denetleme sırasında ortaya çıktı.

 

Paralel yapılanmada "açıktan atama..."

 

Kurum bünyesindeki Uzay Birimi'nde 39 proje personelinin 30'u ve 1 kadrolu personelin açıktan alımında torpil devreye girdi. Sayıştay denetçisi ayrıca, bu yıl müdür yardımcısı olarak göreve başlayan Ankara Hayvanat Bahçesi eski Müdürü Mustafa Sancar'ın da görev yaptığı ULAKBİM Birimi'ndeki toplam 20 proje personelinin 17'sinin, SAGE Birimi'nde görev yapan 99 proje personelinden 46'sının ilan yoluna gidilmeden açıktan atandığını tespit etti. Sayıştay denetçisi ayrıca, başkanlık biriminde işe başlayan 3 müşavir avukat ve 2 müdürün de Türkiye İş Kurumu'ndan talep edilmeden ve ilan yoluna başvurulmadan açıktan kadroya atandığını belirledi. İlansız ve Türkiye İş Kurumu'na haber verilmeden gereçekleştirilen açıktan atamalar, kurumda paralel bir yapılanma olduğu gerçeğini ortaya çıkardı.

 

Ülke gündemine oturan telefon dinlemelerinde, üstdüzey isimlerin kriptolu telefonlarının dinlenmesi için yazılımlarda açık kapı bırakıldığı, başta dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan olmak üzere çok sayıda ismin TUBİTAK'daki paralel yapılanma sayesinde dinlendiği öne sürülmüş, daha sonra da kurumda tasfiye süreci başlatılmıştı.

 

Proje yürütücüleri "sekreterler"

 

2013 yılına ait Sayıştay denetlemesinde TÜBİTAK'ta çarpıcı gelişmelerin yaşandığı gözlemlendi. Kurum, yürüteceği projelere uzman personel almak yerine, sekreter görevindeki kişileri proje personeli olarak işe başlattı. Sekreter kadrosunda görevli 13 kişinin alınma gerekçesi ise bilimsel projeleri neticelendirmek. Denetçi, böylesi bir hileli işe alımının mevzuata aykırılığını tespit ederek, bilimsel çalışmalar yapması gereken kurumda vasıfsız personelin açıktan alınmasını kamu yararına ters bir durum olarak değerlendirdi.

 

Kim yedi kim içti belli değil

 

Denetleme raporunda, kurumla bağlantısı bulunmayan kişilerin, yeme-içme ve konaklama masraflarının TÜBİTAK'a fatura edildiği görüldü. Denetçi, raporunda, "Başkanlığa bağlı Enstitü ve Merkezler tarafından yürütülen TÜBİTAK Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projeleri (TARAL)  ile İç ve Dış Destekli Projelerde mevzuata aykırı harcamalar ve uygulamalar tespit edilmiştir" ifadelerine yer verdi.

 

Detaylı örneklerin verildiği mevzuata aykırı harcamalarda, kurumca yürütülen projelerle ilgisi olmadığı halde proje personelinin Ankara'da yapılan bir toplantıya iştirak ettiği, yolluk ödemesi, temsili ağırlama ve konaklama gibi giderlerin gösterildiği Sayıştay denetçisince tespit edildi, ancak bu harcamaların yabancı uyruklu bir kişiye ait konaklama, ulaşım ve özel yemek giderleri için kullanıldığı yine incelemler sonucunda ortaya çıktı. Denetçi, birçok ödemenin, kurum projeleriyle ilgisi olmayan iş ve işlemlerde kullanıldığını, bunun da mevzuata aykırı olduğunu raporuna ekledi.

 

Ülkenin güvenilir ve saygın kurumlarından birisi olması gereken TÜBİTAK'da, ilanlı ve Türkiye İş Kurumu aracılığıyla personel alımına dentlemeler sonrasında başlandığı, 2014 yılına ait personel alımlarında ise açıktan atamalara son verildiği  edinilen diğer bilgiler arasıında.

 

İhalede usülsüzlük

 

Hazine yardımının dışında kurumun en büyük gelirleri arasında yer alan popüler kitap ve dergi satışı ihalelerinin de ilgili kanuna uygun yapılmadığı, kurum yönetiminin kendisine yakın gördüğü kişi ve firmalara bu işin ihalesini verdiği ortaya çıktı. 2014 yılında kuruma ataması yapılan Ankara Hayvanat Bahçesi eski Müdürü Mustafa Sancar'ın, dergi ve kitap basımında yardımcı olmak üzere görevlendirildiği, bu alanda deneyimli olduğu, TÜBİTAK'in bağlı bulunduğu Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından da ifade edilmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.