Yerelde kan kaybı

Yerelde kan kaybı
Türkiye genelinde oyunu arttıran CHP, belediye başkanlığı kazandığı bazı yerlerde güç yitirdi

© CHP, Türkiye genelinde oyunu 5 puan artırsa da CHP’li belediyelerin olduğu il ve ilçelerin bazılarında oyunu düşürdü. İzmir, Ankara ve İstanbul’un genelinde CHP’nin oyları 2007’ye kıyasla yükselse de 2009 seçimlerine oranla düştü. İstanbul’da Kartal, Kadıköy, Beşiktaş, Silivri, avcılar, Çatalca gibi birçok ilçede CHP oyları düştü. Antalya’da CHP’nin oyları düşerken Muğla, Aydın’da ise 2009 yerel seçimlerine göre CHP oylarını arttırdı.

 CHPnin 2009 yerel seçimlerinde birinci parti gelerek kazandığı 13 ilin merkezindeki oylarından bir kısmı düştü.

Artvin, Giresun, Sinop, Zonguldak, Kırklareli, Edirne, Tekirdağ, Çanakkale, İzmir, Aydın, Muğla, Antalya, Mersin illerinde CHP belediye başkanlıklarını kazandı. Belediye başkanlıkları kazanılan bu illerden Çanakkale, Aydın, Muğla dışındaki illerin merkezlerinde CHPnin oyları düştü. Antalya Büyükşehir Belediyesini kazanarak Başbakan Erdoğanı oldukça şaşırtan CHP, bu ildeki üstünlüğünü kaybetti. Aynı zamanda eski Genel Başkan Deniz Baykalın da seçim bölgesi olan Antalyada CHPnin oyu merkez ilçe Konyaaltında yüzde 60tan yüzde 48e; Muratpaşada da yüzde 57den 45e düştü. Antalyanın 19 ilçesinden 7sinde birinci olan CHP, sadece 2 ilçede birinci parti olabildi.

CHPnin 2009 yerel seçimlerinde oylarını büyük oranda arttırdığı İzmirde, AKP birçok ilçede güçlendi. İzmirdeki 31 ilçenin 30unda birinci parti olan CHP, 18 ilçede birinci olabildi. AKPnin 2009da tek birinci parti olduğu Bayındırda CHP öne geçerken birçok büyük ilçede oy oranını düşürdü. Bayraklıda 2009da yüzde 43 ile birinci olan CHP, yüzde 39a gerileyen oyu ile 2. parti oldu. CHPnin güçlü olduğu İzmirin büyük ilçelerinden Buca, Karabağlar, Menemen gibi ilçelerde AKP birinci oldu.

2007ye göre Ankaradaki oyunu arttıran CHP, beklediği vekil sayısına ise ulaşamadı. CHPnin kalesi durumunda olan Çankayada 2007 genel seçimlerine oranla oylarını artıran CHP, 2009 yerel seçimlerinde aldığı yüzde 58 oyu ise 3 puan düşürdü. Yenimahallede aldığı yüzde 40 oyu yüzde 42ye yükselten CHPnin Ankarada yüzünü güldüren ilçe sadece Yenimahalle oldu.

İstanbul genelinde 2007ye göre CHP oylarını arttırsa da 2009 yerel seçimlerine göre oylarını geriletti. CHPnin kaleleri olan ilçelerden Beşiktaş, Kadıköy, Bakırköy, Kartal gibi büyük ilçelerde de AKP oylarını arttırdı. Beşiktaşta rekor kırarak yüzde 69 oy alan CHP, bu oyunu yüzde 64e düşürdü. Bakırköyde alınan yüzde 56lık oy oranı yüzde 58 yükseldi. Kadıköyde CHPnin en fazla oy düşürdüğü ilçelerden olurken buradaki yüzde 68lik oyu yüzde 58e geriledi. Kartalda yüzde 41 oy alarak birinci parti olan CHP, oyunu yüzde 36ya düşürdü ve 2. parti oldu. CHPnin 1. parti olduğu Avcılarda da CHP 2. parti oldu.

CHPnin belediye kazandığı bazı merkez ilçe oylarının 2009 ve 2011deki durumları ise şöyle:

Artvin: 2009’da yüzde 44 oy yüzde 36ya düştü.

Giresun: Yüzde 46.5 oy oranı yüzde 30a geriledi.

Sinop: İlde yine birinci parti olan CHP, oyunu yüzde 52den yüzde 49a düşürdü.

Zonguldak: 2009 yılında yüzde 45 oy alarak belediyeyi alan CHPnin oyu bu kentte yüzde 39a gerileyerek ikinci parti oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.