Yunanistan’da öğrenciler hükümetin tartışmalı kampüs tasarısına karşı polisle çatıştı

Yunanistan’da öğrenciler hükümetin tartışmalı kampüs tasarısına karşı polisle çatıştı
Yunanistan'da hükümetin yürürlüğe koymak istediği tasarı başkent Atina ve Selanik gibi büyük şehirlerde öğrencileri sokağa döktü.

Hükümetin üniversiteler için tasarladığı eğitim yasasında “asi” üniversitelere düzen getirmek, disiplin kurulu oluşturmak ve kampüsler için özel polis gücü görevlendirmek gibi yeni düzenlemeler öğrenciler tarafından tepkiyle karşılanıyor.

Perşembe gecesi tasarının ülke meclisinde oylanması beklenirken, 3 gündür tartışılan yasa tasarısına karşı başta Atina ve Selanik olmak üzere pek çok şehirde öğrenciler polisle çatıştı ve barikatlar kurdu.

24 devlet üniversitesinde 600 binden fazla öğrenci bulunan Yunanistan’daki kampüs içi asayişsizlik sorunu, 1973 askeri darbe rejiminin şiddetli biçimde Atina Ulusal Teknik Üniversitesi’ndeki öğrenci ayaklanmasını bastırmasından sonra uzun bir süre polisin üniversite içine girmesini engellemeye yönelik bir sembol haline geldi.

Özellikle kentsel merkezlerde kampüsler polis için girmesi yasak bölgeler olarak görülürken, bu bölgeler zamanla uyuşturucu ticareti, cinsel taciz ve anarşistlerin etkin biçimde var olduğu yerler haline geldi.

1,030 kişilik polis gücü

Söz konusu tasarı, kampüs için silahsız bir polis gücü oluşturulmasını öngörüyor. Bu polis gücünün suç işlemiş öğrencileri tutuklama yetkisi olabilecekken, gerekli durumlarda da çevik kuvveti çağırabilecek.

Yunanistan’ın Eğitim Bakanı Niki Kerameus ilgili tasarının gerekli olduğunu şu cümlelerle savundu: “2021 yılındayız. Kuralların hiçbir zaman uygulanmadığı bu yerlerde disiplin kurulu oluşturmakta ısrar ediyoruz. Sorunlarla baş etmek ve intihal suçunda veya üniversite bina ve mallarına karşı bir saldırı olduğunda harekete geçmek zorundayız. Plan sağduyulu ve çok gecikmiş bir plan. Bunun sağcılık veya solculukla da bir ilgisi yok. Bunun üniversitelerimiz ve gelecek kuşaklarımız için en iyisini sağlamakla ilgisi var.

Kaynak: Guardian

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.