Ziraat Odaları Birliği 49. Yaşında

Ziraat Odaları Birliği 49. Yaşında
Büyükçekmece Ziraat Odası Başkanı Recep Erol Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin Kuruluş yıl dönümü dolaysıyla yazılı basın açıklaması yaptı.

Erol, Birliğin 49. Kuruluş yıl dönümünü kutladığı mesajında ‘Tarım sektörünün içinde bulunduğu sorunları Genel Başkanımız Ş.Şemsi Bayraktar’ın liderliğinde ve TZOB plan, proje, engin görüş ve deneyimleri sayesinde üstesinden gelebilecek çok büyük bir aileyiz’ dedi.
Başkan Erol; Çiftçilik ile uğraşanların yasal kuruluşu olan ziraat odaları da, diğer meslek kuruluşları gibi hukuki dayanağını Anayasa’dan alan kamu kurumu niteliğinde mesleki kuruluşlardır. Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin (TZOB) görevleri; tarımsal politikaların genel menfaatlere uygun olarak yürütülmesi amacıyla gerekli çalışmalarda bulunmak, tarımla ilgili görüşlerini Hükümete ve kamuoyuna duyurmak, çiftçilerin hak ve menfaatlerini korumaktır. Bunun için, çiftçilerin uygulanan politikalar hakkındaki düşüncelerinden yararlanarak raporlar hazırlanmaktadır. Böylece, tarım sektörünün ülke ekonomisine yaptığı katkının arttırılmasına ve çiftçilerin ekonomik ve sosyal yönlerden gelişmesine çalışılmaktadır. Tam da bu noktada Genel Başkanımız Ş.Şemsi Bayraktar engin tecrübesi, görev anlayışı, toprağını, üreticisini anlaması ve anlatabilmesi vasfı ile çalışmalarına durmak bilmeden devam etmektedir. Üreticilerimizin haklarını alması için Ziraat Odalarının gündeminde Toprak Mahsulleri Ofisi’nce (TMO) stratejik ürünümüz buğdayda belirlenen müdahale alım fiyatlarının arttırılması , Tarımda üretim maliyetlerinin düşürülmesi için girdi desteklerinin artması
özellikle gübre, mazot ve ilaç gibi temel girdilerdeki KDV oranı düşürülmesi gibi konular yer almaktadır dedi.
‘Destekteki spotaj kaldırılsın’ 
Başkan Erol, Büyükçekmece Ziraat Odası olarak yaptığımız çalışmaların neticesinde ise ;  “Daha önce uygulanan Doğrudan Gelir Desteğinden herhangi bir vergi alınmamaktaydı. Desteklerde sadece isim değişikliği olmuştur. Bu nedenle Maliye Bakanlığı’nın şuanda verilen desteklerden almış olduğu yüzde 4 oranındaki spotajın kaldırılması gerekmektedir.
Ülkemizde tarımsal destekler Çiftçi Kayıt Sistemi üzerinden yapılmaktadır. Halen bu kayıt şartlarını yerine getiremeyen pek çok çiftçi ve üzerinde tarımsal faaliyet gösterilen arazi desteklerden faydalanamamaktadır. Tarımsal faaliyette bulunan tüm çiftçilerin bu kayda girmesi sağlanmalıdır. Bu yıl düşük faizli kredi kararına sigorta zorunluluğunun eklenmesi çiftçilerimizin kredi kullanımında maliyet artışına neden olmuştur. Ziraat Bankası üreticilere kredi kullandırırken sigorta zorunluluğu getirmektedir. Üreticinin sigorta yaptırabilmesi için ÇKS kaydı olma zorunluluğu olduğundan ÇKS kaydı olmayan  çiftçilerimiz kredi kullanamamaktadır. Hayvancılıkta birçok hastalığın sigorta kapsamında olmaması nedeniyle söz konusu hastalıklardan hayvanları ölen çiftçiler zarar etmekte bu nedenle de sigorta yaptırmak istememektedir. Bu yıl Ziraat Bankası kullandırdığı kredi limitlerine sınır getirmiştir. Bu nedenle üreticiler ihtiyacının altında düşük faizli kredi kullanabilmektedirler. Bu durum çiftçilerimizi yüksek faizleri ile diğer özel bankalara yönlendirmektedir. Düşük faizli kredi kararının amacına ulaşabilmesi için kredi limitleri artırılmalıdır. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri düşük faizli kredilerde kredilerden vadesi bitene kadar her yıl yüzde 1 oranında alınan komisyon kaldırılmalıdır. 2012 yılında da geçmiş yıllarda çeşitli nedenlerle borcunu ödeyememiş üreticiler ile krediye karşılık istenen teminatları bulamayan üreticiler, Ziraat Bankasından kredi alamadığından faiz oranı yüzde 15-25 arasında değişen diğer özel bankalara yönelmek zorunda kalmışlardır. Üreticilerin özel bankalara olan borçları da yapılandırılmalıdır. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçlarının ertelenmesine yönelik kararlar, bu kurumlara borcu olan çiftçileri memnun etmekle birlikte tarımsal kredi kullandıran diğer bankaları kapsamadığı için yeterli olmamaktadır. Ziraat Bankası ve TKK aracılığıyla uygulanan sübvansiyonlu kredi, diğer kamu bankalarını da kapsamalıdır. Bu uygulama ile Ziraat Bankası ve TKK üzerindeki fazla yük kaldırılmalı, üretici daha rahat düşük faizli kredi kullanabilmelidir.”
Tarım sektörünün içinde bulunduğu bunca sorunla Sn. Genel Başkanımız Ş.Şemsi Bayraktar’ın liderliğinde ve T.Z.O.B. plan, proje, engin görüş ve deneyimleri sayesinde  üstesinden gelebilecek çok büyük bir aile olan Türkiye Ziraat Odaları  Birliğimizin kuruluş yıldönümü tüm üreticilerimize, çalışanlarımıza ve Ziraat Odalarımıza hayırlar getirmesini diler, kış sezonunun doğal afetlerin yaşanmayacağı, emeklerin zayi olmayacağı bir dönem olmasını temenni ederim’ dedi.                          
                                                                                                         

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.