Utku Kızıltan

Utku Kızıltan

HAYDİ ÇOCUKLAR ORMANA

HAYDİ ÇOCUKLAR ORMANA

Sevgili Okuyucular. Artık gençlik uyandı. Geçtiğimiz yıllarda “Gezi Parkı” etkinlikleri, halen etkili olan gruplar KOS (Kuzey Ormanları Savunması), Haydarpaşa Savunucuları, İstanbul Boğazının Tanker Geçişlerine bir düzen getirilmesi için 23 yıldır etkinlik yapan STK’lar. Çarşı, Anadolu’nun dört bir yanından doğayı korumak için mücadele veren insanlar. Bütün bu grupların etkinlikleri durup dururken hava olsun diye yapılmıyor. Zamanzaman basında çıkıyor.


İstanbul’un havadan çekilen resimlerinde ormanların nasıl küçüldüğünü yerini betonların aldığını görüyoruz. Nedeni gayet basit. İstanbul’un nüfusu hızla artıyor. Bu sebeple yerleşim alanları genişliyor. Keşke bu genişleme kuzey ormanlarını yok ederek değil, doğu-batı yönünde olsaydı. 1970’li yıllarda 36 bin hektar olan yerleşim alanı bu gün 110 bin hektarı geçmiş. Yani 40-50 yılda, yüzde 400 artış. İstanbul’un ormanlık alanında bu azalma 60 bin futbol sahası demek.


İstanbul için Kuzey Ormanlarının önemi ne? Bu konuda çok yazdık, bir daha tekrarlayalım. Yıllardır İstanbul ormanları konusunda çalışan Ünal Akkemik (İst. Üniversitesi Orman Fak.) söylüyor. *3 büyük coğrafi bölgenin (Akdeniz, Karadeniz ve İran) kesişim noktasında bulunması; büyük iklim değişim dönemlerindeki en önemli bitki göç yollarından biri olması ve sahip olduğu 2000’den fazla bitki türüne ev sahipliği yapması. *İstanbul ormanlarının, dünyada önemli 200 ekolojik bölgeden biri olması, Avrupa açısından da acil korunması gereken 100 ormanın arasında olması. *İstanbul gibi, nüfusu 15 milyona dayanmış bir şehrin hemen kuzeyinde yer alması ve ürettiği oksijenin kuvvetli Karadeniz rüzgarlarıyla şehrin üzerine taşınmasına katkı sağlaması; böylece şehrin havasını temizlemesi. *Her türlü kirletici etkilere ve aşırı nüfus artışına rağmen önemli bir su kaynağı olması. *Doğal haliyle İstanbul insanı için en önemli günübirlik dinlenme ve eğlenme alanlarından biri olması.


*Dünyanın sayılı kuş göç yollarından birinin üzerinde olması ve kuşlara dinlenme ve beslenme olanağı sağlaması….. Hadi bakalım şimdi siz karar verin. 6.5 milyon metre kare yer kaplayacak, 8 dere ile birlikte 70 sulak alanın kurutularak göçen kuşları susuz, besinsiz bırakacak, 1453 hektar alanda 2.5 milyon ağacı oto yollar için kesilecek ve bu yollar için 6 milyon dolar para harcanacak…


Hadi söyleyin, hadi siz söyleyin, 3. Hava alanı, üçüncü köprü için bundan daha güzel daha müsait alan bulunabilir mi? mücadeleler de boşa gidiyor. Benim, MMO İstanbul şubesinde Kentleşme, Yerel Yönetimler, Ulaşım ve Çevre Komisyonunda görev yaptığım ve TMMOB (Türkiye Mimarlar Mühendisler Odaları Birliği)ne bağlı 10’dan fazla meslek ve sivil toplum örgütünün açtığı davalara ilişkin, mahkemelerden de sonuç alamıyoruz. Çok yazık İstanbul’umuza daha “Çılgın Proje” den de bahsetmedik. O da çok önemli bir doğa düşmanlığı. Direnmekten başka yapacak bir şey yok. Diren İstanbul. Sağlıklı kalmanız dileklerimle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Utku Kızıltan Arşivi