Gönül  Doğan

Gönül Doğan

Hayvanların yaşam hakkı

Hayvanların yaşam hakkı

4 Nisan Sokak Hayvanları Günü, insanların hayvanları koruması adına hayvanlarının yaşam mücadelesinin farkına varılması için önemli bir gündür. Şiddet olaylarının engellenmesini sağlamak, toplumdaki sokak hayvanlarını koruma bilincini arttırmak adına bir adım atmak hepimiz için bir fırsattır. Dünya üzerinde milyonlarca sokak hayvanı bir yandan açlıkla, barınmayla ve iklim koşullarıyla mücadele ederken, diğer yandan da ne yazık ki şiddet ve istismara maruz kalmaktadır. Yaşam hakkı sadece insanlara özel bir hak değil, nefes alan tüm canlıları kapsayan bir haktır.

4 Nisan tarihi bize bu dünyanın sadece insanlara ait olmadığını, en az kendimiz kadar diğer canlıları da gözetmemiz gerektiğini hatırlatmaktadır. Hayvan sevgisi, özellikle ülkemizde fazlaca sorgulanması gereken bir kavram. Özellikle sokak hayvanlarına gözü gibi bakan, arkadaş olan, evini açan, yemeğini paylaşan insanlarla karşılaşabildiğimiz gibi onlara , insanlar tarafından uygulanan akıl almaz şiddet ve işkenceler yüzünden de hayatlarını kaybediyor. Maalesef bir hayvanın uzuvlarının kesilmesi ya da tecavüze uğraması gibi korkunç durumlar için bile, ülkemizde hala caydırıcı bir cezai yaptırım uygulanmıyor. Hayvanlara vahşice işkenceler yaparak öldürmüş kişilerin aldığı ceza, çok düşük miktarda bir para cezası ödemekten ileri gitmiyor.

Sahipsiz ve yardıma muhtaç hayvanların sağlık ve refahını sağlamak aslında uygar insanın sorumluluğunda olsa da, ne yazık ki Türkiye de dahil pek çok ülkede bilinç ve vicdan yoksunu bazı insanlar sokak hayvanlarının yaşam hakkına saygı göstermiyor !!!

Bu önemli günde yapılacak her yardım, korunan veya karnı doyurulan her hayvan yaşanan bu kötü olayların önüne geçmek, yaşanılan çevredeki hayvanların rolünü vurgulamak için atılmış önemli adımlar olacaktır.

Hayvanları sevin.Yolda yürürken bir köpek ya da kedi gördüğünüzde burun kıvırıp gitmek yerine başını okşayın. Size muhtaç bir şekilde bakan o gözleri görmezden gelmeyin.Çünkü insanlar sizin sevginize nefretle karşılık verebilirken hayvanlar sevgiyle karşılık verir.

4 Nisan Sokak Hayvanları Günü kutlu olsun, her sokak hayvanına merhametli, vicdanlı insanlar denk gelsin !

Sevgilerimle...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Gönül Doğan Arşivi