Mehmet Mert

Mehmet Mert

İmamoğlu'ndan köyüne park

İmamoğlu'ndan köyüne park

 8 Nisan 2017 Cumartesi günü, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Trabzon mitingi vardı.

Aynı günün akşamı da Trabzonspor ile Beşiktaş arasında çekişmeli bir lig maçı oynandı.
Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun doğduğu köye yapacağı parkı da öğrenince, İmamoğlu’ndan gelen iki günlük Trabzon gezisi teklifini anında kabul ettim.
CHP Beylikdüzü Belediye Meclis üyesi Müslüm Akülker’in rehberliğinde, CHP Malatya Milletvekili rahmetli Mevlüt Aslanoğlu’nun oğlu aynı zamanda Malatya’dan milletvekili adayı olup kıl payı vekilliği kaçıran Erdem Aslanoğlu ile birlikte 7 Nisan Cuma sabahı soluğu Trabzon’da aldık. Bizi CHP Trabzon İl Genel Meclis Üyesi Musa Öztürk karşıladı.
Çalköy’de CHP’nin oyu yüzde 85
Fazla uzatmayalım, hemen bir balık ziyafeti, ardından sağanak yağmur eşliğinde Düzköy’e bağlı Çalköy Mahallesi’ne ve oradan da yaylaya gitmek üzere yola koyulduk.
Trabzon iline 36 km, Akçaabat’a 27 km, ve Düzköy’e 6 km uzaklıkta olan Çalköy Mahallesi’nde bir kahvede soluğu aldığımızda deniz seviyesinden yaklaşık bin metre yükseğe çıkmıştık bile.
Çalköy’ün yaylasında ise bu rakam 1350 metreleri buluyormuş.
Mahallenin kahvesinde köylüler ile sohbete başladık.
Söz referanduma geldiğinde ise, Trabzon’un 18 ilçesinden sadece Düzköy’ün CHP’li belediyeye sahip olduğunu, merkez büyükşehirle birlikte rakamın 19’da bir olduğunu, CHP’nin son genel seçimde kentte oyunun yüzde 18 olduğunu falan hatırlatan köylüler, dolayısıyla Trabzon’da ‘evet’i önde beklediklerini ifade ettiler.
Peki Çalköy son yerel seçimdeki sonucu referanduma yansıtacak mı diye sorduğumuzda ise, yansıtmasını bekliyoruz cevabını aldık.
İmamoğlu’ndan Çalköy’e park
Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu Akçabat doğumlu. Düzköy ise Akçabat’a çok yakın.
Trabzon’dan çok belediye başkanı çıkmış.
Çok siyaset ve spor adamı çıkmış ama İmamoğlu, Çalköylüler için çok şey ifade ediyor.
Beylikdüzü Belediyesi ile Düzköy Belediyesi’nin kardeş belediye olmasıyla Düzköy’e bağlı Çalköy Mahalle halkı tarafından gelen park istiyoruz talebini yanıtsız bırakmıyor.
İmamoğlu, halktan gelen talep üzerine, daha önce birkaç belediyenin el atıp tamamlayamadığı, mahallenin en tepesinde muhteşem manzarası olan parkı bu günlerde tamamlamaya çalışıyor.
İçerisinde düğün salonu, toplantı alanı, çay bahçesi, kafeteryası, çocuklar için oyun alanları olacak güzel bir çocuk parkı için her özellik düşünülmüş.
Bu günlerde tüm yöre halkı bu güzel parkın tamamlanmasını beklerken, parkın açılışının 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’na yetiştirilmesi bekleniyor.
(Kim bilir bakarsınız bir de parkın açılışında gideriz Çalköy’e…:)
Zaten Abidin Çelik’in başkanlığını yaptığı Düzköy Belediyesi ile Beylikdüzü Belediyesinin kardeş belediye olması ile daha önce Beylikdüzü’nden buraya bir adet de grayder gitmiş.
Efsane Başkan Hayri Samasti
Parkın adını taşıyacak olan Hayri Samasti de Çalköy belde belediyesi olduğu yıllarda eski belediye başkanı.
Aslında mesleği çobanlık olan Hayri Samasti, 1994 yılında SHP’den, daha sonra 1999 yılında da CHP’den yüzde 52.18 oy alarak belediye başkanı olmuş, ancak ne yazık ki; 07 Haziran 2003 tarihinde Ankara’ya giderken Çorum yakınlarında geçirdiği trafik kazasında vefat etmiş.
Gerek erken vefatı gerek belediye başkanlığı döneminde yaptığı hizmetlerden dolayı çok sevilen isim olan, efsane belediye başkanı Hayri Samasti’nin adı bu parkta yaşatılacak.
Dede yarısı Alican İmamoğlu
Köy kahvesinde karşılaştığımız ve daha sonra uzun sohbet imkanımız olan Alican İmamoğlu, Ekrem beyin babası Hasan İmamoğlu’nun amcası.
Alican dedenin oğlu olmadığı için O, Hasan bey ve kardeşlerini çocuğu, onlardan olanları torunu bilmiş.
Anlayacağınız Alican dedenin İmamoğlu ailesinde özel bir yeri var.
Son derece zeki ve yetenekli birisi olduğunu gözlemlediğimiz Alican İmamoğlu; ”Eskiden her şey çok farklıydı. Bizler çocukluğumuzda ot yolar, hayvan besler, hayatımızı zorluklar içerisinde kazanırdık. Şimdi her şey hazır geliyor. Üretim olmadan, sanayi olmadan yaşam olur mu? Nereye kadar gidecek bu değirmenin suyu” diyor.
Bokludere’ye yeni el atılmış
Bir gün sonra gerçekleşen CHP mitingi sonrası ise amca yeğen buluşmasına bizler de katıldık ve önce Trabzon merkeze bir volta atıp ardından, gerek Hasan amcanın gerek Ekrem başkanın çocukluklarının geçtiği Bokludere’yi turladık.
Hasan amca tek tek yıkılan eski binaları, bu binalarda geçirdiği anılardan bahsederken, bir ara memleketim Kars’ı hatırlayarak bizim hemşoların eski binalara daha fazla sahip çıktıklarını düşündüm.
Ekrem başkan bir ara burada dükkanımız vardı, burada babamın ahşap atolyesi vardı, burada amcamın mobilya dükkanı vardı falan dediğinde buraların tamamının yıkıldığını ve Bokludere denilen bu semte henüz yeni el atıldığını, bir tarafta yıkık dökük binalar, yollar, köprüler varken diğer tarafta da az da olsa derleyici çalışmalar olduğunu gözlemliyorduk.
Çal Mağarası’nı mutlaka gezmelisiniz
Bu arada Çal köyünün veya Çal Mahallesinin sınırları içerisinde bulunan, Avrupa’nın 2. büyük mağarası olma özelliği taşıyan Çal Mağarası’na uğradık.
Mağaranın hemen içerisinde çay ocağı işleten Nedim Demir hem bize o nefis çaylarından ikram etti hem de mağara ile ilgili bilgiler sundu.
68 Kuşağından olan Demir aslında mağaranın her şeyi.
Trabzon’un Düzköy ilçesinde deniz seviyesinden bin 50 metre yükseklikte bulunan Çal Mağarası’nın uzunluğu 8 km olup henüz 800 metresi Nedim Demir gibi bazı gönüllü köylülerce yapılarak hizmete açılmış.
Buraya ne yapılıyor derseniz, önce yürüyüş alanı temizletiliyor sonra da mağaradan sürekli su aktığı için ahşaptan sağlam bir köprü yapılması ve elektrik verilmesi gerekiyor.
Mağara aslında daha 90’lı yıllarda Hayri Samasti tarafından keşfedilmiş.
Düşünsenize binlerce yıl bir geçmişi olan mağara sadece 25-30 yıl önce keşfediliyor.
Ne diyelim, umarım yazımızı duyarlı bir devlet büyüğümüz ve kültür sanat sevdalısı okur da mağaraya el atılır. Bu güzelliğe sahip çıkılır.
Bir yer altı su kanalı olan mağaranın havası ve suyu astım hastalığına iyi geliyormuş.
Hatta rivayete göre içerisinde bir saatten fazla kalan astım hastasının hastalığı anında yok oluyormuş.
Mağaranın üzerinde 400 metre dağ bulunuyor. Girişinde muhteşem görünümlü şelale akıyor. Tavanında suların akması ile kristalleşen taşlar muhteşem bir görüntü oluşturuyor.
İçerisindeki su da ise alabalık yetişiyor.
Trabzon ile ilgili çıkan kitapları kaçırmayan ve Trabzon’un en çok kitap basan kentlerden birisi olduğu belirten Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun en kısa sürede Çal Mağarası ile ilgili de bir çalışma yapması isabetli olacaktır.
İlk fırsatta Trabzon’dayım
Kısacası son derece keyifli eğlenceli ve bilgilendirici bir hafta sonu geçirdim Trabzon’da.
Dönüşte uçağımızın sisten dolayı 3 saat rötar yapması keyfimizi kaçıran tek gelişmeydi.
CHP Beylikdüzü Belediye Meclis üyesi Müslüm Akülker’in aslen Erzincan’lı olmasına rağmen kısa sürede Trabzon’da kendisini sevdirdiğini gözlemledik.
CHP Trabzon İl Genel Meclis Üyesi Musa Öztürk’ün son derece misafirperver ve cana yakın olduğunu gözlemledik.
Bu güzel anları yaşamamıza neden olan Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ekibine çok teşekkürler…

Trabzonspor tek aşk
Trabzonluların en ortak noktaları Trabzonspor. Miting öncesi önce Trabzon müzesini oradan Trabzonspor müzesini hep birlikte geziyoruz. Bir ara Trabzonspor'un şampiyonluklar listesi gözüme iliştiğinde 2010-2011 yılı şampiyonu olarak da Trabzonspor okudum.
Biliyorsunuz tartışmalı şike olayı ve UEFA'ya yansıyan FETÖ operasyonu Fenerbahçe'nin elinden az daha şampiyonluğu alıyordu.
Daha sonra yaşanan gelişmeler birçok olayın aydınlanmasına neden oldu. 
Sadece listede isim olsa iyi.
Bir baktım Trabzon'un daha önce kazandığı 6 şampiyonluk kupasının sergilendiği alan ve orada bir tane de boş yer.
Ekrem beye; başkan bu ne şimdi dediğimde, bunun da 2010-2011 yılı şampiyonluk kupasının yerinin olduğu cevabını aldım.
Ama aynı cevabı müze müdürü vermedi.
Şayet o da aynı cevabı verseydi Fenerbahçeliliğim tutarak oradan canlı yayına bağlanıp Trabzon'da bir olay çıkartabilirdim!
Şaka bir yana Trabzonspor kentte çok seviliyor.
Nasıl sevilmesin.
70'li yıllarda şehirde 4 büyük spor kulübü birleşerek Trabzonspor'u kuruyor.
Federasyon o zaman birinci lige Trabzonspor'u davet ediyor.
Ve bu kulüp üst üste defalarca şampiyon olarak Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş'tan sonra dördüncü büyük olarak adını spor tarihine altın harflerle yazdırıyor.
Aynı akşam bu efsane takım ile Beşiktaş'ın maçını da yeni açılan stadyumda izleme şansımız oldu.
İtiraf edeyim, o hep söylenen fanatik Trabzonspor seyircisinden eser yoktu sahada. Son derece elit, kibar, küfür etmeyen bir seyirci vardı.
Üstelik 41 bin 461 kişi ile seyirci rekoru kırılmıştı.
Kim bilir belki de Trabzonspor'un kini sadece Fenerbahçe'ye...:)

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Mert Arşivi