İBB Mezarlıklar Daire Başkanı Koç: Bulaşıcı hastalıktan en fazla ölüm Kasım ayında

İBB Mezarlıklar Daire Başkanı Koç: Bulaşıcı hastalıktan en fazla ölüm Kasım ayında
İBB Mezarlıklar Daire Başkanı Ayhan Koç, pandemi sürecinde “bulaşıcı hastalık” kaynaklı ölümlerin 15 bini aştığını açıkladı.

Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden yurttaşların sayısı her geçen gün artarken İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Mezarlıklar Daire Başkanı Dr. Ayhan Koç, BirGün’e konuştu. Koç, İstanbul’da pandemi sürecinde “bulaşıcı hastalık” kaynaklı ölümlerin 15 bini aştığını belirtti.

En fazla “bulaşıcı hastalık” kaynaklı ölümün Kasım ayında gerçekleştiğini ifade eden Koç, “Pandeminin başında, yani Mart, Nisan ve Mayıs aylarında vefat sayısı çok fazlaydı. Yazın bir azalma oldu ama Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık ayında vefat edenlerin sayısı hızla arttı. Şimdiye kadar en fazla vefatın olduğu dönem ise Kasım ayı. 2016, 2017, 2018 ve 2019’un Kasım aylarında ortalama ölüm oranı 6 bin civarındaki iken bu yılın Kasım ayında hayatını kaybedenlerin sayısı 11 bin 500 olarak gerçekleşti. Bu da hayatını kaybeden yurttaşların sayısının önceki yıllara göre yaklaşık iki katına yükseldiğini gösteriyor” diye konuştu.

ÜÇ GASİLHANEYİ SADECE COVID-19 İÇİN AYIRDIK

“Gasilhanelerimiz günlük 200 cenaze için dizayn edilmiş” diyen Koç, “Biz pandeminin başından beri İstanbul’da üç gasilhanemizi sadece bulaşıcı hastalık nedeniyle hayatını kaybedenlerin defin işlemleri için ayırdık. Çok fazla yoğunluk olduğu için de tüm gasilhanelerimizde bulaşıcı hastalıktan hayatını kaybedenler için birer kabin ayırdık. Sağlık Bakanlığı Covid-19 yoğun bakım servislerinde çalışan sağlıkçılar için nasıl tedbir aldıysa biz de personelimiz için aynı tedbirleri aldık” ifadelerini kullandı.

10 GÜNDE İKİ PERSONELİMİZİ KAYBETTİK

Covid-19’a yakalanan ve virüs nedeniyle hayatını kaybeden Mezarlıklar Daire Başkanlığı personeline ilişkin de açıklamalarda bulunan Koç, “Bizim personelimiz arasında da Covid-19’a yakalananlar oldu. Burada önemli olan şey şu, çalışırken koronavirüse yakalanan personelimiz yok denecek kadar az. Son 10 gün içerisinde ‘iki personelimizi’ kaybettik. İkisine de virüs dışarıdan bulaşmıştı” dedi.

BAKANLIKLARDAN ARAZİ TALEP ETTİK

Yeni mezarlık alanları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan arazi talep ettiklerini de ifade eden Koç, “Eğer arazi taleplerimiz olumlu karşılanırsa orta vadede de uzun vadede de bir mezarlık sıkıntımız oluşmaz. Şu an mezarlık problemimiz yok ama bu durumun devam etmesi için tahsislerin mutlaka yapılması lazım. İstanbul’da mezarlık alanı için her yıl 200-300 bin dönüm gibi bir arazi lazım. Hem tahsis bekliyoruz hem de Sılai Rahim Projemizle cenazeleri memleketine gönderip orada definlerini sağlıyoruz” diye konuştu.

HASTA AZALMADAN VEFAT AZALMAZ

“Personelimize de teşekkür etmek lazım, olabildiğince canhıraş bir şekilde çalışıyorlar ve herhangi bir problem yaşamıyoruz. Şimdiye kadar bir sıkıntı yaşamadan vefat eden vatandaşlarımızın dini ritüellerini sağlayarak definlerini sağladık” diyen Koç, sözlerini şöyle tamamladı: “Hastanelerdeki yoğunluğun azalması demek, bizim de yoğunluğumuzun azalması demek. Yoğun bakımdaki hasta sayısının beş binlerde, alt binlerde olması bizim yoğunluğumuzun devam edebileceği anlamına geliyor.”

 
 
 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.